Kontakta författare

Djurens kung

Visst finns det inget annat djur på denna planet så majestätisk som Lejonet, särskilt de stora män med sina karakteristiska raka manar. |

Några av deras favoriter

Slätterna sebra |

Blå gnuggan |

The warthog |

Vad, var och när

Valet av djur som lejonet jakter på mat beror till stor del på vilken typ av mat som finns tillgängligt i deras specifika bebyggelsesområde. Generellt ger skrubberlandet som lejon tenderar att gynna mer än någon annanstans, dem många olika sorters växtätare. Deras favoriter är gnuer, zebror, antiloper, gaseller och vattenbuckar. De har dock också en förkärlek för vartsvin och har varit att känna ligga i väntan utanför deras hålor i timmar i slutet. Men om ett lejon är hungrig nog och inte kan hitta sin föredragna mat, kommer det att använda allt som den kan hitta, inklusive fisk. De riktar sig också till andra stora djur som bufflar och giraffer, även om de gör det med stora svårigheter och med enorm risk för sitt eget liv. Faktum är att många lejon skadar sig själva när de försöker kontrollera större djur. Det är inte ovanligt efter ett sådant möte för ett skadat lejon att inte kunna delta i några framtida jakter.

De flesta jaktar som utförs av lejon är under täckningen av mörkret; i mörkret i en afrikansk natt kan de lätt observera och förfölja sitt byte utan hotet om upptäckt. Det är faktiskt ganska vanligt att lejon sitter och observerar sitt byte under dagsljus, vanligtvis strax före solnedgången. Men de väntar oftast tills efter mörker innan de startar en attack. På samma sätt, om landskapet är upplyst av starkt månsken, så väntar de till dess att det är dolda innan de försöker någon form av jakt. Det främsta skälet till att de gör detta är helt enkelt för att deras typiska bostad saknar täckning. Ofta på dagen kommer ett lejon att börja stänga in ett potentiellt offer, men kommer sedan att ge sig bort, vilket resulterar i att bytet flyr lätt. Lejon som bor i områden med tjockare täckning kan göra mer av jakt på dagsljus. Annan jakt som sker i solljus är direkt relaterad till aktiviteten hos en viss bytesart. Till exempel, när zebror eller gazeller dricker från sjöar eller floder under dagens hetta, producerar deras närvaro ofta en jaktflora. Men vanligtvis görs de flesta stalking av lejon strax efter solnedgången, eller under mitten av natten, flera timmar före gryningen.

Lions gör vad de gör bäst på den afrikanska Savannahen

Känslor och brister

Mer än någonting förlitar lejon sig för att hjälpa dem med jakt. Experter har observerat individer som förföljer under vegetativ täckning, ibland sticker huvuden högt upp ur täckningen för att hålla reda på ett speciellt djur som de kan förfölja. Men i processen ger de sig ibland oavsiktligt.

Lions upptäcker ibland sina byten genom att höra. De reagerar ofta på ljuden från djur som går eller rör sig genom vatten och avser att undersöka. Det har också förekommit exempel på att lejon använder sin luktkänsla för att hjälpa till i jaktprocessen. Men i allmänhet jakter lejon bara vad de kan se, och är därför inte särskilt skickliga att upptäcka byte på samma sätt som vargar är till exempel. Det är ganska normalt för en stor grupp växtätare att passera med en stolthet under dagen på grund av att lejonerna normalt använder dagsljus för att snooze.

Förutom att deras sinnen inte är särskilt skarpa, finns det flera andra skäl till att lejon inte är lika skickliga på jakt som andra rovdjur. Förutom att de blåser på deras täckning, är de lite uppmärksamma på vindens riktning, vilket ofta gör att deras doft kan bäras framåt, och därmed varnar deras byte mot eventuell fara. Trots dessa uppenbara ineffektiviteter är byte så rikligt i de flesta av deras sortiment att dessa brister är nästan irrelevanta. I östra och centrala Afrika överstiger lejonets stora besättningar av växtätare. I allmänhet dödar de cirka en av femton av zebror, gaseller och andra djur i området. Lejonerna har inte bara en liten effekt på deras bytespopulationer, de bidrar också lite i fråga om att kontrollera deras antal. I själva verket representerar antalet växtätare som tas av lejon i Afrika bara det belopp som skulle gå förlorat i regionens nästa torka.

