Var bygger lunnefåglar sina bo?

Till skillnad från majoriteten av havsfåglar bygger de flesta lunnefåglar inte bon på steniga avsatser, utan de gräver i stället hålor högt upp på gräsbevuxna klipptoppar. Lunnefåglar använder både fötter och näbb för att gräva. Det är hårt arbete så att de också kommer att använda en gammal kaninhål om kaninerna har lämnat.

Lunnefåglar återvänder också till samma hem efter att de varit borta ett tag. Videon nedan är av Royal Society For Protection of Birds (RSPB) och visar lunnefåglar som återvänder till deras hål i början av avelsäsongen.

Dessa lunnefåglar föder upp vid Sumburgh Head på Shetland Isles, som är en av de enklaste platserna i världen att se lunnefåglar. Klipporna där de bo är bara några meter från vägen. Pannkakor och guillemoter bor också på Sumburgh, så du kan se många, många fåglar.

Lunnefåglar återvänder till deras grav

Var bor lunnefåglar större delen av året?

De flesta av deras liv lunnor lever inte på land, utan långt ut till havet. De tillbringar hela vintern på havsvågorna. I april eller maj varje år kommer de tillbaka till sina odlingsplatser, där de stannar till mitten av augusti eller ibland till början av september. Även då lundefåglar gör många turer ut till havet för att fånga fisk för sig själva och sina barn.

Lunnefåglar som är för unga för att föda upp stannar till sjöss hela året.

Puffinpartners

Lunnefåglar är monogama, så de väljer en kompis och stannar tillsammans för livet. Men om deras kompis dör kommer de att älska, välja en annan kompis. Lunnefåglar börjar häcka och föder upp när de är omkring 5 eller 6 år gamla, och de flesta lever för att vara cirka 25 år. Lunnefåglar bor inte hos sin partner hela tiden när de är till sjöss.

Lunnefamiljer

Friska lunnefåglar har en brud varje år. Denna brud kallas en puffling . Videon nedan, även av RSPB, visar en pufflinglucka från dess ägg. (Videon är lite lång; så om du vill se pufflingen genast gå fram till 1.20 på disken.)

Båda föräldrarna sitter på ägget och ser efter barnet, och till skillnad från många fåglar ser både manliga och kvinnliga lunnefågar lika ut så det är svårt att veta om det här är mamma eller pappa med barnet!

Det är mycket sällsynt att se pufflingar så unga eftersom de alltid är undanstoppade i hålorna.

En baby lunnefågel (puffling) som föds.

Lunnetoaletter

Lunnefåglar är extremt rena djur! De har ett separat toalettområde i deras hål. De bygger boet djupt i hålen och toaletten är vanligtvis närmare ingången, ibland runt en sväng. Pufflingen måste hållas ren för annars kan den inte flyga. Jag tror att detta visar hur intelligenta lunnefåglar är!

Puffins näbb och fötter

Även om människor känner igen lunnan i dess färgglada näbb, som du kan se i den tredje videon, är den född med en tråkig näbb. Detta förändras gradvis med åren och när den har en färgad näbb är den redo för parning. Efter avelsäsongen bleknar näbb och fötter till en mycket dumare färg.

Lunnefåglar är speciella av ett annat skäl förutom färg - de har små ryggar som betyder att de kan hålla fisk i munnen och fortfarande fortsätta att fånga mer. De flesta fiskar som någon har sett i en lunnefull mun är 62, men oftare fångar de cirka 10.

Atlantiska lunnefåglar är kända för sina färgglada näbb och fötter

Puffinmat

Lunnefåglar äter främst sandål, som är mycket små mjuka fiskar. Om dessa inte är tillgängliga kan de också äta andra små fiskar som sill.

Inga roliga fakta om matbrist

Sandål har blivit knappare de senaste åren och så har vissa lunnefåglar inte kunnat föda upp eller annars blir deras barn hungriga och dör. Vissa lunnefåglar har försökt mata lundarna på pipfisk, men dessa är för svåra för barnen att äta och de kan kvävas.

Forskare är inte säkra på varför sandålen har minskat i antal så mycket, men vissa tror att det kan bero på att haven växer varmare och att ål flyttar längre norrut. Forskare har utrustat vissa lunnefåglar med GPS-enheter för att se var de ska jaga efter fisk och har upptäckt att de flyger mycket långa sträckor - ibland så långt som 20 mil för att få mat. De gör denna resa flera gånger om dagen. Lunnefågor är inte i fara ännu, men deras antal har minskat drastiskt i alla länder där de föder upp. Nästan alla sjöfåglar står inför samma nedgång i antal. För att läsa mer om varför detta kan vara och vad vi kan göra för att hjälpa dig, läs min artikel Are Puffins Endangered.

Vilka rovdjur har lunnefåglar?

De viktigaste naturliga rovdjuren för lunnefåglar är stora fåglar som svarta ryggmåsar. Arctic Skua, som också kallas bonxsie, kommer också att attackera lunnefåglar, ibland bara att stjäla maten, men andra gånger döda dem.

I vissa områden kommer råttor, mink och katter att attackera dem.

Är pingviner relaterade till lunnefåglar?

Nej. Lunnefåglar tillhör aukfåglarna. Även om pingviner liknar lunnefåglar på vissa sätt är de inte auker, men tillhör fågeln sphenisciformes.

Även om du kanske hittar båda fåglarna i djurparker var som helst, lever lunnefåglar bara naturligt på norra halvklotet och pingviner lever bara naturligt på södra halvklotet.

Hur många typer av lunnefågel finns det?

Det finns fyra typer av lunnefågel. Den överlägset vanligaste är den atlantiska lunnefågel, som tidigare kallades den vanliga lunnefågeln. (Jag undrar varför!) Nästa vanligaste och överlägset mest konstigaste är den tuftade lunnefågan följt av Horned Puffin, som har ett litet spetsigt köttigt horn ovanför ögat. Den fjärde typen av lunnefåglar kallas vanligtvis inte en lunnefågel, utan noshörningen Auklet. (Även om det bara är förvirrande kallas det ibland Horn-billed lunnefågel.)

Alla lunnefåglar på fotografierna här är Atlantiska lunnefåglar. För information om andra lunnefåglar, läs Var hittar lunnefåglar runt om i världen.

Några andra namn på lunnefåglar

Runt om i världen är lunnefåglar kända av flera olika namn.

I skandinaviska länder och på Island kallas lunnefåglar lundi eller lunde .

Eftersom Island och Norge tillsammans har drygt hälften av världens befolkning av atlantiska lunnefåglar finns det förmodligen fler lundis i världen än det finns lunnefåglar!

I Norge brukade människor jaga lunnefåglar och uppfödde en hund som heter lundhunden . (Nordmän jagar inte längre lunnefåglar.)

På Shetland och Orkneyöarna utanför Skottlands norra kust är namnet på en lunnefågel Tammie Norrie . Människor från någon annanstans i Skottland använder ibland också detta namn. Under 1800-talet var Tammie Norrie också ett namn som gavs till en "dum snygg, bashful man." Eftersom lunnefåglar också kallas havets clown, kanske det var därför de kallades Tammie Norrie. (Clowner agerar vanligtvis lite dumt, trots allt!)

Ett annat namn lunnefåglar är ibland kända av är papegoja. Det är inte svårt att se varför de fick det här namnet!