Flera tigerarter har redan försvunnit. Endast två återstår, men hur länge? Tills vi kan stoppa jakt / tjuvjakt efter deras päls och kött för gott, kanske de inte någonsin kommer att återhämta sig i naturen. Vi måste rädda dessa fantastiska stora katter från utrotning.

Siberian Tiger som ligger i snö. |

Siberian Tigers

Världens största katt är en mycket snygg och hård rovdjur. Det tystar efter sitt byte och stöter på det, och med massiv kraft och en krossande tugga dödar det sitt byte. Bor på en av de kallaste platserna på jorden, Sibirien, den jakter bra i snö och kan leva i temperaturer under noll.

Den största katt i världen, den sibiriska tigern kan växa till att vara upp till 12 fot lång, 3, 5 fot hög och väga upp till 675 kg. Män är vanligtvis större än kvinnorna, och de kan leva upp till 15 år. De når vanligtvis sexuell mognad mellan 3-5 år och kommer att para sig när som helst på året.

Sibirska ungar spelar |

Snabb fråga

Vilken är din favorit tigerart?

  • Siberian
  • Bengal
  • jag gillar båda två
Se resultat

Parning / Uppfödning

Som nämnts tidigare kommer sibiriska tigrar att para sig när som helst på året, och när en kvinna vill para sig kommer hon att lämna urinavlagringar och repor på träd. Hon kan också leta efter män i andra tigerområden. Tidsfönstret för en kvinna att para sig är vanligtvis bara 3 till 7 dagar så när hon hittar en hane kommer de att para sig flera gånger under den perioden innan den manliga tigern söker efter en annan tik.

Graviditetsperioden för tigrar är tre till tre och en halv månad, och efter att hennes ungar föddes blinda, kommer modern att skydda och mata dem i upp till tre månader. Vid ungefär två veckor gamla börjar ungarna öppna ögonen och växa tänder. Mamma börjar ta tillbaka kött efter tre månader för att hennes ungar ska äta och vid ungefär fem eller sex månader gamla kommer de att börja följa mamman på jaktresor. Vid två år kan de jaga sig själva och ta ner stora byten men de lämnar inte sin mamma förrän de är ungefär tre till fem år gamla.

Konstverk av en sibirisk tiger som dödar sitt byte. |

Jaktbyte

Sibiriska tigrar jagar stora och små rov, allt från fåglar och fiskar till rådjur och vildsvin. Det mesta av tigerns tid ägnas åt jakt på grund av att endast cirka en av tio jaktresor är framgångsrika. Tigern kommer att krypa upp på byte upp till 80 fot bort innan den slår ner och klumpar sig ner på bytets nacke. För små mål är detta bett vanligtvis dödande bett, men för större byte tar detta bett ner till marken tills det kan leverera den kvävande dödande biten i halsen.

Om den sibiriska tigern missar sitt mål kan den jaga den upp till 650 fot men den fångar sällan den efter att den har missat. När den fångar och dödar sitt byte, drar den det för att täcka eller nära vatten och äter dess fyllning. Det täcker det återstående köttet och lägger sig i vila, vaknar sedan upp och avslutar resten av slaktkroppen.

Visste du?

  • Stora vassa, utdragbara klor hjälper detta rovdjur att hålla sig fast vid större byte så att den inte slipper undan. Klorna sjunker i rovets kött när tigern ger ett dödande bett i halsen.
  • Siberian Tigers kan äta upp till 90 kg kött i ett sammanträde.

Livsmiljö

Den sibiriska tigern bor i den kalla Amur-Ussuri-regionen i Sibirien och i delar av nordöstra Kina och Korea. Denna tiger upptar ett stort territorium; intervall på upp till 4 000 mil har spelats in. Om maten är stabil kan den stanna i samma område under många år. Men om mat är knapp, kan den resa hundratals mil på jakt efter mat. Manliga och kvinnliga tigrar markerar båda sina territorier med klormärken och urin skickade märken, men bara män kommer att slåss mot andra män runt territoriets gränser. Detta gäller särskilt om det är ett område nära en god matkälla eller en kvinnlig territorium.

Siberian tiger som kör igenom snö. |

Den sibiriska tigern är en hotad art och det sägs att det inte finns mer än 200 kvar i naturen. Det finns förmodligen lika många sibirer i fångenskap som det vandrar i naturen.

Vackra Bengal Tiger |

Bengals tigrar

Som den näst största katten i världen är Bengal-tigern den mest fruktade rovdjuret i djunglarna i nordöstra Indien. Växer upp till 10 fot lång, 3 fot hög vid axlarna och upp till 585 kg kan denna stora katt leva upp till 15 år. Det stjälkar sitt byte på natten, tyst och dödligt kommer den att attackera något mindre än sig själv, inklusive människor.

