Snöleoparder är en av de vackraste av de stora katterna. De är kända för sin uthållighet i den kalla, stora jaktförmågan och skitliga sätt. Tyvärr, på grund av förlusten av livsmiljö, jakt eller dessa djur och ökat jordbruk, har antalet sakta minskat och orsakat dem bli sårbara för fara. Vi som samhälle måste gå samman för att skydda dessa stora katter, det första steget att hjälpa ett djur är att lära sig om dem. Här är tio fantastiska fakta om dessa vilda djur.

1. De kan leva i några av de hårdaste förhållandena på jorden

Snöleoparder är mest kända för sina vackra vita prickiga rockar som är idealiska för att gömma sig i snön. De strövar i höga höjder, där temperaturen är extrem och terrängen är grov. De är skapade för att uthärda dessa hårda element på grund av att deras tjocka päls täcker kroppen. Pälsen kan vara upp till fem tum lång, medan den tjockaste delen är på deras underdel. Även vid födseln är deras päls ovanligt tjock i jämförelse med ungar av andra katter.

De har också stora vadderade tassar i jämförelse med deras kroppar som hjälper dem att vandra ovanpå snön som om de hade på sig snöskor. Dess runda korta öron skyddar dem till och med från att få frostskador. Deras långa svans som kan svepa runt mycket av kroppen är en annan anpassning som hjälper dem att hålla sig varma under dessa extrema förhållanden.

2. Det kan hoppa sex gånger dess längd

Deras kroppar är inte bara tillverkade för hårda förhållanden, utan de är också mycket smidiga och kan hoppa långt. Dessa starka katter har mycket korta framben med längre bakben som ger dem ett mycket kraftfullt tryck när de hoppar. Detta gör att de kan hoppa upp till 30 fot eller 10 meter i ett hopp. När de fångar byte behöver de ofta bara hoppa en gång innan de attackerar.

3. Dess överlevnad indikerar ekosystemets hälsa i dess miljö

Även om deras kroppar var utformade för att skydda dem från elementen, betyder det inte att de blomstrar i antal. Ändå, där snöleoparder strövar, används de ofta som ett sätt att indikera hur bra miljön klarar sig i det området. Eftersom dessa stora katter är överst i livsmedelskedjan påverkar deras överlevnad alla organismer under den. Om de skulle minska i antal, skulle bifald, rådjur, får och andra djur som de rovar på tillfälligt öka tills vegetationen minskade tillräckligt för att vilda djur som de byter på snart skulle få problem att överleva. Förlusten av snöleoparder har en skadlig effekt på alla varelser i dess livsmiljö. Det är därför som forskare upptäcker att populationen av snöleoparder är stabil känner de sig säkra på att ekosystemet också är friskt.

4. De anses vara sårbara

Snöleoparder enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN) anses vara sårbara. Detta innebär att de riskerar att betraktas som hotade. På grund av jakt från jordbrukare vars boskap hotas av dessa stora rovdjur och den fortsatta förlusten av deras livsmiljö har befolkningen minskat med tjugo procent under de senaste sexton åren. Även om olika uppskattningar ges, uppskattar WWF att mellan 4.080-6.590 snöleoparder fortfarande lever i naturen. Det finns några listor som säger att klassificeringen av sårbara är felaktig och att de bör anses vara hotade på grund av dessa minskande antal. Av alla länder kan Kina ha mest inverkan på överlevnaden av denna art eftersom någonstans mellan 60-65% av befolkningen bor där. Många tror att insatserna måste fokuseras där för att hjälpa detta djurliv att blomstra.

5. De kallar 12 olika länder hem

Dessa prickiga katter finns i många olika länder, inklusive:

  1. Kina
  2. bhutan
  3. nepal
  4. Indien
  5. pakistan
  6. Afghanistan
  7. ryssland
  8. mongoliet
  9. Kazakstan
  10. Kirgizistan
  11. Tadzjikistan
  12. Uzbekistan.

6. De är ensamma varelser

Dessa stora katter ses sällan med andra i sitt slag. Det ena undantaget är under parningstiden och medan en mamma lyfter sina ungar. Eftersom snöleoparder sällan ses tillsammans finns det inte ett namn för en grupp av dem.

