En grupp amerikanska svarta gamar ligger på metallräcken. Dessa fåglar är otroliga och älskar att steka i stora grupper. De älskar också att föda som en grupp och kommer att försöka driva bort mer ensamma djur, till exempel kalkongam, om de kan. |

Amerikanska svarta gamar är stora och mycket resursstänkande rensare som är fascinerande att studera. Dessa fåglar kan anpassa sig till olika terränger och matkällor, samt kunna leva tillsammans med människor, och utgör en viktig del av livsmedelskedjan.

Nedan följer några viktiga fakta om amerikanska svarta gamar.

Livsmiljö

Amerikanska svarta gamar lever i södra USA (särskilt sydöst), över hela Mellanamerika och majoriteten av Sydamerika.

Deras föredragna livsmiljö är låglandsområden, i öppet land med fläckar av skog eller borste. De gillar också att leva längs floder, i träsk, våtmarker, betesmarker och gräsmarker.

Det är sällsynt att se dem i bergsområden.

Amerikanska svarta gamar gillar öppna markområden med fläckar av skog, eller borsta bäst. De finns emellertid i olika terrängen, med möjliga undantag för bergsområden, där denna typ av gam är sällsynt. |

Storlek

De har ett vingstång på cirka 5 fot och väger någonstans mellan 4 och 5 pund.

Även om de är mindre än kalkongamlar, är de mer aggressiva och kommer ofta att köra kalkongammar bort från slaktkroppar med hjälp av antal styrkor för att skrämma.

Två svarta gamar uppflugen i Ecuador. Fåglarna gillar ofta att sätta sig på stängselstolpar eller döda träd. Alternativt kommer de att sväva och leta efter potentiella måltider. Fåglarna är vanligtvis tysta, men kan göra gnuggar eller väsande när de matas eller agiteras. |

Visste du?

Moderna svarta gamar lever exklusivt i Nord- och Sydamerika, men 34 miljoner år gamla fossiler av deras familjegrupp har hittats i Europa.

En ensam gam som ligger på en gren. Dessa fåglar gör inte konventionella bon, utan lägger sina ägg på platser som ihåliga trädstubbar eller mellan stora stenar eller i grottor och dekorerar sedan området med små, glänsande föremål. |

Alternativa namn

Dessa nyvärldsfåglar kan också kallas helt enkelt svarta gamar, men de bör inte förväxlas med den eurasiska svarta gamen, som inte har samband med varandra.

I vardagen kallar vissa människor dem: "carrion kråkor" eller "svarta surrar" (även om det bör noteras att surrarna är strikt talade bredvingade hökar, inte gamar).

Det vetenskapliga namnet för amerikanska svarta gamar är Coragyps atratus.

Föder upp

Ett intressant faktum om amerikanska svarta gamar är att de inte bygger bon som de flesta andra fåglar.

Istället lägger de sina ägg på platser som ihåliga trädstubbar, mellan stora stenar eller i grottor; och dekorera området runt med skärvor av glas, ljusa bitar av plast och små blanka metallföremål, som ölflaskor.

De kan lägga allt mellan ett och tre ägg åt gången, men normalt är antalet två, där båda föräldrarna inkuberar dem. Det tar unga ungefär 75-80 dagar efter kläckning innan de kan flyga bra.

Svarta gamar har en genomsnittlig livslängd på cirka 5 år.

Vital statistik

Vetenskapligt namn: Coragyps atratus

Wingspan: 150 cm

Längd: 56 - 74 cm

Svanslängd: 16 - 21 cm

Mass: 1, 6 - 2, 8 kg / 3, 5 - 6 lbs (Nordamerika och Andesfåglar), 1, 2 - 1, 9 kg / 2, 5 - 4 lbs (tropiska låglandsfåglar)

Svarta gamar med ett hjortkada. Fåglarna foder med lukt, flyger lågt och plockar bort lukten av etylmerkaptan, en gas som avges när döda djur börjar förfalla. Fåglarna är aggressiva när de matar. |

Matkällor

Den svarta gamen är en rensare. Det svävar högt upp på himlen och använder sitt skarpa syn för att leta efter mat.

Intressant är emellertid att dessa fåglar inte har någon stor luktkänsla, till skillnad från några av de andra gamarna i Nya världen, till exempel kalkongribben. Följaktligen följer svarta gamar ofta andra typer av gamar för att hitta mat.

Svarta gamar äter slaktkroppar av alla storlekar. De äter också ägg eller dödar nyfödda eller skadade djur, till exempel rådjur eller kalvar. När de inte flyger kommer de att sitta i grupper i döda träd eller på staketstolpar.

Black Vultures vs Turkey Vultures

  • Svarta gamar är antalet över Turkiet gamar i USA, även om de är den mest många gamen på västra halvklotet.
  • Turkiets gamar har en bättre luktkänsla än svarta gamar, varför svarta gamar ofta följer dem när de söker efter matkällor.
  • Turkiets gamar är större, men tenderar att arbeta på egen hand, och svarta gamar kan ofta driva dem bort från ett slaktkropp genom stora antal styrkor.

Underarter

Det finns tre underarter av amerikansk svart gam, var och en med subtilt olika markeringar:

  1. Den nordamerikanska svarta gamen, som bebor ett stort område som sträcker sig hela vägen från norra Mexiko upp till New Jersey.
  2. Den sydamerikanska svarta gamen, som är den minsta av de tre underarter och finns i Centralamerika och norra Sydamerika.
  3. Den Andinska svarta gamen, som finns, som namnet antyder i Andes bergskedjan.

Visste du?

Den äldsta kända svarta gamen var över 25 år gammal.

Svarta gamar har ingen röstlåda, så kan bara göra rasande ljud och gnugg. De kommer att göra ett väsande ljud om de känner sig hotade.

Förhållande till människor

Svarta gamar som att leva tillsammans med människor. Det finns lika många av dem i befolkade områden som i vilda områden. Detta beror främst på att de kan leva av den mat som människor oavsiktligt levererar till dem, till exempel avfallet på sopor och djur som dödas av vägfordon.

Antalet gamar växer och på grund av klimatförändringarna sprids de också norrut.

Svarta gamar presenterades ofta i konstverk från forntida kulturer, till exempel mayanerna. I mer modern tid har de dykt upp på frimärken i Guyana och Nicaragua.

källor

  • Raptors of the World av Ferguson-Lees, Christie, Franklin, Mead & Burton. Houghton Mifflin (2001), ISBN 0-618-12762-3.
  • Garcia, Lisa. "Grågam". Naturhistorien i Chihuahuanöknen . University of Texas i El Paso.
  • "Allt om fåglar: svart gam". Cornell Lab of Ornithology. 2003.

2011 Paul Goodman