1. Isbjörnar klassificeras som sårbara

Isbjörnar klassificeras som sårbara av IUCN eftersom deras befolkning minskar. Detta beror till stor del på förändringen av Arktiska havet. Havet var främst täckt av is, där många isbjörnar kallar hem. Även om de kan överleva på land, finns det inte tillräckligt med mark som inte bebods av människor för att isbjörnarna ska flytta till, vilket tyvärr orsakar det minskande antalet.

Ett annat hot är den ökande mängden människor och isbjörnar interagerar till följd av förlusten av mark. Människor jagar i allmänhet inte dessa djur, men kommer ofta att döda för att skydda sig mot dessa enorma djur. Tyvärr skadar eller dödar dessa möten ibland också den inblandade människan. Oljeutsläpp orsakar också många problem för dessa djur.

2. Deras livsmiljö påverkas till stor del av oljeutsläpp

Med en ökande mängd offshore-petroleumsinstallationer och verksamheter har det också varit en ökande mängd olyckor med oljeutsläpp. Dessa oljeutsläpp slutar vara dödliga för björnar, deras byte och deras bytes rov. Oavsett var ett oljeutsläpp påverkar livsmedelskedjan kommer det i slutändan att påverka isbjörnar. Oljeutsläpp behöver inte ens vara i närheten för att påverka isbjörnspopulationen, eftersom de har långtgående problem på djuren i det området och omgivande områden.

3. Isbjörnar är tålmodiga jägare

Isbjörnar tillbringar mer än hälften av livet på jakt. Deras favoritbyte är vanligtvis ringade eller skäggiga tätningar. Dessa djur är stora i fett, vilket är nödvändigt för att isbjörnar konsumerar för att bygga sin bulk och hålla varmen. Dessa björnar jagar ofta med liten framgång. De fångar bara 10-20 procent av de sälar som de jakter. Deras framgång i jakt påverkas ofta av tiden på året och vädret.

4. Nya mödrar äter eller dricker inte i månader

När en kvinna är gravid kommer de att äta mycket under sommaren och hösten. Sedan när vintern närmar sig kommer de att bygga ett hus där hon kommer att föda och ta hand om sina ungar fram till våren. De kommer att gräva en snögrotta som är tillräckligt stor för att de ska kunna vända sig. Hon kommer att stanna där tills snön täcker ingången och omsluter dem tills det är dags att lämna höljet. Hon kommer att leverera sina ungar i december.

De flesta isbjörnar föder tvillingar, även om vissa också har en singleton eller tripletter. Familjen kommer att stanna där till mars eller april. Hela tiden kommer mamma inte att äta eller dricka. Hennes enda syfte är att ta hand om hennes ungar, eftersom de är blinda, tandlösa och har kort mjuk päls. De är födda på endast 12 tum långa, vilket är ungefär 30-35 centimeter. De är helt beroende av sin mamma. Lyckligtvis hjälper deras mors mjölk dem att växa snabbt. De kommer att fortsätta att sköterska efter att de lämnat hällen och kommer att göra det i cirka 20 månader.

5. En isbjörns päls är egentligen inte vit

Även om många tror att isbjörnar päls är vit, eftersom det är vad den ser ut, är den faktiskt pigmentfri och transparent. Varje pälsbit har en ihålig kärna som reflekterar ljus på samma sätt som snö eller is reflekterar ljus, varför det avger ett vitt utseende. Vissa björnar verkar vara gula eftersom de inte är lika rena. De kommer att vara den vitaste höger när päls smälter på våren. Denna process avslutas sent på sommaren. När deras päls har smält kommer de att fortsätta att ackumulera oljor, vilket kommer att få den att se mer gul igen.

6. Isbjörnar bor nära Nordpolen

Isbjörnar lever nära nordpolen och är skapade för arktiskt liv. De har inte hittats nära sydpolen. På grund av deras hårda klimat genomgår de långa fasta perioder eftersom deras matkälla är begränsad under denna tid. De äger inte vissa territorier som de flesta stora rovdjur eftersom de måste resa långa sträckor för att hitta mat. Detta beror till stor del på att deras livsmiljö ständigt förändras när isen smälter och fryser. De kan också behöva resa stora områden för att hitta mat.

