1. Logotypen för WWF sedan 1961

Med sin unika svartvita kappa fångade den jättepanda uppmärksamheten från grundarna av World Wild Life (WWF) med sin unika svartvita kappa. WWF är specialiserat på bevarande av hotade djur. När de grundade WWF 1961, blev grundarna förälskade i en jättepanda vid namn Chi-Chi som bodde i London Zoo. De bestämde sig för att denna älskvärda varelse skulle vara ett bra val för sin logotyp, eftersom det skulle tilltala alla människor runt om i världen. Sir Peter Scott ritade den ursprungliga logotypen som skulle utvecklas under åren medan han alltid förblev en gigantisk panda.

2. Nyligen uppgraderad från hotad till en sårbar status

En av orsakerna till att jättepandan valdes som logo var på grund av dess hotade status. Det har förblivit hotat genom åren med en ständig nedgång i antalet jättepandor världen över. Först nyligen har befolkningen börjat öka. I september 2017 ändrade International Union for Conservation of Nature (IUCN) statusen på jättepandan från hotad till sårbar, vilket visar framgången för många av ansträngningarna som gjorts för att bevara denna söta varelse. Den kinesiska regeringen bidrog till detta och upprättade femtio reserver som skyddar denna vackra varelse. De förblir skyddade i cirka 60 procent av marken inom Kinas gräns.

3. De äter 26 till 84 kilo bambu per dag

Jättepandor kan väga så mycket som 300 pund, och deras diet består huvudsakligen av bambu. Bambu är ett högt, trälikt gräs som växer främst i tropikerna i Asien. Eftersom bambu är en så kalorifattig mat, måste de äta mycket för att bibehålla sin stora omkrets. Detta innebär att de måste äta 26 till 84 kilo bambu på en dag.

4. Pandor äter 12 av 24 timmar om dagen

Eftersom de behöver äta en så stor mängd bambu för att överleva tillbringar de mer än hälften av sitt liv att äta. Det uppskattas att de äter någonstans mellan 12 och 16 timmar om dagen för att äta tillräckligt. På grund av den stora mängden de konsumerar avrättar de kontinuerligt under dagen, med nästan femtio tarmrörelser! Är du inte glad att du inte är en panda!

5. De spelar en stor roll i bambu reproduktion

När pandaer ökar och den stora konsumtionen av bambu de konsumerar kan det tyckas att de kan skada skogarna när deras arter ökar. Egentligen är det precis motsatsen. Bambustjälvor blomstrar, eftersom när pandorna äter detta gräs, får det frön att falla på marken, vilket gör att gräset kan pollinera och föröka sig. Av denna anledning, ju stabilare pandapopulationen är, desto stabilare är skogarna.

6. Pandas äter fåglar och gnagare

Trots att de är vegetarianer är de faktiskt omnivorer som också äter fåglar och gnagare. De är inte bra jägare och äter därför mer opportunistiskt. Bambu återstår mer än 95 procent av kosten. Eftersom de är en opportunistisk köttälskare är de ofta en olägenhet för campare eftersom de letar efter kött på campingplatser.

7. Pandor är utmärkta trädklättrare och simmare

De verkar ofta lata, eftersom de älskar att äta i loungepositionen, lutar sig tillbaka med fötterna framför dem. Trots sitt lata utseende är de mycket bra på klättring av träd, även om de ofta verkar lite klumpiga. De kan klättra upp till 13 000 fot bara för att nå toppen av en bambuskog. Ännu mer överraskande är de utmärkta simmare.

8. De har en tumme-liknande nub

Till skillnad från de flesta björnar och andra däggdjur har de förmågan att gripa som om de hade en tumme. Deras handled ben sticker ut på grund av ett långsträckt ben som gör att de bättre kan gripa saker som om de hade en tumme. Denna funktion gör det också möjligt för dem att hålla sina unga mer som en människa skulle snarare än som andra björnar.

Vetenskaplig klassificering

Klassificeringnamn
RikeAnimalia
ProvinsChordata
KlassMammalia
BeställaCarnivora
FamiljUrsidae
SläkteAiluropoda
ArterA. melanoleuca

9. Bebisar är 1/900: e storleken på sin mamma

När ett barn föds är de inte mycket större än en smörpinne och väger bara 5 uns. Det betyder att de är bara 1/900 av storleken på sina mödrar. Även om de ofta har tvillingar, är en jättepandamamma inte kapabel att ta hand om mer än ett barn åt gången och därför kommer en ofta att dö. En nyfödd är född blind och förlitar sig på sin mamma för att placera sig på bröstet, vilket gör sin tumme-liknande struktur väsentlig.

10. Kan inte krypa förrän de är tre månader gamla

Till skillnad från många däggdjur kan de unga inte krypa förrän de är tre månader gamla. De öppnar inte ens ögonen förrän cirka 45 dagar gamla. Eftersom den är så hjälplös måste den ligga i ett skyddat område som ett håla tills det är 120 dagar gammalt. De börjar äta fast mat, speciellt bambu, vid 14 månader gammal. De avvännar ungefär 18-24 månader gamla och kommer att lämna ett ensamt liv kort efter. Jättepandor kommer att leva 20 år i naturen, även om en som lever i fångenskap kan leva upp till 30 år gammal.

citat

  • Giant Panda. WWF, World Wildlife Fund, www.worldwildlife.org/species/giant-panda.
  • Giant Panda. National Geographic, 24 oktober 2017, www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/giant-panda/.
  • Lindburg, Donald G. Giant Panda. Encyclop dia Britannica, Encyclop dia Britannica, Inc., 10 maj 2018, www.britannica.com/animal/giant-panda.