En Pallas-katt i Edinburgh Zoo |

Vad är en Pallas eller Pallas's Cat?

Pallas-katten är ungefär lika stor som en tamkatt. Det är ett vilda djur och har ett mycket distinkt utseende. Det har långt, tätt hår på kroppen och kinderna, en platt ansikte, en låg panna och små öron som är långt ifrån varandra. Katten bor i kalla områden i Centralasien, där dess tjocka päls hjälper till att hålla den varm. Det är också känt som Pallas s katt, Pallas och katten. Dess vetenskapliga namn är Otocolobus manul .

Djurets population klassificeras som "nära hotad" av International Union for Conservation of Nature (IUCN). Livsmiljön försvinner gradvis. Tidigare jagades den efter sin vackra kappa. Även om denna aktivitet är mindre vanlig i dag, förekommer den fortfarande. Ett annat problem för katten är att gnagarna som den äter ofta betraktas som skadedjur av lokalbefolkningen och är förgiftade.

När populationen av en art är under press försöker djurparker som försöker agera som bevarandeorganisationer ofta föda upp djuret medan det är i deras vård. Ett problem som Pallas kattkattungar möter i fångenskap är deras mottaglighet för toxoplasmos, en sjukdom orsakad av en parasit som också infekterar huskatter och människor. Toxoplasmos är ibland dödlig för kattungarna.

En Pallas-katt i en zoo i Rotterdam |

Pallas-katten är uppkallad efter den tyska forskaren Peter Simon Pallas, som bodde från 1741 till 1811. Han studerade, beskrev och kategoriserade ett stort antal växter och djur, många av dem okända för vetenskapen innan hans forskning.

Fysiskt utseende

En vuxen Pallas-katt är vanligtvis mellan arton och tjugoseks centimeter lång, inte svansen. Svansen är cirka åtta till tolv tum lång. Djuret är cirka tolv till fjorton tum högt och väger mellan fem och en halv och tio kilo.

Katten har ett särskilt utplattat ansikte jämfört med andra kattdjur. De gröna eller gulgröna ögonen sticker ut på grund av den svarta kanten runt dem och den vita pälsen under ögonen. I kombination med de platta och vitt separerade öronen, den låga pannan och den utspridda pälsen på huvudets sidor, ger detta ansiktet ett unikt utseende. Djuret har en kraftig byggnad och en tjock päls, så att det ser ut som om det är överviktigt.

Funktioner i pälsen

Pallas-katten har den längsta och tätaste pälsen av någon katt. Den tjocka pälsen är viktig för djurets överlevnad i dess ofta kalla livsmiljö. Pälsen är grå på vintern och utvecklar en gul eller röd färg på sommaren. Håren är ofta tippade med vit, vilket ger djuret ett frostat utseende. Håret är mycket längre på kroppens undersida än på den övre ytan. Pälsen är längre och tjockare på vintern än på sommaren.

Djuret har olika svarta markeringar. Dessa inkluderar svarta ränder på kinderna, svarta fläckar på pannan, svarta ringar på sin tjocka svans och ibland svaga märken på andra delar av kroppen. Hakan och halsen är dock vit.

Färgen på pälsen hjälper katten att smälta in i sin omgivning. Dess små, låga öron hjälper till att göra det mindre synligt för sitt rov. Dessa funktioner är användbara eftersom katten ofta stjälkar sitt byte snarare än att springa för att fånga det. Pallaskatter har relativt korta ben i förhållande till deras kroppar.

Karta över Kaukasus och Centralasien |

Tibet är en autonom region i den sydvästra delen av Kina. Pallaskatter finns på en enorm, höjd platå i området känt som den tibetanska platån.

Distribution av Pallas Cat

Pallaskatter har en bred distribution i Centralasien och finns också i vissa sydasiatiska länder. De finns dock inte överallt. Landen där de hittats visas på kartan över Centralasien ovan och kartan över Sydasien nedan. Enligt IUCN bor katterna i:

  • mongoliet
  • Kina, inklusive den tibetanska platån
  • Kazakstan
  • Kirgizistan
  • nepal
  • bhutan
  • Indien
  • pakistan
  • Afghanistan
  • iran
  • Azerbajdzjan
  • ryssland

Djuren kan också leva i de andra områden som visas på den första kartan och inte ingår i listan ovan, men det är osäkert.

