Unga bomullsväljare |

En lösning på ett problem

Det är nästan otänkbart att föreställa sig USAs historia utan att tänka på bomullsfält i södra staterna. Landet byggdes på grödor som vete, bomull, havre och majs. Bilderna av bomullsplockare som drar sina långa säckar bomull bakom sig, fingrarna spetsade och blodiga från den vassa höljesburen som omger den mjuka bomullspullen är fortfarande en påminnelse om en smärtsam del av amerikansk historia.

Nu plockas bomull av maskiner. De flesta av oss tänker bara på bomull som tyget, som vi älskar, som håller oss svala på sommaren. Utan tvekan är huvuddelen av dina favoritkläder, sängkläder och handdukar tillverkade av det.

Inuti varje fluffig boll finns det frön och det är från dessa där bomullsfröolja kommer från. Detta var inte alltid fallet, eftersom några av frönen användes för återplantering, och andra lämnades att ruttna eftersom de inte hade något känt användbart värde. I slutet av 1800-talet började bomullsfrön användas som mer än bara frön för återplantering.

Även om bomullsodlare producerar merparten av sina intäkter från bomull, kommer 10-15% av deras inkomst från bomullsfrö. När grödan har skördats finns det fortfarande små fibrer som kallas vintrar fästa vid fröet, och detta anses vara en av de finaste typerna av cellulosa tillgängliga. Det används för olika produkter inklusive:

  • Röntgenfilm
  • Valuta
  • Klädsel
  • rayon

En öppen bomullsboll |

Bomullsfröolja i livsmedel

Bomullsfröolja är mildsmakande till skillnad från oljor som oliv, kokosnöt och majs. Detta och den låga kostnaden för det har gjort det till en av USA: s favorit. Även om du kanske inte ser det till salu i din stormarknad, används det i livsmedelsproduktion och i cateringindustrin och kan blandas med andra oljor som du för närvarande köper.

I början av 1900-talet användes det i Crisco, i själva verket kommer namnet Crisco från (kristalliserad bomullsfröolja). Crisco och bomullsfröolja, ändrade hur Amerika lagade mat. Där svamp tidigare hade använts, tog Crisco över. Nu använder Crisco inte längre bomullsfröolja eftersom det föll i fördel i början av 2000-talet när det fanns ett stort tryck för att eliminera transfettsyror från dieterna. Denna flytande olja med en neutral smak är hög i mättat fett som kommer in med 26 g mättat fett jämfört med 7, 3 g för raps (raps). När det hydreras stiger detta till 94 g. 2

Många restauranger använder denna olja såväl som raps (raps) eftersom den har en hög rökpunkt som gör den lämplig för stekning med djupfett. Många färdigförpackade och bearbetade livsmedel använder fortfarande detta i sina produkter eller till och med en blandning av oljor.

  • Potatis chips

  • Salladdressing och majonnäs

  • Kakor, kakor, kex, snackbarer

  • Spannmål

Kosmetisk ingrediens

På grund av dess pris och neutrala smak, används det ofta i kosmetika. Både som en olja och som ett mjukgörande ämne när det hydreras.

Kosmetiska företag använder detta i produkter inklusive

  • Rengöringsprodukter
  • Ögonmakeup inklusive ögonfoder
  • Läppstift och balsam

Oljan har använts i tvålar och ljus i över hundra år, så det var logiskt och kommersiellt att flytta till kosmetikindustrin.

Eftersom det är praktiskt taget parfymfria, efter att det har deodoriserats, används det i produkter för de med eksem och psoriasis som en mild hudbalsam.

Har du använt bomullsfröolja?

  • Ja, jag använder det ofta.
  • Nej, jag hade aldrig hört talas om det förrän jag läste den här artikeln.
  • Jag måste ha, men insåg det inte.
Se resultat

Bomullsfröolja som en bio-diesel

Gemensamt med andra vegetabiliska oljor kan det användas i ett dieselfordon som biobränsle.

I Storbritannien hade vi en dieselbil där vi använde vanlig vegetabilisk matolja istället för diesel. Denna trend hade blivit så populär, folk köpte den gamla matoljan från fisk- och chiprestauranger, filtrerade bort smeten och använde den i sina dieselfordon. Varje restaurang som använder en djup fet stekare letar efter ett sätt att bli av med den gamla oljan och eventuellt tjäna pengar genom att göra det.

