1. Späckhuggare är en del av familjen Dolphin

Späckhuggare, även kallade Orcas, är det största marina däggdjur som är en del av delfinfamiljen. Trots deras namn är de inte valar. De fick sitt namn på grund av deras stora storlek och lämplighet som rovdjur. Vissa tror att deras namn kom från sjömän som kallade dem valmordare eftersom de är kända för att äta valar. Dessa mycket distinkta marina däggdjur kan lätt identifieras på grund av deras unika svartvita färg och stora ram. De kan också känna igen deras gråa lapp, kallas en sadel, precis bakom sina ryggfenor.

2. Orcas finns i varje hav

En späckhuggare föredrar kallt, kustvatten, men ändå har de sett i varje hav i världen. Orkar har upptäckts vid båda polerna och ekvatorn. Vissa är kända för sin kärlek att resa och har rapporterats resa långa sträckor som en skida eller grupp av valar. En pod spelades in från resan från Alaska hela vägen till centrala Kalifornien under en säsong. Det är ett avstånd på nästan 1 200 mil.

3. De bor i stora skida

En grupp orcas kallas en pod. Denna familjgrupp kan ha så få som fem till så många som hundra späckhuggare. De brukar i genomsnitt cirka fyrtio. Ju mer aggressiva och desto mer en grupp reser, desto lägre är antalet djur inom en fröskida. Det finns en hierarki inom dessa bågar, precis som andra djurgrupper. Hierarki är vanligtvis kvinnligt dominerande och de uppvisar självhäftighet genom att slappa deras svansar, hålla huvudet och till och med bita.

Även om fröskidor är en grupp som reser tillsammans, finns det ofta en större grupp som kallas en klan. En klan hänvisar till en grupp fröskidor som delar en liknande dialekt i sin kommunikation med varandra. En klan delar ofta en matriarkalisk förfader till ännu längre uppkommande förfäder.

4. De är väldigt intelligenta

På grund av deras höga intelligens och förmåga att tränas är de ofta stjärnor i många föreställningar på akvarier. Genom att studera delfiner, en nära kusin till späckhuggaren, har det visat sig att alla delfiner inklusive orcas har spindelceller i hjärnan. Dessa celler hittades tidigare bara hos människor, elefanter och apor; som alla betraktas som mycket intelligenta däggdjur.

Liksom människor kan delfiner känna igen sig i speglar, vilket visar att de är en av få varelser som visar viss självmedvetenhet. Späckhuggare är ungefär som andra delfiner och kan kommunicera med varandra. En del hävdar till och med att de har ett språk. Forskare har arbetat hårt för att se om de kan dechiffrera språket.

5. De kommunicerar genom undervattensljud

Späckhuggare, precis som sina delfinkusiner, kommunicerar genom undervattensljud med varandra. Varje pod har distinkta ljud, så valar i en frö kan veta om en annan val är en del av sin frö. De använder dessa ljud för att hjälpa till att resa under vattnet. De kan berätta, även i de mörkaste delarna av havet där föremål är hur snabbt deras ljud hoppar tillbaka. De kommunicerar också med varandra, vilket hjälper dem att bli mer effektiva jägare.

6. Orcas har den mest varierade dieten av alla marina däggdjur

Dessa massiva varelser är köttätare, men har ändå en mycket varierad kost. De tycker om sälar, sjölejon, fisk, bläckfisk, sjöfåglar och även valar! Deras tänder är nästan fyra tum långa, vilket gör att de kan äta på mest kött. Vissa sjömän brukade kalla denna varelse för "valmordaren" eftersom de till och med skulle äta dessa stora djur. Detta kan vara anledningen till att den felaktigt fick sitt namn späckhuggare trots att han var i delfinfamiljen. Dessa massiva varelser har till och med setts äta leopardhajar, stora vita hajar och älgar som simmar mellan öarna.

Vissa tror att de fick sitt namn på grund av att de dödade människor, men det är inte sant. De byter inte på människor. Det finns inga registrerade attacker på människor i naturen, även om det har funnits några i fångenskap. Dessa attacker var inte för att äta dem, utan av andra skäl.

