Rose-breasted Grosbeak är en vacker besökare i trädgården under sommarmånaderna.

Rose-Breasted Grosbeak

Migreringen av den rosknäppta grosbeak kan komma att märkas av några nordliga. Många av oss i de kallare klimat i Nordamerika firar ankomst till den första amerikanska Robin varje vår. Men det finns en annan besökare som kommer på hälen på Robin, en du kanske missar om du inte uppmärksammar.

Rose-breasted Grosbeak är en riktig vårborttagare, en resenär från ett tropiskt land, och när den återvänder från sin vintermark kan vi vara säker på att det varma vädret ligger bakom det. Vissa människor kanske inte känner till namnet på denna svartvit fågel med den röda lappen på bröstet, men det är en av de vackraste och mest resade sångfåglarna i Nordamerika.

Denna fågel tillbringar den snöiga säsongen i Mexiko och Centralamerika, och vissa finner till och med sin väg till Karibien, men på våren återvänder de till sina tempererade häckplatser.

På sommaren tillbringar de mycket av sin tid på att leta efter insekter, men om du håller ett öga ute ser du dem också hos din fågelmatare. I själva verket, om du tar några enkla steg för att göra din trädgård mer fågelvänlig bör du se dem komma ganska ofta.

I den här artikeln hittar du några intressanta fakta om Rose-Breasted Grosbeak, såväl som bilder för att hjälpa till att identifiera män och kvinnor, information om Rose-Breasted Grosbeak migration och tips för att locka dem till din trädgård.

Rose-breasted Grosbeak Male in Summer Plumage

Manlig och kvinnlig identifiering

Hanens och kvinnans av arten ser ut som två fåglar av mycket olika typ. Båda är ungefär åtta tum höga och båda med tunga räkningar, men där börjar likheterna visna.

Hanen skänker en livlig svartvit fjäderdräkt med en ljus röd fläck på bröstet, medan kvinnan är mer dämpade nyanser av brunt och vitt. Hane som inte avlar är också bruna och vita, med bara en antydan till rosfärgen på bröstet.

Under övervintringsperioden framträder båda könen som tråkiga versioner av deras sommarsjälv.

Rose-beasted Grosbeak Female på våren

Att locka rosknäppt grosbeak till din gård

Som en insektsätare finner denna fågel ofta sin middag när han jakter i trädgrenarna. Den älskar stora kroppsliga insekter som skalbaggar, larver, zigenare malar och lurar, men dess tunga näbb är gjord för att klumpa upp mat som är mycket tuffare än den genomsnittliga buggen. Det kommer att konsumera en mängd olika frön som finns i hela sitt naturliga sortiment och kommer gärna att kolla vad du erbjuder i din matare.

Rose-breasted Grosbeak kommer att vara en blyg men tillförlitlig besökare till din fågelmatare under sommarmånaderna. Servera högkvalitativa sololjefrön i en god blandning så ser du dessa killar komma på kort tid. Det här är en fågel som faller någonstans mellan det lilla och medelstora området, så plattformen och trattmatarna är optimala och gör det lätt att få tillgång till fröet.

Men det kan hantera med rörmatare avsedda för mindre fågelfåglar när det är nödvändigt, och (åtminstone i min trädgård) har visat sig ha en rätt anpassning för problemlösning när den inte riktigt kan komma till det frö som den vill ha.

Eftersom det är en så blyg art bör du överväga att lägga ut flera matare för att lindra trängsel och uppmuntra den att komma in för utsäde. När den upptäcker en pålitlig frönkälla kommer den att återkomma upprepade gånger.

Liksom många sångfåglarter kommer rosbäcken Grosbeak gärna att använda vattenfunktioner som en fågelbad.

Var noga med att notera kvinnan när hon besöker, eftersom hennes färg kan göra att du först identifierar henne.

Rose-breasted Grosbeak Female på Feeder

Klassificering

Den rosknäppta grosbeak (Pheucticus ludovicianusis) är en medlem av kardinalfamiljen (Cardinalidae) och delas in i släktet Pheucticus. Liksom Northern Cardinal är det en passerine, eller sittande fågel, vad vi oftare tycker om som en sångfågel. Trots den relativa sällsyntheten i observationer jämfört med dess kardinalkusin, är den inte en hotad art och är ganska riklig i hela sitt sortiment.

Denna grosbeak -beteckning kan vara lite förvirrad. Vissa missidentifierar denna fågel som en medlem av finchfamiljen (Fringillidae). De ser verkligen ut som stora finkar, särskilt kvinnor och män som inte avlar. Men denna beteckning är inte tekniskt korrekt. Det finns några få arter som kallas grosbeak inom finchfamiljen, men den rosknäppta grosbeak och dess direkta släktingar är inte bland dem.

Det finns flera olika grosbeaks från Cardinal-familjen i hela Nordamerika, och var och en upptar sin egen nisch i olika geografiska områden.

