En kärleksfull mamma och hennes bebisar

Denna morbjörn och hennes två ungar ser ut som om de välkomnar dina kramar med öppna tassar ... men gör inga misstag, den här mamman kommer att skydda henne unga med sitt liv. Isbjörnungar föddes på vintern i moderns gömställe i snön. |

En isbjörns mest framstående funktion

En isbjörn (Ursus maritimus) är tillräckligt stor för att få dig att göra ett dubbelt tag, även om du tittar genom det tjocka glaset som tillhandahålls av en djurpark, men dess storlek är inte det mest framträdande inslaget - den distinktionen går till dess underbara päls, som sträcker sig från en ren vit till en krämig gul färg. Pälsen är lång och tjock och ger den semi-akvatiska björnen ett betydande skydd mot kylan och ger en effektiv kamouflage för dem i snö och is. De klassificeras som marina däggdjur eftersom de tillbringar större delen av sitt liv på havsisen i Arktiska havet.

Isbjörnar som lever i naturen finns bara där havet fryser under vintermånaderna. Under sommarmånaderna kommer de att röra sig norrut när de följer gränsen för drivisen, men på vintern flyttar de söderut efter öppna vattenzoner som ligger mellan sprickorna mellan isflak. Alla dessa rörelser görs i sin ständiga strävan efter mat.

Enorma djur

Isbjörnar är enorma djur, vanligtvis cirka 7–8 fot höga och väger upp till cirka 1 600 kilo. När det gäller en isbjörns kroppsbyggnad skiljer de sig ganska från andra björnarter. De är inte grova, utan har snyggt, nästan graciöst utseende. Deras halsar är långa, men huvuden är ganska små i jämförelse med andra björnar.

Kudden på en isbjörns stora fötter är grova och läderliknande och de har päls mellan tårna, vilket gör det möjligt för dem att manövrera de hala ytorna i miljön när de går på sin oavbrutna resa för att hitta mat.

Människor som längtar efter att se isbjörnar i naturen fick nyligen en önskan om en liten Alaska-infödd by, Kaktovik, som nyligen har upplevt en kraftig turism eftersom isbjörnarna tillbringar mer tid på land än på den minskande ishavet. |

Starka men långsamma simmare

Isbjörnar är starka men långsamma simmare. Det längsta de kan hålla sig nedsänkt är ungefär två minuter, vilket gör att ett rovdjur är en strävan som kräver noggrann planering eftersom deras favoritbyte, kan sälarna stanna under vattnet i upp till en halvtimme. Detta innebär att de inte kan fånga sälarna medan de simmar, utan måste istället bakhålla dem när de kommer upp genom hålen i isen för luft.

Ofta rör de sig mot sitt byte på land med de stealth-liknande rörelserna från en katt som smyger upp på en mus. När björnen stängs i den kommer den sedan att använda isblock som täckning och slå på tätningen när den försöker dra sig tillbaka.

I fallet med isbjörnar som behöver attackera sitt byte från vattnet, kommer de att simma nästan helt nedsänkt med bara noset ovanför vattnet. Under de sista varven av tillvägagångssättet kommer de att sjunka helt och sedan hoppa rakt upp på isen för att attackera en säl som inte har varit klokare eftersom det troligen har haft lite solsken på isen.

En isbjörn kan äta upp till cirka 30 kilo förseglingsspjäll i ett sammanträde.

Den enda helt köttätande björnen

Tack vare sin kamouflerande päls året runt som smälter in med sin vanliga bakgrund av snö och is kan isbjörnen - den enda fullständigt köttätande björnen - fortsätta sin jakt på rov.

Dessutom är de extremt nomadiska och har varit kända för att vila på isflak över 200 mil ut till havet. Om deras viloplats skulle smälta, kommer de att simma till närmaste strand. Om de tvingas simma i grovt vatten, kommer de att simma med ögonen och näsan nedsänkt, även om de föredrar att kunna "hund paddla" när det är möjligt, simma med huvudet ovanför vattnet.

Dessa björnar, som simmar till sjöss, är lika försvarslösa som de sälar de jakter är på land. De kan emellertid upprätthålla en takt på cirka 5-6 miles per timme genom att paddla med sina framtassar och hålla bakbenen platt som ett roder.

Det sätt som de flesta ser isbjörnar

Vi kanske bara ser dem genom tjockt glas när de simmar runt i deras djurparker, men människor tycker att de alltid är fascinerande och graciösa. |

Den fula sidan av en isbjörn

Parning

Parning för dessa björnar inträffar i mitten av april eller maj och hanarna kommer att spåra honbjörnarna över stora avstånd. Under den tiden blir män emellertid extremt irritabla mot andra män (och människor).

Under vintern gräver en kvinnlig isbjörn en grunt under snön för den kommande födelsen av hennes ungar, som är ungefär lika stora som en fullvuxen marsvin när de föddes. Mamma, som aldrig vågar sig bort från sitt provisoriska skydd, kommer att leva av henne av fettreserver tills ungarna kan följa henne runt, som vanligtvis är omkring tidigt på sommaren när de är avvunna på bär och arktiska harar. Det är vanligtvis flera månader innan ungarna lär sig att jaga sälarna, som kommer att bli deras valbara middag under vuxen ålder.

Anledningar till låg befolkning

Vingarna stannar hos mamman så länge att avel bara äger rum vartannat år, vilket bidrar till den låga isbjörnpopulationen. En annan anledning skulle vara att eskimos jagar isbjörnar och jägare i amfibiska flygplan skjuter dem medan de simmar (mycket osportsligt).

Medan jägare anses vara fiender för isbjörnen, är de enda naturliga fienderna för den späckhuggaren (och valrossen ibland). 2015 rapporterade International Union for Conservation of Nature (IUCN) att den globala befolkningen av isbjörnar var 22 000 till 31 000, även om den nuvarande befolkningsutvecklingen är okänd.

Minskande livsmiljö nu och försäkran om att det kommer att minska i framtiden är orsakerna till att isbjörnen listades som en hotad art i USA enligt lagen om hotade arter i maj 2008. En pågående och potentiell förlust av deras is som en resultat av klimatförändringar är ett fortsatt hot eftersom en kortare varaktighet på isbeläggningen över deras produktiva jaktområde gör att de har mindre möjlighet att jaga.

Det verkar som om isbjörns öde kan ligga i händerna på Moder Natur.

referenser

  1. The Illustrated Encyclopedia of the Animal Kingdom (1972), Danbury Press, sid 69-75
  2. Great Book of the Animal Kingdom (1988), Arch Cape Press, Pp. 261, 288-289
  3. Encyclopedia of the Animal World (1972), Mandarin Publishers Ltd.

2018 Mike och Dorothy McKenney