Januari till mitten av mars är när parningssäsongen vanligtvis börjar. Honorna kommer då att separera sig från hanen och födas sedan mellan juni och juli. De kommer att ha 1-5 ungar, även om de vanligtvis bara är två eller tre. Dessa ungar börjar äta fast mat efter några månader och kommer att hitta sitt eget territorium när de är två. Kvinnor börjar para sig strax efter, men män parar vanligtvis inte förrän de är fyra år.

7. Milda och blyga katter

Även om de har separata territorier kommer sällan två snöleoparder att kämpa för territorium. Det är mer troligt att de springer från varandra. De är också kyliga runt människor, och det har aldrig förekommit en registrerad incident av en snöleopardattack mot en människa.

På grund av sin milda blyga natur har de till och med fått namnet "spöket av bergen" eftersom det inte bara är svårt att upptäcka en för att den smälter in i snön, utan för att de ofta kommer att gömma sig från kikande ögon.

8. Det tar 3-4 dagar att avsluta ett måltid

Eftersom de bor ensamma jakter de också ensamma. Dessa stora katter kommer att jaga var 8-10 dag och äter sina måltider långsamt. Det kan ta tre till fyra dagar att göra ett stort död. Deras favoritmåltid är vanligtvis stammar, men de kommer att göra opportunistiska dödar som ett djur på en gård, vilket har orsakat hämnd, vilket äventyrar denna art ytterligare. De vanligaste djuren som de kommer att äta är bifald, argali, häst, kamel, får, get och unga yaks.

9. De är nomadiska

Eftersom de behöver jaga sin mat beror deras territorium på var deras byte ligger. Även om de har specifika områden som de betraktar som sitt territorium, har de inte alltid samma territorium under hela sitt liv. När de hittar en plats som de gillar markerar de sitt territorium genom att spruta sina doftkörtlar som signalerar till andra snöleoparder för att hålla sig borta. Manliga territorier överlappar aldrig varandra, men män överlappar ibland sitt territorium med en angränsande kvinna.

De väljer sitt territorium utifrån vilket byte som finns där. Även om deras favoritbyte är sticka, kommer de att äta mest stora vilt. Till skillnad från andra katter varierar deras territorium i storlek beroende på vilket byte som finns. Ju färre vilda djur som finns, desto större är deras territorium. Vissa kommer att kalla 30 kvadratkilometer hem, men andra kan ha så stora som 1 000 kvadratkilometer territorium på grund av den glesa möjliga maten.

Snabba fakta

KategoriFaktum
Höjd56 cm
Vikt22 och 55 kg (49 och 121 pund)
Kroppslängd75 till 150 cm (30 till 59 tum)
Svanslängd80 till 105 cm (31 till 41 tum)
Hur många i vilda4 678 till 8 745
BevarandestatusSårbar
Bor över havsnivån3 000 till 4 500 m (9 800 till 14 800 fot)
Mest nära tillLions
Alternativa namnUns
Pälsens längd5 och 12 cm (2, 0 och 4, 7 tum)

10. I Kina används deras päls och klor vid läkemedel

Även om det finns många saker som orsakar nedgången för detta vackra djur, såsom förlust av livsmiljö på grund av jordbruk och byggande av bostäder samt omvärderingar av död på grund av dem bönder som skyddar sina boskap, är det mest förhindrande att jaga dem för att använda deras kroppsdelar för kinesisk medicinering. Deras klor och päls har använts i mediciner, trots att det inte finns något bevis på att dessa egenskaper faktiskt hjälper till att läka de sjukdomar som de används för att hjälpa, till exempel ett artritläkemedel som har visat sig innehålla snöleopard-DNA.

Även om dessa utsatta varelser har mycket uthållighet för sina livsmiljöer, är det viktigt för oss att göra vår del och försöka skydda dessa vackra katter. Vi kan göra det genom att anta ett djur genom World Wild Life (WWF) eller genom att ta hand om miljön i vårt eget område. Ju bättre vi är utbildade och desto bättre vi utbildar andra, desto bättre chans har alla hotade arter för överlevnad.

citat

  • "Bevarande av hotade arter." WWF. Öppnade 26 augusti 2018. https://www.worldwildlife.org/.
  • "Rädda snöleoparden!" Snow Leopard Trust. Öppnade 26 augusti 2018. https://www.snowleopard.org/.
  • "Snow Leopard | Panthera." Panthera.org. Öppnade 26 augusti 2018. https://www.panthera.org/cat/snow-leopard.