Även om de flesta tänker på olja som kommer i en hanterbar flaska i köket, för kommersiellt bruk, kan detta köpas i 200 liter (55 amerikanska gallon). Priserna varierar, men du kan köpa den som begagnad olja från en restaurang, räkna med att betala överallt från $ 40- $ 90 per fat.

Använd bomullsfröolja som ett naturligt bekämpningsmedel

Som ekologisk kokosnötbonde i Brasilien stötte jag på bomullsfröolja när jag letade efter information om naturliga insektsmedel. Jag hade använt den tidigare i matlagning men aldrig som bekämpningsmedel. Även om de flesta oljor kan användas på växter som ett avskräckande medel för insekter, anses bomullsfröolja vara den bästa av de vanligt tillgängliga oljorna på grund av den naturligt förekommande toxin-gossypolen (se förklaring nedan).

Vad är Gossypol?

Gossypol är en kemikalie som finns i bomullsfrön. Det är den del av växtens skydd mot insekter på grund av dess toxicitet. När frönen används antingen för olja eller slipning i mjöl måste denna kemikalie tas bort för att göra den lämplig för livsmedel.

Slipade bomullsfröer

Bomullsfärsmjöl

När oljan har extraherats från bomullsfrön maldes fröet ned i ett mjöl. Detta mjöl är mycket högre i protein än konventionellt vetemjöl, och forskning bedrivs för att kombinera de två.

En studie som genomfördes med saudiarabiskt vete mjöl, med en tillsats av 5-10% mjöl av bomullsfrö (csof), ökade proteinnivån i bröd med 25-50%. Forskarna fann att ökning av (csof) över 10% nivå brödets kvalitet minskades.³

Detta är spännande forskning eftersom en enkel skift som detta kan ha långvariga fördelar i länder där konsumtionen av protein är under de rekommenderade nivåerna för god hälsa.

Malt bomullsfrämjöl som nötkreaturfoder

Malt bomullsfrö används som nötfoder. Precis som i exemplet ovan om mjöl, gör mjölens höga proteinnivå detta till ett populärt val som ett kompletterande nötfoder.

På grund av toxiciteten hos den kemiska föreningen Gossypol är det bara idisslare som kan smälta den. Detta djurfoder bör inte ges till grisar eller kycklingar. Även om förekomsten av gossypol inte orsakar problem för nötkreatur, gör det för kycklingar som får äggets vita att bli rosa och äggulan blir grön.

Nya stammar av körtelfri bomullsfrö föreslås för användning som en fiskrik mat med högt protein, för odlade räkor.

Gossypol-preventivmedel för män och kvinnor

Den sammansatta gossypolen som finns i bomullsfrön har visat sig vara effektiv som en manlig preventivmedel när den tas oralt.

Även när det appliceras vaginalt reducerar det avsevärt spermiens rörlighet. I laboratorietester där sperma från råttor, män och svin testades visade de alla liknande resultat .4

Kvinnor använder också detta för problem som endometrios och vissa former av cancer. 5

Även om detta visade sig vara effektivt, fortsatte användningen av detta dock att en liten andel män blev infertila. Studierna stängdes av WHO (Världshälsoorganisationen) för användning som preventivmedel.

referenser

1.Produkter. (Nd). Hämtad 29 mars 2017 från https://www.cottonseed.com/products/

2.Katonsfröolja. (2017, 22 mars). Hämtad 29 mars 2017 från https://sv.wikipedia.org/wiki/Cottonseed_oil

3. El-Shaarawy, MI, & Mesallam, AS (1987, juni). Möjlighet för saudivetemjöl berikat med bomullsfrämjöl för brödtillverkning. Hämtad 29 mars 2017 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3630244

4. Tso, WW, & Lee, CS (1982, februari). Bomullsfröolja som ett vaginal preventivmedel. Hämtad 29 mars 2017 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6895984

5.GOSSYPOL: Användningar, biverkningar, interaktioner och varningar. (Nd). Hämtad 29 mars 2017 från http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-106-gossypol.aspx?activeingredientid=106&activeingredientname=gossypol

Innehållet är korrekt och sant efter bästa författares kunskap och är inte avsett att ersätta formella och individualiserade råd från en kvalificerad professionell.