En Svalbard ren |

En ikonisk art

Ren är en ikonisk art. De älskas av många barn för att ha tagit Santa över hela världen på julafton. Trots allt, utan att hans pålitliga ren drar i släden, kunde inte jultomten leverera sina presenter. Tyvärr visar vissa verkliga renar tecken på ett potentiellt problem för tillfället. Djurens storlek minskar.

Renarna i fråga finns på en skärgård som kallas Svalbard, som är en del av Norge. Forskare har studerat Svalbardren sedan 1994. Under den tiden har både sommaren och vintertemperaturen i området ökat. Samtidigt har renens vikt gradvis minskat. Konsekvenserna av denna viktminskning är okända för tillfället, men de kan vara allvarliga.

Ren och nordamerikansk karibu är nära besläktade. De har faktiskt samma vetenskapliga namn Rangifer tarandus. De tillhör dock olika underarter.

Norge (fast rött) och Svalbard skärgård (röd cirkel) i förhållande till Arktis |

Skärgården på Svalbard

Folk kanske känner till Svalbard för sin roll i Northern Lights, en fantasibok för unga vuxna skriven av Philip Pullman. I Nordamerika är boken känd som The Golden Compass. Berättelsen ligger i ett parallellt universum. Den berättar historien om en flicka som heter Lyra, som bor i Oxford i England. Som en del av hennes heroiska utnyttjelser reser hon till Svalbard för att hitta sin kidnappade farbror, som hon så småningom upptäcker är verkligen hennes far.

I vårt universum ligger Svalbards skärgård i Arktiska havet. Öarna är kända för sina vidsträckta områden av orörd natur. Öns administrativa centrum ligger i staden Longyearbyen. Staden ligger på skärgårdens största ö som heter Spitsbergen.

Svalbard har inte ett så kallt klimat som man kan förvänta sig på sin latitud. I Longyearbyen sägs den genomsnittliga vintertemperaturen vara -14 ° C och den genomsnittliga sommartemperaturen sägs vara 6 ° C. Det bör noteras att dessa värden kanske inte är korrekta idag. Medeltemperaturen på öarna ökar, som beskrivs nedan.

Ett Svalbard renfoder vid Longyearbyen

Renfakta

Det finns några funktioner som alla ren delar, oavsett underart. De tillhör hjortfamiljen, som deras namn antyder.

  • Ren är den enda hjorten där både män och kvinnor bär gevir. Vissa av kvinnorna i en viss population kan dock inte utveckla gevir.
  • Djuren finns i Alaska, norra Kanada, Grönland, norra Europa och norra Asien.
  • De bor på tundran eller i skogen, beroende på underarten.
  • Ren är växtätare.
  • De är de enda däggdjur som kan se ultraviolett ljus (så vitt vi vet). Denna förmåga gör det möjligt för dem att se saker som för oss ofta kamoufleras av den bländande vita snön. Dessa föremål inkluderar lavar (en viktig vintermat), urin från potentiella rovdjur eller konkurrenter, och den vita pälsen av vargar, som ibland attackerar ren.
  • Deras hovar är väl anpassade för markens förändrade konsistens. Kuddarna på botten av hovarna ändrar sina funktioner på sommaren och på vintern för att ge bästa dragkraft.
  • Vissa ren flyttar på våren. Djuren reser ibland i enorma besättningar över långa avstånd och är bra simmare. Svalbardren är dock ganska stillasittande.

En individ utan gevir |

Jultomten och kvinnlig Svalbard ren

Den kvinnliga Svalbardrenen är en utmärkt kandidat för identiteten hos julmästarnas hjälpare. Clement Clarke Moore sägs ha varit den första personen som kopplade ren till jultomten. Hans klassiska dikt med titeln "Ett besök från helgonet Nicholas" publicerades 1844. I dikten säger han att nissens släde dras av åtta små renar. Den enda ren som kan kallas liten i jämförelse med andra slag är Svalbard ren. Även om båda könen i underarten är små är kvinnorna betydligt mindre än män.

