Kontakta författare

Hanen

Den vuxna hanen i full avel fjäderdräkt kan särskiljas ytterligare med ratten överst på hans räkning. |

Honan

Den vuxna kvinnan har en mycket dumare fjäderdräkt och saknar den distinkta knopp som hanarna har. |

Vanlig Shelduck

Dessa färgstarka vattenfåglar lämnar Storbritannien varje sommar, vanligtvis runt juli-tiden, för sin årliga "fjäderflyttning" som följer avelsäsongen. Tusentals på tusentals samlas i tidvatten flodmynningarna i Helgoland utanför den nordtyske kusten, där de blir flyglösa i cirka tre till fyra veckor medan hela deras fjäderdräkt förnyas. De återvänder till brittiska kusten under hösten.

Efter tre till sex månader ger det nya, dumare förmörkelse fjäderdräktet den extremt stiliga avelsfjäderdräkten. Boet är tillverkat av honan och glesfodrat med gräs och isolerat med dun och fjädrar från fågelns eget bröst. Den placeras ofta 8-10 meter nerför en gammal kaninhål i sanddyner eller i ett annat liknande hål. Ankan lägger en enda koppling med 8-15 krämiga vita ägg, vanligtvis i början av maj. Ankan gör allt sittande medan draken förblir i närheten. Ankungarna, som kläcks på knappt en månad, leds till närmaste vatten av en eller båda föräldrarna. De kan dyka sakkunnigt om de känner sig hotade och är helt oberoende av sina föräldrar efter bara två månader. Shelduck ungar tenderar att gå i stora veckor.

Shelduckens favoritmat är en liten marinsnigel som heter Hydrobia. De äter också små skaldjur, insekter, maskar och lite grönsaksmaterial.

Vanliga Shelducks On Film

Ett lyckligt par

Den vuxna hanen (ovan) har ett kastanjhuvud och en blek krona, medan honan (nedanför) är mer likformig brun än andra kvinnliga ankor med en liten räffla och hög panna. |

Eurasian Wigeon

Wigeon är något ovanliga bland ankor, eftersom de ofta betar på gräs på ett sätt som påminner om en gås, även om de matar i vatten och ibland "up-end" på ett mer konventionellt anka-sätt. De spridda brittiska häckfåglarna, huvudsakligen begränsade till Skottland och norra England, antagligen nummer 300-400 par, byggda under de senaste 170 åren sedan det första boet hittades i Sutherland 1834. Det viktigaste avelsområdet utanför Island och Storbritannien är ett brett arktiskt och sub-arktiskt bälte som löper väster från Norge över Asien till Beringsundet.

Den typiska livsmiljön för duken är färskt vatten som är grunt och fortfarande, även om de också bo vid floder ibland och även vid kustmyror. När de är tillgängliga föredrar de öar som en häckplats eftersom de ger skydd mot rovdjur. Boet är ett grunt hål fodrat med blad, gräs och ner och placerat på marken under överhängande tussockar eller buskar. Sju till nio ägg inkuberas av ankan i cirka tre veckor.

Wigeon flyger ofta i spektakulära formationer med hundratals, ibland tusentals när de rör sig längs flodmynningar eller lerlägenheter. Draken gör ett högt och musikaliskt "whee-ooo", med ett purrande gryn av kvinnan.

Draken

Den vuxna hanens mest framträdande drag är svarta svansomvandlingar och rödbruna, svarta och vita vingeplåster. |

Ankan

Hona ser mycket lik den kvinnliga gräsand, bortsett från vita vinglappar. |

Gadwall

Språksexperter har ingen aning om hur gadwall fick sitt namn som århundraden sedan skrevs som 'gadwell' eller 'gaddel'. Men före 1850, när ett besökspar fångades och vingklipptes, var denna anka bara känd som en vinterimmigrant. Idag avlar några få i Skottland och vintrar huvudsakligen i Irland, men de flesta av 100-200 par som föder upp i Storbritannien är koncentrerade i East Anglia, där de härstammar från fångst.

Arten av arten, vars verkliga hemland är centrala och västra Asien och västra Nordamerika, är ganska trist jämfört med andra drake. Fågelns röst är inte heller märkbar, med olika gnistor och visselpipor från hanen och en gräsand som kvak från kvinnan som utgör sin repertoar.