Förenta nationernas karta över Sydasien |

Livsmiljö

Pallaskatter lever i allmänhet på högre höjder och finns ofta i kalla och torra gräsmarker. De finns också i skrubber och öken. De tolererar snö men undviker områden med en djup insättning eller områden som innehåller en stor, kontinuerlig snösträcka. Djuren bor ofta i områden som har steniga områden som skydd. Gnagare lever också i djurens steniga livsmiljö, vilket gör det lätt för katterna att bakhålla sitt byte. Pallaskatter är bra klättrare och rör sig lätt över klipporna.

Dagligt liv

I naturen kan katterna vara aktiva när som helst på dagen eller natten, men de är främst nattliga eller crepuskulära (aktiva i gryning och skymning). De tillbringar sina dagar skyddade i en klippa, i en grotta eller i en hål som grävts av ett annat djur, till exempel en marmot. På sen eftermiddag, tidigt på kvällen eller på morgonen börjar djuren att jaga.

Katterna stjälkar och bakhåller sitt byte och stöter på det olyckliga djuret i sista stund eller fångar ett djur när det kommer ut från hålen. Katterna är inte bra löpare. Den största komponenten i deras diet består av gnagare, särskilt pikor och voles. Andra små däggdjur kan också ätas såväl som fåglar, reptiler och insekter.

Pallaskatter är ensamma, ensamma och territoriella djur. Både hanen och kvinnan markerar sina territorier med sekret från sina doftkörtlar. När de är spända eller upprörda, producerar katterna ett mumlande eller chitrande ljud när de vibrerar sina övre läppar i en hotdisplay. Kattungarna i videon som visas senare i denna artikel har redan börjat utveckla denna teknik. Pallaskatter kan vara aggressiva. Även i fångenskap är de inte kudda varelser. De har kallats "den ursprungliga Grumpy Cat".

Grumpy Cat var en berömd tamkatt vars riktiga namn var Tardarsås. Hon var känd för sitt permanent griniga uttryck. Tyvärr dog hon 2019 av komplikationer av en urinvägsinfektion.

Fortplantning

När den kvinnliga Pallas-katten är i sin bördiga fas följer hanen henne runt tills parning inträffar. Det här steget pågår inte så länge. Honan är inte längre mottaglig för hanen efter fyrtiotvå timmar.

Honan föder sina kattungar i ett hölje. Kattungarna föds i april och maj (åtminstone i de områden som har studerats) efter en dräktighet på cirka 65 till 75 dagar. Kullen består vanligtvis av tre till fyra kattungar men kan variera i storlek från en till sex kattungar.

Ungdomarna lämnar hemmet när de är ungefär sex månader gamla och är redo att föda upp i åldern tio till elva månader. I fångenskap har Pallas-katten levt i elva år. Den lever troligen en kortare tid i naturen.

Till skillnad från fallet i många andra små medlemmar i kattfamiljen, förenas eleverna till en Pallus-katt till en cirkel istället för en slits när ljusintensiteten ökar.

Fakta om toxoplasmos

Toxoplasmos orsakas av en encellig parasit som kallas Toxoplasma gondii . Denna organisme har en komplex livscykel som involverar flera värdar. Den infekterar fåglar och däggdjur, inklusive gnagare, katter och människor. Både husdjur och vilda katter kan smittas.

Parasiten är utbredd i den mänskliga befolkningen men kanske inte orsakar några symtom. Om symptom uppstår till följd av infektionen är de vanligtvis milda och kortlivade och liknar influensan. En person med ett friskt immunsystem utvecklar förmodligen aldrig ett stort problem från infektionen, men om immunsystemet inte fungerar kan parasiten orsaka allvarliga effekter.

Mediciner finns tillgängliga för att behandla toxoplasmos. Det är viktigt att gravida kvinnor som är smittade av Toxoplasma gondii får behandling eftersom parasiten kan överföras till det ofödda barnet och skada den.