Manliga Svalbard renar börjar utvecklingen av sina gevir i april och släpper dem i november eller ibland i början av december innan julen anländer. Kvinnor bildar sina nya gevir i juni och håller dem i allmänhet till nästa juni. Därför är det mycket troligt att alla julgranar är kvinnliga.

När, vad för mina undrar ögon borde dyka upp,

Men en miniatyrsläde och åtta små renar,

Med en lite gammal förare, så livlig och snabb,

Jag visste på ett ögonblick att det måste vara St. Nick.

- Clement Clarke Moore

Ett nyfiken och kasta djur

Fler fakta om djuren

  • Renen är den minsta underarten av renar och har det vetenskapliga namnet Rangifer tarandus platyrhynchus .
  • Renarna ser ofta grov - och ibland feta - och har korta ben. Det feta utseendet beror ibland på närvaron av tjock päls istället för överflödigt kroppsfett, även om djuren tyngde före vintersäsongen.
  • Huvudet är mindre i förhållande till kroppen än hos andra renar och är också mer avrundat.
  • På sommaren är pälsen generellt brun på ryggen och grå på resten av kroppen.
  • På vintern verkar hela kroppen ofta grå eller till och med vit.
  • Enligt Norwegian Polar Institute har kvinnor en genomsnittlig vikt på cirka 53 kg på våren och 70 kg på hösten.
  • Hannar är större än kvinnor och har en medeltyngd på cirka 65 kg på våren och 90 kg på hösten.
  • På sommaren tillbringar djuren sin tid i små grupper med tre till fem djur.
  • I oktober samlas renarna i större grupper för parning. En enda hane väljer cirka tio kvinnor för sitt harem.
  • Stora grupper av djur kan också samlas på en bra matmark under vintern.
  • Kvinnan föder i allmänhet en enda kalv i juni.
  • De flesta djur lever i cirka tio år. En person är dock känd för att ha fyllt sjutton års ålder.

Renen har ett varierande utseende beroende på dess färg, kroppsvikt och närvaron, frånvaro eller utvecklingsstadium för geviret. |

Öka temperaturen på Svalbard

Den 25 november 2016 gjorde Ketil Isaksen från Norwegian Meteorological Institute ett betydande tillkännagivande. Han sa att för första gången i inspelad historia var medeltemperaturen för året på Svalbard till cirka 0 C. Historiskt sett har den vanliga temperaturen varit omkring -6, 7 C. Isaksen sa också att var och en av de senaste 73 månaderna hade varit varmare än genomsnittet. Enligt honom är "Svalbard en mycket bra plats att visa vad som händer i Arktis just nu".

I mars 2018 sa Kim Holmen från norska polarinstitutet att månadstemperaturen i Longyearbyen hade varit över genomsnittet i 86 månader i rad. Den uppvärmningstrenden i området verkar fortsätta.

Det finns fortfarande enorma områden i Barentshavet och Karahavet öster om Svalbard som är fria från is. De bör normalt vara istäckta.

- Ketil Isaksen, november 2016

Vackra djur i augusti

En kritisk viktminskning

Forskare har funnit att den ökande temperaturen på Svalbard har åtföljts av en minskande vikt hos den lokala renen. Ett vanligt ordspråk inom vetenskapen är någon variation av "korrelation innebär inte orsakssamband". Trots det kan korrelationen i detta fall vara betydande.

Forskare från flera institut har studerat kvinnliga renarna och vägt i genomsnitt 135 djur varje april. Som framgår av citatet nedan verkar viktminskningen hos renarna från 1994 till 2010 inte vara särskilt stor. Forskarna säger att 50 kg är en kritisk vikt för kvinnor, dock. Under denna vikt producerar djuren små kalvar eller förlorar sina foster. När kalvarna växer upp och parar sig, producerar de också lätta ungdomar.