Ägg läggs i slutet av april i en marken ihålig, fodrad med gräs eller löv, isolerad med dun dragen från ankans bröst och väl dold i tjock vegetation. De täcks varje gång ankan väljer att lämna boet. Efter ungefär en månads inkubation värderas de kläckta ankungarna ut från boet så snart deras dun torkar. De är enkla mål för rovdjur, så fortsätt så mycket som möjligt för att stärka deras överlevnadschanser. Gadwalls är strikta vegetarianer, förutom den första veckan i livet, när ankungarna äter på proteinrika insekter, sniglar och maskar.

The Gadwall's Mating Dance

I flykt

Ett imponerande foto av ett vanligt kricka i full krig. |

Vanlig kricka

Med sin brokiga färgning är krickdragen attraktiva små fåglar, men eftersom de är en favoritvinter för vildfåglar är de oftast alldeles för försiktiga för att få fågelskådare att se nära. Den vanliga krickan är Storbritanniens small small small small du, the est est est ck,,,,,, is is och är mycket distinkt.

Teal flyger snabbt med snabba vingslag, vilket ger intrycket av att vara i något slags problem. De är typiska debbling ankor, livnär sig på ytan medan du simmar eller promenerar på grunt, siktar små frön av vatten och myrväxter från vattnet med en knäppande handling av räkningen. Ibland kan de i djupare vatten upend nå djupare under ytan, men de dyker aldrig.

Ett härligt par

Draken (ovan) har ett kastanjhuvud med en grön ögonlapp. Andens (nedan) enda utmärkande kännetecken är hennes svarta och gröna vingplåster. |

Krickan som en häckfågel är utbredd men tunt distribuerad i Storbritannien, antagligen så många som 1500 par, men befolkningen ökar ofta med ankomsten av passagerande fåglar på våren och hösten, och av en stor migrantpopulation från norra Europa på vintern . Tealen är extremt hemlighetsfull om dess avelsarrangemang. Boet är vanligtvis väl dold i tjockt skydd besöks aldrig av den iögonfallande hanen, och bara överraskande av kvinnan. Tealanungar vågar sällan i öppet vatten, eftersom de är särskilt sårbara för predation.

En Garganey Drake

Draken har en distinkt blek ögonband på ett fläckigt brunt huvud. |

Två kvinnor

Ankan har ett mindre framträdande ögonband och grått fjäderdräkt än hanen. |

årta

Ett fågelvatters första glimt av garganey kan mycket väl vara ett par små änder som springer i larm från en pool i en sötvattensmyr, där draken visar en blekblå grå foring, vit mage och bred, blek ögonband på ett fläckigt brunt huvud. Drakeens samtal är ett gitter som låter som att snabbklicka på en liten spärr eller en fiskarhjul, kommer att bekräfta identifieringen. Men både synen och ljudet är sällsynta; antalet överskrider förmodligen aldrig 100 par för hela Storbritannien och kan variera dramatiskt från år till år.

Fågeln matar genom att simma med sin räkning eller hela huvudet nedsänkt, genom 'uppåt', eller ibland genom att plocka enskilda matvaror från ytan. Garganeyens mat består av insekter och deras larver, vatten skalbaggar, kaddisflugor, muggar, vattensniglar, maskar och spawn av fisk och grodor; den äter också rötter, knoppar, blad och frukter av dammgräs och näckrosor.

De åtta eller nio brunaktiga vita äggen kläcks efter tre veckor, och ankungarna kan flyga omkring sex veckor gamla. Draken blir flyglös i tre eller fyra veckor under sin födelse efter avel, när den antar sin "förmörkelse" fjäderdräkt. Kvinnorna sköter dock inte förrän de unga är praktiskt taget oberoende.

En Garganey Drake filmad på Slimbridge

De mest kända änderna i världen

Draken (nedan) har ett blankt grönt huvud, vit krage, rödbrunt bröst och lockiga svarta svansfjädrar. Ankan (ovan) har en grönaktig gul räkning och en violetblå vinglapp. |

Gräsand

I både stad och land är gräsand den mest kända ankan på de brittiska öarna och över stora delar av världen. Det är lika mycket hemma på en parksjö eller stadskanal, det är på ett lugnt land bakvatten eller avlägsen reservoar. Gräsandar som bor nära städer har lärt sig att leva sida vid sida med människan, och förlitar sig ofta på honom för att komplettera sin diet med bröd och andra matrester. Landsfågelande fåglar har dock lärt sig att frukta människor på grund av vildfåglarnas aktiviteter.