När en isbjörn är redo att lämna hemmet skiljer de sig från sin mor, vilket kan innebära att de måste resa upp till 1 000 kilometer för att hitta ett nytt jaktområde. Även om de flesta isbjörnar ligger inom några hundra mil från sitt hemområde, har vissa varit kända för att resa mycket längre. En registrerades från Alaska till Grönland.

7. Deras tassar är utformade för att överleva i det arktiska vädret

Isbjörnar har mycket stora tassar som mäter nästan 12 tum långa eller 30 centimeter. Dessa stora tassar tillåter dem att trampa väl på tunn is eftersom de kan fördela sin vikt. De glider inte lätt på grund av mjuka bulor som täcker botten på deras fotplattor som kallas papiller. Dessa svarta fotplattor grepp isen och spetsarna mellan tårna hjälper till. Om deras fötter glider kan de använda sina starka, vassa, böjda klor som är nästan 2 tum långa eller 5 centimeter. Dessa klor hjälper dem också som jägare.

8. Isbjörnar är utmärkta simmare

Deras tassar används inte bara för att hjälpa dem att trampa på toppen av det frysta landet, utan också för att hjälpa dem att simma eftersom deras framtassar fungerar som paddlar och deras bakre tassar fungerar som roder.

Isbjörnar klassificeras ofta som marina däggdjur eftersom de tillbringar en bra del av sina liv på havsisen i Arktiska havet och vattnet som omger dessa områden. Deras päls är mycket vattenavvisande och deras tjocka fettlager skyddar dem från det kalla vattnet. De har mycket uthållighet vid simning och har varit kända för att simma i upp till sex mil.

9. Isbjörnar betraktas som marina däggdjur

På grund av deras omfattande tid i vattnet och på toppen av is, anses de vara ett marina däggdjur. Detta beror mycket på att de är så beroende av havet. De är den enda björnen som betraktas som ett marin däggdjur eftersom de flesta bor långt inne i landet och förlitar sig inte på byte som finns i vattnet. Deras kroppar är mycket väl utrustade för vattnet från tassarna till pälsen som gör att de kan hålla sig torra. De har också ett tjockt skikt av spjäll som håller dem varma i det arktiska vattnet.

10. Isbjörnar kommunicerar med varandra genom många sätt

Isbjörnar pratar ofta med varandra genom kroppsspråk. När man är upphetsad och vill spela, kan de vika på varandra. Om de känner sig förolämpade kan de brumma eller mala tänderna. När en gröngöling är rädd kommer de ofta att smälla sina läppar.

Ibland kommer två vuxna att slåss. När de vill slåss sänker de huvudet och undviker ögonkontakt. De kan muna eller röra vid den andras halsen, sedan backa upp och stå på bakbenen.

Moderbjörnar kommunicerar ofta med sina barn. Hon gnuglar ofta munstycket mot sitt ungs munstycke för att visa tillgivenhet och ge tröst. Om hon skickar dem en varning kan hon ge ett lågt bråte, medan om hon försöker varna sina ungar kan hon ge ett chuffljud.

Isbjörnar är majestätiska djur som växer mycket stora. Ändå, på grund av minkande livsmiljö kämpar vi för att återuppbygga den bebodda livsmiljön i landet nära polerna. Genom bevarandeinsatser kan vi kanske skydda dessa stora djur.

Citat

  • Breen, Katie. Varför betraktas en isbjörn som ett marin däggdjur? PolarTREC, Arctic Research Consortium, USA, 28 maj 2014, www.polartrec.com/resources/fast-and-fun-fact/why-is-a -polar-bear-betraktas-a-marin-däggdjur.
  • Hur kommunicerar isbjörnar? PolarBearFacts.net. PolarBearFacts.net, 20 december 2017, polarbearfacts.net/how-do-polar-bears-communicate/.
  • Polar Bear. WWF, World Wildlife Fund, www.worldwildlife.org/species/polar-bear.
  • Polar Bears. Polar Bear Facts & Conservation - Polar Bears International, polarbearsinternational.org/polar-bears/.