7. Späckhuggare jakter på samma sätt som ett paket med vargar

Orcas är mycket listiga i att fånga sitt byte. I Antarktis har de sett att de arbetar som en grupp för att göra så stora stänk att sälarna tvättas av isberg, så att de lättare kan fånga sitt byte. Dessa massiva djur har upptäckts i Argentina som kastar sig på is för att fånga sjölejon som vilar där och visar sin list.

Inom orca-arten finner de att det finns två typer av familjegrupper. En anses vara bosatt pod, och de tenderar att vara mindre aggressiva i sina jaktvanor. Övergående fröskidor, å andra sidan, arbetar tillsammans för att jaga, ungefär som vargar och är mycket aggressiva under jakt.

8. Väg upp till 6 ton och så länge som en skolbuss

Dessa delfiner är kända för sin enorma storlek. De väger upp till sex ton och är nästan lika långa som en skolbuss på 16-32 fot lång. Män tenderar att vara större än kvinnor. Den största inspelade hanen var 32 fot lång och 10 000 pund. Den största kvinnliga orcaen var bara 28 fot och 7 500 pund, fortfarande ganska stor för en orca. En genomsnittlig hona är någonstans mellan 16 och 19 fot lång, medan den genomsnittliga hanen är mellan 19-23 fot lång. Både de största arter av späckhuggare och de minsta lever båda i Antarktis.

9. Orcas lever mellan 35-100 år

Dessa djur anses inte vara hotade av IUCN och är mycket rikliga. Det vetenskapliga samfundet debatterar ofta hur länge dessa däggdjur lever. Vissa säger så länge som hundra år, medan andra bara säger 50. Vissa beräknar genom att titta på tillväxtlagren i tänderna. Dessa poster kan indikera att de lever så kort som 35 år. Eftersom orcas inte ersätter när de tappar tänderna, känner vissa att detta är en korrekt återspegling av deras livslängd.

Det tros att denna livslängd förkortas för nästan hälften av alla späckhuggare. Vissa resultat har visat att de flesta inte ens överlever till sex månader gamla. Många dör av många människoliknande sjukdomar som Hodgkins sjukdom, hjärtsjukdomar och luftvägar.

10. Unga kvinnor hjälper till att uppfostra barn

Eftersom orcas är sådana sociala varelser, litar de ofta på varandra för att jaga och till och med uppfostra sina barn. Unga kvinnor ses ofta att ta hand om de andra unga i en fröskida. Mödrar är vanligtvis gravida i sjutton månader och föder vart tredje till tio år. En baby föds på 8, 5 fot lång och nästan 300 pund. Kalvar eller baby Orcas sjuksköterska i spurts flera gånger i timmen för bara fem till tio sekunders intervall både under dagen och på natten. De kommer att amma tills de är ett år gamla. Vid elva veckor, ungefär samtidigt som deras tänder uppträder, börjar de ta emot fast mat från sin mor.

Dessa stora varelser är mycket rikliga och är spridda över hela världen. De är mycket distinkta i sitt utseende och fångar uppmärksamheten hos människor, inte bara på akvariumshower utan också i naturen.

Citat

  • "Är valar intelligenta?" Valfakta. 09 juli 2015. Åtkomst till 12 september 2018. https://www.whalefacts.org/are-whales-intelligent/. Bradford, Alina. "Orcas: fakta om späckhuggare." Livescience. 20 november 2014. Åtkomst 12 september 2018. https://www.livescience.com/27431-orcas-killer-whales.html.
  • "Orca (Killer Whale)." Nationella geografiska. 15 juni 2017. Åtkom 12 september 2018. https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/o/orca/.
  • SeaWorld Parks & Entertainment. "Späckhuggare." Djur: Utforska. Upptäck. Ansluta. Åtkom 12 september 2018. https://seaworld.org/en/animal-info/animal-infobooks/killer-whale/.