Ledsen förlust av livsmiljö

Denna lejonstjärna makak verkar fundera över den fortsatta förlusten av dess nödvändiga livsmiljö i Indien, som har minskat dramatiskt under åren när människans framsteg har tagit en avgift på denna hotade varelse. |

Att tro att de flesta av oss kommer att leva hela vårt liv och aldrig få chansen att se en stilig lejon-tailed makak i naturen är en hjärtskärande, dyster tanke. Detta fascinerande, utrotningshotade djur är endemiskt till de vintergröna skogarna i västra Ghats bergen i Indien, där endast cirka 1% av deras ursprungliga livsmiljö finns kvar. Den frodiga skogen där denna art trivdes har fallit offer för människans framsteg (avskogning av virke, tillsammans med jordbruks- och annan utveckling). Från och med 2014 trodde man att cirka 3 500 lejonhalvade makaker överlevde i 49 underpopulationer över åtta platser i Indien. Det bästa som de flesta av oss kommer att ha är att titta i en djurpark någonstans i världen.

Eftersom de tvingas fortsätta i isolerade områden i deras återstående livsmiljö finns det fall av inavelsdepression, ett fenomen som minskar befolkningens förmåga att överleva och reproducera, vilket ytterligare hotar överlevnadsstatusen för denna vackra varelse.

Den lejonstjärna makaken (Macaca silenus) är en av de minsta och mest hotade makakerna i världen och deras befolkning förväntas minska ytterligare under de kommande decennierna.

Felaktig identitet

Lion-tailed makaker misstas ofta av lokala jägare som Nilgiri langurs (Semnopithecus johnii), vilket innebär ett ytterligare hot mot dessa redan hotade djur. De två djuren har liknande utseende, särskilt på avstånd, och jägarna tror att langurskött har medicinska egenskaper. Makakerna förföljs också som grödor av lokala jordbrukare.

Utseende

De manliga och kvinnliga lejonstjärna makakerna är väldigt lika utseende, även om hanarna är något större. Båda har glänsande svarta pälsrockar och en imponerande man av grått hår som ramar ansiktet. Den manliga makaken har också mycket framstående, långa och vassa hundtänder som de är kända för att visa upp för andra män som kan komma in på deras territorium, som de är villiga att försvara med alla medel. Deras vanliga namn hänvisar till deras långa, smala svans, som är bar, med undantag för den tuffa svarta hår som samlats i slutet av svansen, vilket ger dem ett mycket lejonliknande utseende. Hanarnas tuvor är mer definierade än hos kvinnor.

Den lejon-svansade makaken är fyrdubblad, vilket hänvisar till deras förmåga att gå på alla fyra lemmarna. Deras motsatta siffror på benen är fördelaktiga när det gäller många av deras aktiviteter, som klättring, matning eller skötsel. De använder sin långa svans för att ge balans i de höga träden.

Hanarna kan väga upp till drygt 30 kilo men kvinnorna är ofta så små som 7-10 pund. Deras livslängd i naturen kan vara upp till 20 år, men betydligt längre i fångenskap.

Män visar ofta sina framstående hundar

Lion-tailed makakgrupper är territoriella och hanar av denna art är de enda makakerna som använder samtal för att beteckna deras territoriella gränser.

Alla de enastående fotografierna av lejonhalvade makaker som presenteras i den här artikeln togs av vår vän Pradeep Vignesh i Indien, och vi uppskattar honom nådigt att låta oss dela dem med våra läsare.

Lion-Tailed Macaques foder för mat

Lion-tailed macaques har områden i kinderna (påsar) som öppnar bredvid de nedre tänderna och sträcker sig ner på nacksidan. Förutom att de är allätande äter de ofta insekter, ödlor, trädgrodor och små däggdjur. De kan lagra en stor mängd mat i sin expanderbara kindficka, som när den är helt utsträckt har samma kapacitet som magen. De får vanligtvis vattnet de behöver genom att slicka dagg av löv i skogen.

En promenad genom skogen

Denna slående makad med lejonsvans söker antagligen mat på marken i form av frön, unga blad, blommor, knoppar eller svampar, eftersom de flesta av deras tid tillbringas högt i den vintergröna trädens övre tak.

Arboreala djur

Den lejon-svansade makaken i Indien är en gammal värld-apa som i första hand är arboreal, lever och tillbringar större delen av sin tid i den övre baldakinen av de tropiska och monsunskogarna i det bergsområde där deras antal minskar. De enda gånger de ses på marken är tider för spel eller foder. På natten tränger de samman i träden. Deras grupper består vanligtvis av en hane, flera kvinnor och deras avkommor, även om det ofta ingår två eller tre män i en grupp.

Föder upp

Till skillnad från många andra djur, har lejon-tailed makaker inte en specifik avelsäsong. När en kvinna är redo att para sig i sin estriska cykel, kommer hon att visa små svullnader under svansen. Hannen undersöker kvinnan och förstår att det är dags att föda upp.

Efter en dräktighet på ungefär sex månader, kommer kvinnan att föda ett enda avkomma, och den kvinnliga föräldern kommer att förbli i gruppen och bo inom den hierarki som redan finns. Hanarna kommer dock att ha en tendens att lämna sin födelseplats när de når mognad och bo i "ungkarl" -grupper.

De unga makakerna är födda med ljusare ansikten och deras manes växer inte in förrän de är ungefär två månader gamla.

referenser

  1. Gupta, Trisha (2014), dessa intensiva foton av lejon-tailed makaker kommer att förvandla dig till en konservativist, Smithsonian Magazine, december 2014
  2. https://www.arkive.org/lion-tailed-macaque/macaca-silenus/ (Hämtad från webbplats 09/09/2018)
  3. https://www.neprimateconservancy.org/lion-tailed-macaque.html (Hämtad från webbplatsen 09/16/2018)
  4. https://animaldiversity.org/accounts/Macaca_silenus/ (Hämtad från webbplats 09/15/2018)

2018 Mike och Dorothy McKenney