Jaktbyte

Denna tiger huvudsakliga diet innehåller vilda oxar och bufflar men det kan och kommer att äta nästan allt mindre än sig själv. Detta inkluderar rådjur, vilda svin, fåglar, små däggdjur och till och med människor. Som nattjägare är de mest aktiva på natten och sover under dagen. De kan se i mörkret och kommer att förfölja sitt byte tills det är inom stötavstånd. Detta beror på att den Bengaliska tigern inte kan överskrida snabbare byte. Med mindre djur kan den döda dem med en bit på baksidan av nacken medan större byte kräver en bit i halsen för att kvävas och döda dem. Medan den kan ta ner en stor tjurox, föredrar den att ta efter de unga eller gamla och svagare djuren i besättningen. Detta beror på att de kommer att ge mindre motstånd och kan fångas lättare.

Bengal Tiger with a hjort |

Söt baby Bengals |

Föder upp

Bengals har en livslängd på upp till 15 år och vid cirka 3-4 år är de sexuellt mogna. De parar vanligtvis under vårmånaderna och en angränsande hane kommer vanligtvis att para sig med en kvinna i sitt hemområde. Under hela 20 till 30 dagar av parningssäsongen kommer han att stanna hos henne även om hon bara är bördig i cirka 3-7 dagar. Efter parningen kommer hanen att lämna och gå tillbaka till sitt eget territorium och lämna modern att uppfostra ungen på egen hand.

Graviditetsperioden för Bengals är cirka 15 veckor och hon kommer att föda 2 till 4 ungar. De matar sin mamma i cirka 8 veckor, efter det börjar hon ta med dem kött att äta. De börjar jaga på egen hand efter 11 månader, sedan efter 2-3 år kommer de att lämna sin mor, och hon kommer att vara redo att para sig igen.

Visste du?

  • De Bengalska tigerns ränder är inte bara päls djupa, de svarta ränderna går hela vägen ner till dess hud.
  • De flesta tigerns päls sträcker sig från en rödaktig brunbrun till orange skuggning mot en vit underdel; emellertid har vissa tigrar supersällsynta mutationer som gör deras pälsfärger olika, till exempel den vita tigern. De är inte albinoer eftersom de har färgade ränder och blå ögon, och andra färgmutationer inkluderar den extremt sällsynta svarta tigern, med små orange ränder på pälsen.

Habitat och Range

Bengal-tigern bor i Sundarbans-regionen i Indien och Bangladesh. Det finns också i norra och centrala delar av Indien och Burma och Nepal. Den bor i skogarna och djunglarna där floden Ganges och floden Bengal möts. Som ensamma jägare gillar de att ha mycket utrymme att ströva och jaga, så de flesta män kommer att ha cirka 20 mil territorium medan kvinnor vanligtvis har cirka 17 mil. De kommer också att ha flera tappar i sitt hemintervall och kommer att använda det som är mest praktiskt då.

Till 1900-talet fanns det någonstans mellan 40-50 000 Bengala tigrar i naturen, men 1972 hade antalet sjunkit till 1 850. Tack vare ett bevarandeprogram finns det nu cirka 4 000 men tyvärr faller det antalet.

Kina / Amoy Tiger

Sydkinesiska tigern, även känd som Amoy tiger, misstänks redan ha utrotats i naturen. Amoy-tigern sägs vara den mest primitiva av tigrarna och att andra underarter har utvecklats från den, såsom de sibiriska och Bengalska tigrarna. År 2000 fanns det bara 62 Amoy-tigrar i fångenskap.

Kina har främjat ett projekt på 1, 8 miljoner amerikanska dollar för att skydda denna katt, som annars kommer att gå med på listan över utrotade tigerraser: Kaspiska, javanska och balinesiska tigrarna, alla försvann under ett halvt sekel. "Det är bara en tidsfråga att vilda sydkinesiska tigrar kommer att dö ut, " sa Wang Xingjin, chef för forskningscentret i Guangzhou Zoo. ~ http://news.softpedia.com/news/The- South- kinesiska-Tiger-Verkar-to-be-Utdöd-in-the-Wild-40616.shtml

Amoy Tiger |

Det uppskattas att det bara finns cirka 20-30 av dessa Amoy-tigrar kvar i naturen men det är bara vaga uppskattningar i bästa fall. 1990 fann en folkräkning ett dussin tigrar i 11 av de reserverade platserna i bergen. Inga observationer av dessa tigrar på 20 år leder till den sorgliga möjligheten att de nu utrotas i naturen. Källorna som påstår sig ha sett dessa tigrar är tveksamma.

Låt inte dessa tigrar försvinna. |

Snälla du...

Låt inte de sibirska och Bengalska tigrarna möta samma öde som tigerna Amoy, Caspian, Javanese och Balinese. Låt inte dessa vackra djur dö ute i naturen. Hjälp oss att rädda dessa arter genom att donera till WWF. Stöd räddningar och organisationer för stora katter som är dedikerade till att rädda livet för tigrar och andra hotade djur.

Här är några bra webbplatser att besöka för att visa ditt stöd och kärlek till dessa fantastiska stora katter.

  • https://www.facebook.com/WWFTiger
  • https://support.worldwildlife.org/site/SPageServer?pagename=drtv_tiger_adoption2013A&s_src=AWY1200WCW00
  • http://www.worldwildlife.org
  • http://www.savetigersnow.org