Gräsand är en typisk "dabbande" anka, på grund av det faktum att den matar på ytan av vattnet och kan springa rakt upp i luften med en kraftig vingring. Dess breda, platta räkning är anpassad för att filtrera från vattnet ett brett utbud av små växt- och djurämnen. Nätbädden, paddla som fötter är placerade långt tillbaka på gräsandens kropp så att det går med en rullande waddle från sida till sida.

Den kvinnliga gräsanden gör det kvakande ljudet som människor ofta associerar med ankor. Draken ger emellertid också ett tillfälligt dämpat hes ljudande "raarb" -samtal, särskilt när det är misstänkt eller orolig. Boet är gjord av blad och gräs, med foder av dun. De är i allmänhet väl dolda och uppträder ofta i trädhål, vilket innebär att det första som en ankung måste göra är att släppa ner till marken från en betydande höjd.

Gräsandungar

Ett elegant par

Draken (till vänster) har ett choklad- och vitt huvudmönster och en lång spetsig svans, medan honan (höger) är blekbrun och som hanen är smal och rakish i byggnad. |

Northern Pintail

Både på marken och i luften är detta den mest eleganta av de brittiska ankorna. Dess långa smala nacke, vingar och svans, i kombination med sin subtila färg, gör det lätt att känna igen och attraktivt att titta på. En flock som passerar högt över huvudet gör en verkligt vacker bild. Vattnaren kan också glädja sig över drakeernas "svaga pipande" geeeee-samtal och andarnas skrallande ljud.

De flesta pintails tillbringar bara vintern i Storbritannien. Inget var känt för att föda upp på de brittiska öarna före 1869, och till och med nu når avelspopulationen knappt 50 par. De häckar sällan på samma plats i mer än ett par år, så det är väldigt svårt att göra en exakt räkning, även om boet ofta är mindre kamouflerat än hos andra ankor.

Uppfödningen börjar i mitten av april i södra Storbritannien, men inte förrän två månader senare i norr. Vanligtvis finns det sju till åtta ägg, som varierar i färg från krämgul till ljusgrön eller blå. Som det är vanligt i vilda fåglar, inkuberar ankan bara äggen, kamouflerade av hennes tråkiga färg, och försvarar boet och ankungarna med distraktionsskärmar. Ankungarna är bruna med vita ränder och gråvita underdelar och tar till vattnet så snart de kläcks ut. På bara sju veckor är de redo att flyga.

Northern Pintail Courtship

Det udda paret

Draken (till vänster) har ett blankt grönt huvud, som en gräsand, men bröstet är vitt och magen är kastanj. Ankan (till höger) har ett brunt huvud och kropp med fläckiga underdelar. Den enorma spade-räkningen är omisskännlig för båda könen. |

Northern Shoveler

Den mest utmärkande egenskapen hos spadaren är den långa, rundade, spadliknande räkningen som ger fågeln sitt namn. Räkningen används på det typiska dablande anka-sättet, eftersom det går igenom stora volymer vatten för att filtrera bort matpartiklar. Detta inkluderar knoppar och frön av vattenväxter som vass och kuddar, samt alger och små blötdjur. Kräftsdjur och insekter äts, och det är också rumphållare och spawn. Insidan av räkningen har många kamliknande "tänder" för att fånga mat när vatten tvingas genom dem.

Skovlaren är en stilig men ovanlig fågel med en mycket ojämn fördelning som delvis styrs av tillgången på dess föredragna livsmiljö, träskiga områden med pooler, dike och andra områden med öppet vatten som har leriga grunda livsmedel. Boet är, som de flesta av spadarens nära släktingar, ett grunt hål i marken fodrad med gräs, fjädrar och ner.

Det kan finnas mellan sju och fjorton blekgrönaktiga ägg i en koppling som läggs från april och framåt. Honan inkuberar dem i ungefär tre och en halv vecka. Ankungarna, som leds bort från boet så snart alla har kläckts och torkat, visar snart tecken på att utveckla stora storlekar. De kan flyga när de är sex till sju veckor gamla. Ankan bär bara en stam under året.

Hur den norra skoparen matas