En fossas ansikte |

Ett intressant djur

Fossan (uttalas "FOO-sa") är den största rovdjuret på Madagaskar. Den bor i skogar, både i träd och på marken och är aktiv på dagen eller på natten. Djuret är en utmärkt jägare och en stor trädklättrare. Den reser upp och ner på träd och längs grenarna med lätthet. Det kan också röra sig snabbt över land.

En gång tros fossa vara en typ av katt. Forskare har nu kommit fram till att det är relaterat till mongooses, trots att de har en kropp med flera kattliknande funktioner och en hundliknande nos. Dess vetenskapliga namn är Cryptoprocta ferox . "Crypto" kommer från det antika grekiska ordet för dolda och "procta" från ordet för anus. Namnet hänvisar till det faktum att djurets anus är gömd inuti en påse, som öppnas till utsidan via en slits. "Ferox" kommer från det latinska ordet för hård.

Madagaskar är fossa s enda hem i naturen. IUCN (International Union for Conservation of Nature) klassificerar djurets befolkning som sårbar på grund av förlust och fragmentering av dess livsmiljö. Djur i den utsatta kategorin kommer sannolikt att bli hotade om faktorer som skadar deras befolkningsstorlek inte ändras.

Plats för Madagaskar |

Cirka 95 procent av Madagaskars reptiler, 89 procent av dess växtliv och 92 procent av dess däggdjur finns ingen annanstans på jorden.

- Världsnaturfonden

Fysisk utseende och kroppsdimensioner

En fossa är ett smalt djur med en mycket långsträckt kropp och en lång svans. Håret är kort och tätt. Dess kappa är vanligtvis rödaktig eller guldbrun i färgen men är ibland svart. Däremot är magen i allmänhet kräm eller ljusbrun.

Djurets huvud är ganska litet. Den har ett utskjutande munstycke, rundade öron och långa vispor. Näsan är bulbous och ofta särskilt synlig. De stora ögonen på en fossa hjälper den att se på natten. Dess vassa hjärttänder är användbara för att attackera sitt byte.

Fossas huvud och kropp har en total längd på cirka 24 till 30 cm. Den långa svansen är ungefär samma längd som huvudet och kroppen. Djuret är mellan fjorton och femton tum högt vid axeln.

Fossor väger cirka femton till tjugofyra pund. Kvinnor är i allmänhet kortare och lättare än män. Storleken på en fossa i förhållande till en människa visas i den andra videon nedan.

En fossa på Biopark Valencia i Spanien |

Fossan tillhör ordningen Carnivora, som katter, hundar och mongooses. En gång placerades den i kattfamiljen (Felidae), men den placerades nu i familjen Eupleridae. Det tros vara nära besläktat med de afrikanska och asiatiska mongoserna än katter.

Förflyttning

Fossas bakben är längre än de främre, vilket gör det möjligt att hoppa från gren till gren i träden. Den långa svansen hjälper den att balansera när den hoppar. Djuret har halvt infällbara klor, som en katt. Den har också flexibla vrister som kan böjas genom en vinkel på 180 grader. Denna förmåga hjälper fossa att hålla sig fast vid trädgrenar och gå huvudet först ner i trädstammar. Fossor i fångenskap har observerats hängande upp och ner från rep med bara bakfötterna fästa vid repet.

Fossor går på fotsulorna, som vi gör, som är känd som en plantigrade-metod för rörelse. Katter och hundar går på tårna och sägs ha digital rörelse.

Fossan i följande video bedövades tillfälligt så att biologer kunde undersöka den. Djuret släpptes sedan oskadd.

Diet

Fossan är ett köttätande djur. Dess favoritmat verkar vara lemurer, som kan vara nästan lika stora som fossa. Enligt vissa rapporter utgör lemurer över hälften av djurets kost. Lemurer är primater, som vi. Såvitt forskare vet är fossa det enda djur vars primära mat är en primat (om detta faktiskt är fallet).

Biologen i videon ovan säger att även om fossor äter lemurer, äter de också många andra djur och är ett "rovdjur med lika möjligheter." Djuren äter också gnagare och andra små däggdjur, fåglar, reptiler, paddor och ibland insekter. De dricker vatten från de små poolerna som de hittar på sina resor.

En fossa i fångenskap |

Djur kategoriseras baserat på tiden då de är mest aktiva. Nattdjur är aktiva på natten, dagliga djur under dagen, crepuskulära djur vid gryning och skymning och katemerala djur - som fossa - när som helst. Men fossan är mest aktiv på natten.

Dagligt liv

Fossor är ofta svåra att observera eftersom de rör sig snabbt genom trädtaket och hoppar från gren till gren. Detta gör det svårt för biologer att lära sig om deras liv i naturen och att få en rimligt noggrann bedömning av deras befolkningsstatus. Djuret är den största köttätaren i Madagaskar, men det finns mycket att lära sig om det.

