Noshörning och kalv |

De fem arterna av noshörningen

Noshörningen, eller noshörningen, är infödd i Afrika och södra Asien. Noshörningar är växtätare, så spendera mycket av sin tid på att bete och leta efter växter att äta. De äter en mängd olika vegetationer, inklusive frukt, kvistar, löv och gräs. Det finns fem arter av noshörning, som alla finns på IUCN: s röda lista över hotade arter.

  • Vit noshörning

Dessa noshörningar är det näst största land däggdjur, den största är elefanten. En vuxen man kan väga upp till 3, 6 ton och mäta 1, 85 meter i höjd. De bor i södra Afrika, och deras huvudsakliga livsmiljö är savann och skogsmark.

Vid en tidpunkt fanns det bara 50 vita noshörningar kvar i naturen, men tack vare bevarandeinsatser har de tagits tillbaka från randen av utrotning. Det finns för närvarande mer än 20 000, och deras bevarandestatus klassificeras som nära hotad.

Det finns två underarter av vit noshörning, den södra vita noshörningen och den norr vita noshörningen. Den nordliga vita är nu utrotad i naturen, med bara två kvinnor kvar i fångenskap. Den sista överlevande manliga norra vita noshörningen dog i mars 2018. Man hoppas att arten kan räddas med IVF-tekniker.

  • Svart noshörning

Trots namnet är det faktiskt ingen skillnad i färg mellan svart noshörning och vit noshörning. Svarta noshörningar är mindre och snarare än betar på gräs tenderar de att äta från träd eller buskar.

De lever i södra och östra Afrika och föredrar livsmiljöer med buskar och växtliv, till exempel skogsmark och våtmarker.

Det tros att det fanns sju eller åtta arter av svart noshörning. Tre är nu utrotade och en är nära utrotning. Västsvart noshörningen förklarades tyvärr utrotad under 2011. Sammantaget anses svartnoshornen vara kritiskt hotad.

  • Större enhorns noshörning

Dessa noshörningar, som också kallas den indiska noshörningen, kan identifieras genom deras enda svarta horn och hudveck som ger dem ett pansarpläterat utseende. De äter främst gräs, men kommer också att äta blad och frukt.

Jo större noshörning finns i norra Indien och södra Nepal. De hittades en gång över hela den norra delen av den indiska subkontinenten, men 1975 fanns det bara omkring 600 i naturen. Bevarningsinsatserna ökade antalet till mer än 3 500 år 2015.

De klassificeras som sårbara på IUCNs röda lista.

Större noshornat noshörning |
  • Sumatran noshörning

Dessa är de minsta noshörningarna, och till skillnad från andra asiatiska noshörningar har de två horn. De är nära besläktade med den utrotade ullnoshörningen.

De bodde en gång i flera områden inklusive östra Indien, Bhutan och Thailand, men nu kan vilda populationer bara hittas på öarna Sumatra och Borneo. Sumatran-noshörningen anses vara kritiskt hotad.

  • Javan Rhino

Javan-noshörningen, även känd som den mindre enhornsnoshörningen, är för närvarande den mest hotade av arten. De återstående 60 Javan-noshörningarna bor i Ujung Kulon nationalpark i Indonesien. De förklarades utrotade i Vietnam 2010, den sista dödades av en poacher.

Spara noshörningstecknet i Nepal |

Nuvarande hot

Ett av de största hoten mot noshörningen är tjuvjakt, men de hotas också av livsmiljöförlust.

Anledningen bakom noshörning tjuvjakt är hornets värde. Det har använts i traditionell kinesisk medicin i över 2000 år, där hornet maldes till pulver och konsumeras. Deras horn används också som handtag för pryddolk, och i vissa fall äger ett noshörningshorn endast för bild och social status.

Rangers och anti-poaching team är på plats, men eftersom krypskyttar ofta är beväpnade är det ett farligt jobb. Lagen behöver rätt träning och utrustning för att göra jobbet effektivt.

Habitatförlust är också ett stort problem. Det finns olika skäl till förlust av livsmiljöer, inklusive mänsklig bosättning, jordbruksändamål och avverkning.

Bevarande ansträngningar

Det finns många organisationer som arbetar för att skydda noshörningen genom bevarande, övervakning och hantering av den illegala handeln med vilda djur. Här är några av de åtgärder som används för att skydda noshörningarna.

  • Åtgärder mot krypskydd finns på plats i områden bebos av noshörningar. Dessa inkluderar noshörningsrangörer som patrullerar området, vilket är avgörande för deras skydd. Förutom att leta efter krypskyddsaktiviteter samlar rangisterna också information för att ge en bild av den nuvarande noshörningsfördelningen. Utbildningsprogram som syftar till att minska efterfrågan på noshörning är också fördelaktiga för att hantera krypskydd.
  • En noshörnings-DNA-databas har upprättats som kan användas vid utredningar vid brottsplatser samt bevis för åtal i rättsfall. Noshörningsindexsystemet har framgångsrikt använts för att åtala brottslingar i krypskyddsmål.
  • Gemenskapsbevarande projekt kan spela en roll i noshörningsskyddet. Dessa projekt är viktiga för att engagera allmänheten eftersom lokalbefolkningens behov måste beaktas. Om ett samhälle drar nytta av att ha noshörningar i området, är de mer benägna att skydda dem. Ett exempel på detta är ekoturism, som gör det möjligt för lokalbefolkningen att bli direkt involverad i projektet. Lokalbefolkningen kan bli guider eller delta i miljöutbildningsprogram.
  • Omplacering är ibland nödvändig för att skydda noshörningspopulationer. Normalt flyttar djuren till olika områden och utvidgar sitt sortiment. Detta hjälper till att undvika inavel och säkerställer att befolkningen kan hitta tillräckliga resurser. Men på grund av en minskning i antalet finns det nu ett större avstånd mellan noshörningspopulationer, så rörelsen av noshörningar mellan olika områden behöver hanteras.
  • Sanctuaries för noshörningar, såsom Nguila Rhino Sanctuary i Kenya, har byggts för att ge ett säkrare hem för dem.
  • Fångande avelsprogram används som en del av bevarandeinsatsen. Det är viktigt att det finns populationer i fångenskap för att stärka och återupprätta befolkningar i naturen. Fångna noshörningspopulationer är också användbara för att öka allmänhetens medvetenhet.

Betande noshörning |

Vad framtiden håller för noshörningen

Med flera underarter redan utrotade och andra kritiskt hotade, står noshörningen inför en mycket osäker framtid.

Med ökad medvetenhet och nya skyddsåtgärder införs är det emellertid fortfarande möjligt för vissa av underarterna att återhämta sig. Befolkningen i den större noshornade noshörningen har börjat återhämta sig tack vare bevarandearbete och antalet södra noshörningar har ökat avsevärt.

Även om antalet noshörningar som bor i naturen har drastiskt minskat, visar framgångshistorier som den södra vita noshörningen att med fortsatt bevarande finns det fortfarande hopp för noshörningen.

Användbara länkar

  • Rhino Conservation - Rädda noshörningen
    Ge en donation för att rädda noshörningen i deras arbete
  • Anta en noshörning | WWF Animal Adoptions från 3.00 per månad
    Anta en noshörning från 3.00 i månaden med WWF och få ett fantastiskt presentpaket inklusive en kosig leksak. Dessa fantastiska välgörenhetsgåvor hjälper till att skydda hotade arter och deras livsmiljö.

källor

WWF - https://www.wwf.org.uk/

African Wildlife Foundation - http://www.awf.org/

Rädda noshörningen - https://www.savetherhino.org/