Människor infekteras oftast genom att äta kokt och förorenat kött eller genom att dricka förorenat vatten, även om det också är möjligt att smittas efter att ha hanterat infekterad avföring från en katt.

En Pallus-katt eller manul i ett träd i Edinburghs zoo |

Toxoplasmos i hushålls- och pallaskatter

Liksom hos människor kan en toxoplasmosinfektion hos huskatter inte orsaka symtom eller dåliga effekter. Inomhuskatter är mycket mindre benägna att utveckla toxoplasmos än utomhus, eftersom infektionen överförs genom infekterade bytesdjur, rått kött och obehandlat vatten.

Man tror att Pallas-katter är så mottagliga för toxoplasmos-parasiten eftersom de aldrig har stött på den i sin kalla, relativt kimfria infödda miljö och deras kroppar har inte utvecklat någon immunitet mot parasiten. De vuxna i fångenskap överlever ofta toxoplasmos men kan bli bärare av parasiten. Kattungarna har omogna immunsystem och kan inte överleva om de blir smittade.

Hot mot befolkningen

Förlust av livsmiljö

IUCN säger att nedbrytning av livsmiljöer och fragmentering är de största hoten för vilda Pallas-katter just nu. Användning av mark för betesmarker är den främsta orsaken till livsmiljöförlust. Ett annat problem som härrör från denna situation är att hundarna som används för att flocka boskapen ibland är rovdjur för katter. (Stora örnar är också potentiella rovdjur för djuren.) I vissa områden förstör konstruktion, gruvdrift eller stenbrott kattens livsmiljö.

Jakt

Att döda Pallas-katter för sina bälten är förbjudet i många delar av deras sortiment, men skyddslagarna tillämpas inte alltid och olaglig jakt förekommer fortfarande. Katterna finns i vissa naturreservat. Dessa kanske inte ger ett effektivt skydd för djuren. Katterna dödas ibland för mat eller för att få kroppsdelar för användning i traditionell medicin.

Förlust av rovet

Ett annat problem är att gnagarna som utgör den viktigaste komponenten i kattens diet ofta förgiftas av människor. Folk tror att gnagarna bär sjukdom, förstör grödor och / eller skadar livsmiljön.

toxoplasmos

Toxoplasmos kan vara ett stort hot mot Pallas kattungar i fångenskap. Pallas-katten har reproducerats i djurparker. Men inte alla spädbarn har överlevt, och under senare tid har det varit en hög kattedödlighet. Överlevnadshastigheten verkar öka när djurparker lär sig att minska risken för infektion hos sina katter. Ändå är sjukdomen fortfarande ett problem, som nämnts i en rapport från 2018 från en representant för Pueblo Zoo. Rapporten hänvisas nedan.

En Pallas-katt i Zürich Zoo |

Bevarande

Liksom många djur som klassificeras som "Nära hotade" av IUCN, riskerar Pallas kattpopulation att gå in i den allvarligare kategorin "Sårbar". Utbildning av allmänheten och tillämpning av lagar om skydd av djurliv är viktiga strategier för att hjälpa djurets befolkning. Pallas-katten har fördelen att de föredrar att bo i avlägsna områden, men tyvärr gränsar människor gradvis till dessa områden.

Fångna-uppfödda djur kan inte släppas ut i naturen såvida de inte är fria från toxoplasmos, så att hantera den här sjukdomen effektivt är en annan mycket viktig strategi för bevarande av Pallas katt.

Även om Pallas katter är ganska vanliga i fångenskap, är det mycket som är okänt om deras liv i naturen. Kamerafångning (filma vilda djur med en obevakad kamera) har börjat. Förhoppningsvis kommer denna och andra tekniker att göra det möjligt för oss att lära oss mer om vilda katter och också hjälpa oss att skydda dem.

referenser

  • Pallas kattinträde från International Society for Endangered Cats Canada
  • Pallas kattfakta från Big Cat Rescue
  • Otocolobus-manulposten från IUCNs röda lista
  • Toxoplasmos från CDC (Centers for Disease Control and Prevention)
  • Uppfödning av fångna Pallas-katter från en representant för Pueblo Zoo, som rapporterats i Pueblo Chieftain (en tidning i Colorado)