Pteropus vampyrus i ett träd |

Den imponerande flygande räven

Flygande rävar är fascinerande fladdermöss. Som namnet antyder ser de något ut som rävar som har utvecklat vingar och tagit luften. De har spetsiga, rävliknande ansikten med stora ögon och små öron. Den stora eller malaysiska flygande räven från Sydostasien är en jätte i fladdermusvärlden och har ett vingespänn på upp till sex fot. I Nordamerika avser termen "flygande räv" ofta detta djur.

Flygande rävar tillhör ordningen Chiroptera (som andra fladdermöss) och familjen Pteropodidae. Minst 170 arter finns. Antalet beror på det klassificeringsschema som används. Djuren är också kända som fruktfladdermöss, eftersom deras kost består av frukt och andra växtdelar, och som megabatter, eftersom deras familj innehåller de största fladdermössen i världen. Men inte alla megabatter är stora. Andra fladdermöss (mikrobatten) använder ekolokalisering för att jaga efter sitt rov. Megabats använder sina utmärkta synsanser och lukt för att hjälpa dem att hitta mat.

Den stora eller malaysiska flygräven ( Pteropus vampyrus ) anses ofta vara världens största fladdermus, även om ibland andra fladdermöss får denna ära. Dess befolkning klassificeras som nära hotad av International Union for Conservation of Nature. I vissa delar av djurfördelningen minskar antalet snabbt på grund av jakt och livsmissförlust.

En mikrobat på en kolibri matare |

Däggdjur som kan flyga

Som andra däggdjur, inklusive människor, har fladdermöss hår på kroppen och gör mjölk till sina unga. Fladdermöss är dock de enda däggdjur som kan flyga. Andra däggdjur som verkar flyga, till exempel flygande ekorrar, glider faktiskt. Fladdermöss klaffar med vingarna för att driva sig igenom luften. Vingarna är gjorda av banor av hud som stöds av hand-, arm- och benben. Fladdermöss har antingen ingen svans eller har en liten, icke-funktionell rest av en.

De flesta fladdermöss är nattliga, sover på en skyddad plats under dagen och blir aktiva på natten. Mikrobater kan utföra en process som kallas ekkolokalisering, som hjälper dem att hitta sina byten. De flesta av dessa fladdermöss äter insekter. När de jakter, avger de ultraljudsljudvågor med näsa eller mun. "Ultraljud" -ljud är för höga för oss att höra. Ljudvågorna hoppar av bytet och återgår till fladdermössen, vilket gör att de kan upptäcka bytes närvaro och position. I allmänhet kan inte megabats ekolokera. Några arter använder en enkel typ av ekolokering för att hjälpa dem att navigera i mörkret.

Underfoten på en fladdermusvinge som visar den fria tummen |

Skelett och vingar

Ett fladdermusskelett har några speciella anpassningar för att låta djuret flyga. De tunna armbenen böjs vid armbågarna och slutar i mycket långa och magra fingerben. Armarna och fingrarna stödjer ett membran av hud, som bildar en vinge.

Tummen är kortare än de andra fingrarna och är fri från vingen. En böjd klo finns vid spetsen av varje tumme. Denna klor gör det möjligt för fladdermus att ta tag i stödföremål när den klättrar eller reser runt med sina vingar stängda.

Vingarna sträcker sig till bakbenen. Fötterna har klädda tår, som hjälper fladdermusen att röra sig och används för att hålla sig fast vid ett stöd när fladdermattan hänger upp och ner. Ofta hänger en fladdermus bara med en fot. Knäna pekar bakåt när de är böjda. Vissa fladdermöss rör sig ganska klumpigt på land, men alla är graciösa flygblad.

En ritning av skelettet från den indiska flygande räven |

Bat Roster och läger

Majoriteten av fladdermössen jaktar på sin mat under natten och sover i sin höst under dagen. En stek är en plats där fladdermöss bor. Vanliga platser för takhöjningar är grottor, men fladdermöss samlas också i trädkardiner och hålrum, under broar eller tak, i övergivna gruvor, källare eller vindar, i klippspår och i vägghålrum. När många fladdermöss använder samma stek kallas området ibland för ett läger.

Den lilla röda flygande räven i Australien har varit känd för att bilda läger som innehåller över en miljon fladdermöss. När fladdermössen strömmar ut ur lägret ger de en mycket imponerande syn. Stora takhyllor som innehåller många fladdermöss tros ge fördelar som ökad värme i taket, bättre skydd för barnen och rovdjurförvirring som skapas av ett stort antal fladdermöss som flyger samtidigt.

Den stora, malaysiska eller malaysiska flygande räven

Den stora flygande räven finns i hela Sydostasien i skogar och mangrover. Vingarna är gjorda av två hudlager. Vingarpan är vanligtvis cirka fem meter, men når ibland en fantastisk bredd på sex fot. Fladderträet väger upp till 2, 4 pund.

Djuret har stora ögon, spetsiga öron och ingen svans. Det är vanligtvis svart, brunt, rödbrunt eller orangebrunt i färgen. Bröstet kan dock vara ljust orange och området mellan axlarna kan vara antingen orange eller gult. Håret på batens baksida är kort och ganska styvt medan håret på undersidan är längre och yligt.