Den manliga rosknäppt grosbeak på en fågelmatare

Andra grosbeaks och relaterade arter

Som nämnts ovan är den rosknäppta grosbeak inte nära besläktad med finkar, men är i själva verket medlem av kardinalfamiljen. Detta gör det släkt med den allmänt kända Northern Cardinal såväl som mer dunkla arter som Pyrrhuloxia (Desert Cardinal) i Mexiko och södra Texas, Dickcissel i centrala USA och de olika Bunting-arter som finns i Nordamerika.

Andra släktingar inkluderar:

  • Svarthuvad grosbeak: En fågel som är gemensam i de västra delarna av Förenta staterna under avelsmånader och övervintrar i Mexiko. På grund av överlappande territorier i vissa områden i Great Plains, inträffar ibland avel mellan Rose-Breasted och Black-head Grosbeaks.
  • Blue Grosbeak: En vacker djupblå färgad fågel, som skiljer sig från den relaterade Indigo Bunting med sin tunga räkning. Denna fågel är gemensam i de södra centrala och sydöstra delarna av USA och delar ett övervintrande område med Rose-Breasted Grosbeak i Mexiko och Centralamerika.

Manlig rosknäppt grosbeak i äppelträd

Livsmiljö och häckning

Lövskogar och blandade skogar är föredragna livsmiljöer under sommarmånaderna, men den roskakade grosbeaken klarar sig också bra på landsbygden med sporadisk mänsklig bebyggelse. Trädgårdsmatare är till hjälp, men på grund av dess olika kost kan den här fågeln klara sig oberoende av människans inflytande.

Som en flyttfågel kan de extra kalorierna från fågelmatare hjälpa till att bygga energireserver för den långa flygningen söderut och ge enkla näringskällor längs vägen.

I sin sommarlivsmiljö kommer det att bygga ett bo från marken främst av kvistar. Skogsmarker med en bäck eller fält i närheten är vanliga häckplatser, med en rättvis buffert mellan boet och mänsklig bebyggelse. Svampiga områden föredras ofta ovanför torra skogar. Boet kan vara flera meter från marken, eller så högt 50 meter.

Avelshannar upprättar först ett territorium och återvänder ofta till samma område varje år. De lockar sedan en kvinna med sina ljusröda bröst och slående svartvit kontrast, och paret förblir tillsammans under säsongens varaktighet. Hanen kommer att hjälpa till med byggandet av boet och till och med göra sin del för inkuberingen av äggen, vilket ger honan ett utskjutande då och då.

En koppling på tre till fem ägg kläcks ut på cirka 13 dagar, och inom två veckor kommer kycklingarna att lämna boet. Som de flesta fåglar följer de sina föräldrar en liten stund tills de får tag på saker.

Rose-breasted Grosbeak Male på fågelbadet

Migration och övervintring

Under sommaren (avels) månaderna kommer den roskrokade grosbeak att tillbringa sin tid i de nordamerikanska skogarna och skrubberna, med en rad i stora delar av den nordöstra delen av kontinenten. Hanarna kommer fram till mitten av våren och följs snart av kvinnorna några veckor senare.

Det är dags för oss i norr att upptäcka denna upptagen resenär medan vi kan. Den stannar bara i sitt norra område under korta perioder, kanske bara tre månader i vissa områden, kanske så länge som fem i dess södra avelsintervall.

I september är det dags att flyga söderut för vintern igen, på en tur / retur som gör att den kan undvika det kalla vädret. Det är en ganska smart fågel när du tänker på det!

Under övervintringsperioden kommer Rose-Breasted Grosbeak att bosätta sig i de tropiska regionerna i södra Mexiko, Karibien, Syd- och Centralamerika. Under vintern föredrar den skogar och kan flockas i lösa grupper. De kommer att konsumera frukt och nektar som en större andel av sina matkällor, utöver de vanliga frön och insekter. Medan de är något territoriella i deras avelsområde, är de mycket mer toleranta mot varandra på deras vintermarker.

Rose-breasted Grosbeak Migration Patterns |

The Long Flight South

Rose-breasted Grosbeak är en intressant och gåtfull resande, en besökare från en annan värld här i vår del av landet för en kort tid varje år innan den flyttar och glömmer allt om oss. Precis som flytten av Robins, när dagen kommer att du inser att dessa fåglar inte längre kommer runt, vet du att vintern är på väg. Till skillnad från oss har de sunt förnuft att lämna sommaren och följa det varma vädret söderut.

Så när snön börjar falla, och temperaturen sjunker, föreställ dig de rosknäppta grosbeaks du observerade under den senaste sommaren. Medan du skakar, solar de sig i solen. Medan du spade, njuter de av tropiska frukter och nektar. Medan du förbannar snön, snöet och det frysande regnet badas de av varma duschar och havbris.

Vid andra tanken är det kanske bättre att inte tänka på det. Det är alldeles för deprimerande att vara avundsjuk på en fågel!

Rose-breasted Grosbeaks i din trädgård

Kommer den rosknäppta grosbeak till din trädgård?

  • ja! Hela tiden.
  • Nej, men jag önskar att det skulle bli det.
  • Jag bor inte där Rose-Breasted Grosbeaks bor.
Se resultat