Undersökningen visar att de vuxna renarnas vikt under drygt 16 år minskade med 12% - från 55 kg för de som föddes 1994 till drygt 48 kg för de som föddes 2010.

- British Ecological Society

Djur nära Longyearbyen med lagrat fett

Ett förändrat klimat och en potentiell hot

Den ledande forskaren i renundersökningen anser att flera faktorer är involverade i djurens minskande vikt när temperaturen stiger, såsom beskrivs nedan.

Den största grässtillväxten på Svalbard sker i juni och juli. De ökade temperaturerna för närvarande ger extra växtmaterial som gör det möjligt för kvinnlig ren att öka i vikt relativt snabbt. Detta stimulerar i sin tur kvinnorna att gemensamt bli gravida fler kalvar när djuren parar sig i oktober.

När vintern anländer kan renar normalt hitta växter som lavar som överlever under snön. Även om de har fettavlagringar i början av vintern, är deras vintermat viktigt för deras överlevnad. De varmare temperaturerna på Svalbard innebär att vinterbotten ibland faller som regn. Detta fryser ovanpå snön och förhindrar att renarna når mat. Som ett resultat av den lägre tillgången på näringsämnen missförs kalvarna eller föds med en låg födelsevikt.

Det kan finnas en annan faktor på jobbet. Även om renarna minskar i storlek har deras befolkning fördubblats under de senaste tjugo åren. Detta kan öka konkurrensen om mat under vintern. Det kan också innebära att enskilda djur har ett otillräckligt intag av näringsämnen, vilket begränsar deras tillväxt.

Forskarna är oroliga för att även om en population av små djur kan göra det bra ett tag, så småningom kommer det att finnas så mycket is på marken under vintern att Svalbard ren kommer att uppleva en farlig befolkningsnedgång.

Svalbards robusta skönhet |

Renens framtid

Resultatet av renens minskande vikt är okänt för närvarande. Om temperaturen fortsätter att stiga och mängden is på marken på vintern ökar kan det bli allvarliga eller till och med katastrofala dödsfall i befolkningen på grund av svält på vintern. Å andra sidan, om vintrarna blir så varma att regnvattnet på marken aldrig fryser, kommer de överlevande djuren att få tillgång till mat på vintern och djuren kan ha en medelstorlek gradvis öka - om de växter som de behöver överleva förändras klimat.

Det finns många variabler involverade i klimatproblemet på Svalbard och många frågor som inte kan besvaras än. Till exempel kan den ökande temperaturen öka bestånden av skadedjur och parasiter, vilket kan påverka renen. Ett annat potentiellt problem är att vissa växtarter kan växa rikligt i det varmare klimatet och tränga ut arter som är användbara för renarna.

Situationen på Svalbard och i övriga Arktis måste övervakas noggrant, både för renens och människors skull. Förhoppningsvis kommer djuren att överleva under en lång tid framöver. Det skulle vara mycket tråkigt om viktminskningen påverkar överlevnaden av Svalbard ren och mycket oroande om problemet också påverkar andra underarter av detta ikoniska djur.

En Longyearbyen kyrka och ren |

referenser

  • Information om Svalbard ren från Norwegian Polar Institute
  • Fakta om renpopulationen från MOSJ (miljöövervakning av Svalbard och Jan Mayen)
  • Tester visar renar se UV-ljus från BBC
  • Ändra temperaturer på Svalbard från Associated Press
  • Varmare vintrar i Arktis från Reuters
  • British Ecological Society (BES). (2016, 12 december). Ren lämnade hungriga, krymper i värmande värld. ScienceDaily . Hämtad 30 mars 2019 från www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161212084646.htm
  • IUCN (International Union for Conservation of Nature) klassificerar befolkningen i Rangifer tarandus som en helhet i kategorin "Vulnerable" på sin röda lista.