Vissa fakta om djuret är kända. Fossor är vanligtvis ensamma. De har ibland observerats i par eller små grupper och har ibland sett att de bedriver kooperativ jakt. De är bakhållsjägare och fångar byte både i träden och på marken.

Forskare vet att djuren upprätthåller ett territorium, som de markerar med en sekretion från sina anala körtlar och, åtminstone hos män, från körtlar på bröstet.

Djuren kommunicerar såväl såväl som med doft. De ger yelping, kvittring, purring, snarkning och mewing-ljud vid olika tidpunkter, beroende på situationen. De sover i ett hölje på marken eller i ett hål i ett träd.

Fortplantning

I naturen avlar fossor i september och oktober. Parning sker vanligtvis i specifika träd som används varje år, även om det också har observerats på marken. En kvinna kan stanna i parningsträdet i upp till en vecka och locka många män. Parningsprocessen kan pågå i upp till en timme eller mer per manlig. Honan parar vanligtvis med flera män innan hon stiger ned från trädet.

Ungdomen är födda i en markhäll. En hål i ett träd, en klippspricka, en gammal termithaug eller ett hål i marken är favoritplatser för tätar. Spädbarn är kända som valpar eller ungar. Mellan två och fyra valpar födas efter en dräktighet på cirka två månader. Den rapporterade tiden är varierande.

Valparna är hjälplösa vid födseln och kan inte röra sig. Deras ögon är stängda och de har inga tänder. På grund av dessa egenskaper sägs fossas vara en altrisiell art. Ungdomar av en föregångsart har relativt mogna egenskaper vid födseln och kan röra sig nästan omedelbart.

Valparna är avvunna vid ungefär fyra månader gamla. De stannar hos sin mamma i minst tolv månader och är redo att para sig vid ungefär fyra års ålder. Fossor i fångenskap lever i cirka tjugo år. Deras livslängd i naturen kan vara kortare.

Maskulinisering hos yngre kvinnor

Ett intressant drag i fossas utveckling är den övergående maskulinisering som en ung kvinna visar när hon är mellan åtta och arton månader gammal. Hennes klitoris blir tillfälligt långsträckt och spiny och får henne att se ut som en hane. Hon släpper också en orange eller röd sekretion på underytan som en mogen hane. När hon når vuxenheten har dessa funktioner försvunnit. Anledningen till kvinnans tillfälliga maskulinisering är okänd.

IUCN: s röda listakategorier |

Från vänster till höger är betydelsen av IUCN Red List-kategorierna som visas ovan enligt följande.

EW - utdöd

EW - Extinct in the Wild (men finns fortfarande i fångenskap)

CR - Kritiskt hotad

SV - Utrotningshotad

VU - Sårbart

NT - Nära hotad

LC - Minsta oro

Ofta läggs ytterligare två kategorier till höger - DD eller Data Deficient, och NE, eller Not Evalued.

Befolkningens status för Fossa

IUCN har en ”röd lista” över hotade djurarter. Varje art som har bedömts tilldelas en rödlistakategori baserad på dess närhet till utrotning. Den senaste bedömningen av fossapopulationen ägde rum 2015. Djuret placerades i kategorin "Sårbart", eftersom antalet minskar. Även om det verkar ha ett ganska stort utbud, verkar det ha en låg befolkning i hela intervallet.

Den främsta orsaken till befolkningsnedgången är förstörelsen av skogar på Madagaskar. Marken rensas för jordbruk och avverkning. Som ett resultat har det blivit svårare för fossor att hitta mat. De byter ibland boskap, särskilt kycklingar, och riskerar att dödas av jordbrukare. I vissa områden har de ett dåligt och kanske inte förtjänat rykte som olägenhet eller till och med ett farligt djur. De jagas ibland som skadedjur eller dödas för bushmeat.

IUCN förutspår att fossapopulationen kommer att sjunka med cirka trettio procent under de kommande tre generationerna. Djuren kan ses i djurparker i både Europa och Nordamerika och har föds upp i fångenskap. Den vilda befolkningen behöver dock hjälp.

Fossan är ett distinkt och mycket intressant djur, precis som mycket av det andra djurlivet i Madagaskar. Jag hoppas att man kan hitta sätt att balansera både människors behov och djurlivets behov på ön.

referenser

  • Cryptoprocta ferox-posten från Encyclopedia of Life
  • Fossa-faktablad från San Diego Zoo Global Library
  • Kvinnlig maskulinisering i fossa från Biology of Reproduction, Oxford Academic
  • Cryptoprocta ferox-status från IUCNs röda lista