Diet

Även om artenamnet på den stora flygande räven ("vampyrus") kan påminna människor om bloddrickande vampyrfladdermöss, äter djuret växter. Fladderträet är nattlig och foder efter frukt på natten, börjar vid solnedgången och återvänder vid gryningen. Den äter också blommor, pollen och nektar. Den har en lång tunga, vilket hjälper den att nå nektar inuti en blomma. Tänderna är anpassade för att skära igenom den tuffa yttre täckningen av frukt.

Fladderträet spelar en viktig roll i dess ekosystem. Blommapollen kan fastna på fladdermusens päls när den matas och sedan falla av när djuret besöker en annan blomma. På detta sätt fungerar fladdermattan som en pollinerare. Djuret hjälper också till att fördela frön av frukt. Den pressar frukt i munnen för att extrahera juicen och spottar sedan ut torkad massa och frön. Eftersom fladdermöss kan bära frukt till ett nytt område innan de äter det, kan frön groddar långt borta från sin moderblomma. Eventuella frön som sväljs passerar genom batens matsmältningskanal oskadda och släpps ut i en ny livsmiljö i avföringen.

Stora flygande rävar kan flyga mer än trettio mil från sitt tak för att hitta mat. Tyvärr besöker de ibland odlade fruktträd för att fodra, vilket bringar dem i konflikt med människor.

övernattnings

Under dagen hyser den stora flygande räven i stora samhällen i trädtopparna. Det finns hundratals eller till och med tusentals djur i de flesta rostar. Grenarna i området avlägsnas från bladen och barkar av fladdermössens klor. Djuren tävlar ibland om det bästa stället att hänga på. De kan sprida vingarna, slå andra fladdermöss med tumsklöarna och knurrar eller skriker för att uttrycka territorialitet. Flygande rävar producerar en mängd olika vocaliseringar och kan vara mycket bullriga, särskilt när de matas.

Fladdermössen sover med vingarna lindade runt kroppen. Om de blir för varma öppnar de sina vingar för att fana sig själva. De kan också slicka pälsen så att indunstningen av saliv kyler dem. Ibland kan de lämna taket för en kort flygning. När de behöver avrösta eller urinera vänder de upp och ner (ur deras synvinkel). De håller fast vid deras stöd med tummen istället för tårna så att avfallet faller till marken och inte på kroppen.

En stor flygande räv som hänger vid en fot |

Reproduktion och livslängd

En manlig stor flygande rävkamrat med flera kvinnor. Graviditetsperiod är fem eller sex månader. Vanligtvis föds bara ett barn per kvinna. Ibland produceras tvillingar. Spädbarn eller valpar har ljust hår som blir mörkare när de mognar. Kvinnor i en grupp producerar sina valpar samtidigt.

Den unga valpen fäster sig vid sin mammas bröst och bärs av henne, även när hon flyger. Efter de första dagarna av sitt liv lämnar modern dock sin valp i taket medan hon foder efter mat. Valparna ammar i två till tre månader. Djuren tycks leva i cirka femton år i naturen. De har dock bott så länge som trettio år i fångenskap.

IUCN: s röda lista

IUCN (International Union for Conservation of Nature) övervakar befolkningen av flygande rävar och andra djur. Den har en lista över djurarter - den röda listan - och använder följande kategorier för att klassificera befolkningsstatusen för varje art. I allmänhet varierar kategorierna från det minst allvarliga tillståndet till det allvarligaste. De kategorier som inte är utvärderade och datafel kan dock innebära att en befolkning är i problem. Den stora flygande räven klassificeras i kategorin Near Threatened.

  • inte utvärderad
  • Data brist
  • Minsta bekymmer
  • Nära hotad
  • Sårbar
  • utrotningshotade
  • Akut hotad
  • Utdöd i naturen
  • Utdöd

Befolkningsstatus för den stora flygande räven

Den stora flygande räven står inför ett antal problem. På många ställen rensas dess skogsmiljö för mänskligt bruk. I vissa områden behandlas det som en jordbruksskadedjur och sköt eller förgiftas. Det jakts på många sätt för mat och sport, ofta lagligt. Ibland jagas det dock olagligt. Fladderträden dödas också för sitt fett, som används i traditionell medicin.

Det finns lagar som skyddar fladdermus i vissa delar av sitt sortiment, men de verkställs inte alltid. Djuret flyger långa avstånd under foder och under migration till nya rostar. Den reser ofta över nationella gränser, så internationella lagar behövs.

IUCN säger att även om statusen för den stora flygande rävpopulationen är nära hotad för tillfället, är djuret nära Vulnerable i status. Vissa naturvårdare tror att flaggan i vissa delar av sitt sortiment skulle kunna utrotas inom människors livstid. Det skulle vara en stor skam om detta magnifika djur försvann från jorden.

referenser

Information om Chiroptera från University of California Museum of Paleontology

Stora Flying Fox-fakta från thailändska nationalparker

Information om Malayan Flying Fox från National Aviary

Pteropus vampyrusinträde på den röda listan för International Union for Conservation of Nature