Förutom att det finns ett gott utbyte av byte finns det andra faktorer som hjälper till att kompensera för några av lejonets jaktbrister. Deras ouppmärksamhet mot vinden avskräcker inte potentiellt byte från att komma i sikte. Detta beror på det faktum att lejonens doft på vissa tider på året kan upptäckas av andra djur i stora delar av regionen, särskilt nära några vattenkällor. Så det skulle vara helt opraktiskt för växtätare att undvika dessa områden bara genom att plocka upp lejonens doft.

På jakt

Enligt våra standarder är lejon snabbt. Men när de jämförs med flottor med örter med flottor är de ganska tröga, vilket motiverar existensen av en stolthet. |

Samarbetsvinsterna

Endast genom att arbeta som ett team kunde dessa lejoninnor ta itu med ett djur lika stort och farligt som en cape buffalo. |

Arbetar som ett team

En annan, eller för att säga det mer exakt det viktigaste skälet till att lejon kan hitta tillräckligt med mat är att de vanligtvis driver sin jakt samarbete. De kommer att förfölja sina offer i upp till en timme, men femton minuter är mer normen innan de beslutar att slå. Normalt kretsar flera lejon runt besättningen som de attackerar och kör långsamt sina offer mot några av sina kamrater som gömmer sig i högt gräs. Dessa lejon, vanligtvis kvinnor, även kända som lejoninnor, attackerar sedan sitt byte från sidorna eller bakifrån. Kooperativ jakt utgör också ett annat betydande problem som lejon har i jämförelse med andra rovdjur, deras brist på hastighet. Enligt våra normer är dessa mäktiga varelser allt annat än långsamma, deras toppfrö är cirka 30 km / h, men de kan bara upprätthålla det i ungefär en minut. I själva verket förföljer de sällan en bytesartikel på mer än 100 meter. Genom att arbeta i grupper kan de ta itu med byte som annars skulle visa sig vara för snabba eller svårfångade för dem.

Lions får också en annan fördel genom gruppjakt när de har dödat ett djur för stort för att äta ensamt; med en hel stolthet som deltar i konsumtionen av mat går inte bara mer mat till fler munnar samtidigt, utan det gör det också möjligt för stoltheten att undvika problemet med att behöva skydda eller lagra maten. Sådana problem stöter ofta på och hanteras av andra stora katter som leoparder och tigrar, som ofta finner geniala sätt att dölja sina död från konkurrenter. Leoparder ställer till exempel ofta sina död i ett träd medan tigrar förblir i närheten av deras död tills det är helt ätit. Lions, som är medborgare i öppet land har helt enkelt inte lyxen att kunna dölja eller skydda maten.

De äter inte varje dag, även om de ofta har observerats på jakt de dagar de inte äter. När ett lejon har dämpat sitt byte börjar de festa; inledningsvis fokuserar på djurens tarmar - den mest näringsrika delen av måltiden. Därefter klöver lejonet på resten och arbetar framåt från bakkroppen. I genomsnitt väger en byteobjekt cirka 250 Ib som varje lejon vanligtvis konsumerar cirka 40 Ib värt.

Om de har turen att njuta av en riktigt stor måltid, kommer de normalt att ägna de kommande tjugofyra timmarna för vila. Sådant beteende är vanligt, eftersom lejon kommer att konsumera vilken mat de har, och äter så mycket som 75Ibs vid ett sammanträde. Stoltheten har också observerats klypa sig i flera timmar och sedan flytta och göra mycket lite under de kommande tre eller fyra dagarna. Efter den femte dagen börjar jakten dock återgå, de börjar gå runt och återuppta att observera massorna av växtätare prickade över landskapet. På dag sex är de ännu en gång redo att leta efter mat, alltså börjar en helt ny jakt ...

När tabellerna vänds