1. Markhor är den största av getfamiljen

Markhoren (Capra falconeri ) är en stor vild get från familjen Bovidae och beställer Artiodactyla. Av getterna är de största och mäter så mycket som 52 till 74 tum (132-186 centimeter) i längd och de är 26-45 tum (65-115 centimeter) höga. De väger mellan 88-240 pund (40-110 kilo).

Det finns en markant skillnad mellan män och kvinnor. Hanarna kan vara så mycket som dubbelt så stora och anses ofta vara massiva. De har också mer hår på hakan och bröstet och deras horn är mycket längre. Män tenderar också att vara en ljusare nyans av brunbrun än sina kvinnliga motsvarigheter.

2. Deras mest anmärkningsvärda märkning är deras korkskruvhorn

Även om de på många sätt ser ut som andra i getfamiljen, med sina solbränna rockar och vita underdelar, är deras mest anmärkningsvärda egenskap deras långa spiralhorn. Hanar har mycket längre horn än kvinnorna. Deras horn kan mäta upp till 160 centimeter, medan kvinnans horn mäter endast 25 centimeter. Hur hornen formas och visas beror på vilka underarter av markhor. Vissa är rakare, medan andra kan blossa utåt från huvudet.

3. Det finns tre underarter av Markhors

De tre underarterna inkluderar flare-horned markhor (eller Astor), the straight-horned markhor (eller Kabul) och den Bukharan markhor. Den största skillnaden mellan var och en är deras horn.

Flare-horned markhors horn splitts och sprids ut i två olika riktningar, som påminner om en öppen bananskal. De bor i Indien, Pakistan och Afghanistan.

Den raka-horned markhor, precis som namnet antyder har horn som går rakt upp. Deras horn har fortfarande samma korkskruvform som precis andra markhors. De bor främst i Pakistan och Afghanistan.

Bukharanska markörerna har de mest imponerande hornen och är vad de flesta tänker på om de tänker på dessa stora djur. De bor i Afghanistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.

4. Markhors använder sina horn för att kämpa för att vinna en kompis

Deras korkskruvformade horn används ofta för att gräva efter mat, ta bort bark från träd och de har till och med ringar i dem som ett träd för att berätta hur gammal en markhor är. Hanarna använder också sina långa horn för att vinna en hona under parningssäsongen genom att stöta på huvuden med andra män de stöter på. De kommer att vrida sig och vrida huvudet tills en hane faller ner och tappar matchen.

Parningssäsongen inträffar under vintern. När kvinnorna är gravid levererar kvinnorna efter 135-170 dagar, vilket är ungefär hälften av graviditeten hos en människa. De kommer att föda en eller två unga kallade barn. De avvänner sina unga vid 5-6 månader, men anses inte vara mogna förrän cirka 18-30 månader, kvinnor mognar förr än män. De flesta markhorsar kommer att leva ungefär 12-13 år.

5. Pakistans nationella djur är Markhor

Dessa massiva getter finns oftast i de nordliga områdena i Pakistan, såsom Chitral, Hunza och Ghizar. De finns också i bergen i Centralasien, liksom södra Ryssland och Västhimalaya. På grund av att de är mest rikliga i Pakistan har de utnämnt markhoren till deras nationella djur. År 2018 beslutade Pakistan International Airlines att använda sin bild på svansen på varje plan som ett nytt märke för sin logotyp.

6. Markhors lever på hög höjd

Liksom många av sina kusiner föredrar markhors att leva på bergssluttningar. De finns ofta på en höjd av 1500 till 3 500 meter. De rör sig upp till en högre höjd under sommarmånaderna, men när luften blir kallare flyttar de ner till de lägre områdena, eftersom de vill undvika djup snö så att de kan hitta mat bättre.

Deras kroppar är välutrustade för bergssidorna eftersom de är smidiga. De kan klättra och hoppa mycket steniga terrängen. De kan till och med klättra i träd eller andra sneda strukturer på grund av deras unika breda hovar. Eftersom de har många naturliga rovdjur som vargar och andra stora djur, reser de inte mycket högre än trädgränsen för att hålla sig ur sikt och för att kunna se efter rovdjur.

7. Hanarna är ensamma medan kvinnor reser i grupper

Precis som män och kvinnor ser mycket annorlunda ut, har de också olika levnadsvanor. Kvinnorna är mycket sociala och lever i små besättningar på 8-10 medlemmar, medan hanarna bor ensamma, utom när de försöker hitta en kompis. Kvinnorna kommer att uppnå sin mognad vid ungefär 2 år och blir oberoende av sin mamma, medan en hane inte kommer att uppnå sexuell mognad förrän de är ungefär fem år gamla, även om de kommer att lämna sin mamma ungefär samma tid som sina systrar.

8. Markhors är växtätare

Markhors äter endast vegetation som gräs, löv, ekar, tall, einer och gran. De betar under sommaren, men under vintern måste de bläddra. De äter mycket på grund av deras stora storlek och kan äta 8-14 timmar om dagen. De tar en paus under den hetaste delen av dagen när de vilar och tuggar sin lera. Ibland faller deras lera ur munnen på marken. Människor kommer att använda detta för att hjälpa till att lindra bitstickor.

Vegetation är inte alltid lätt att komma med, och de kommer att resa stora avstånd och höjder för att hitta sin mat. De kommer till och med att klättra i träd.

9. Markhors luktar riktigt dåligt

Markhors är en av de luktigaste getraserna, särskilt hanarna. Människor kommer ofta att upptäcka sin doft innan de till och med kan upptäcka en markhor. Detta kan vara en anpassning som hjälper till att avvisa rovdjur. De använder troligen sin doft också för att markera sitt territorium.

10. De betraktas som hotade djur av IUCN

Tyvärr finns alla underarter av markhors på listan över hotade arter; Bukharan klassificerades som kritiskt hotade vid en punkt. Detta beror troligen på att dess imponerande horn drar tjuvskyttar för att döda dem. Det antas att det totala antalet markhors blev så lågt som 2 000-4 000 kvar i naturen.

Andra skäl till att de kan ha blivit hotade beror på förlust av livsmiljöer eller störningar, jakt på troféer eller kött eller medicinska ändamål och ökade inhemska boskap som utnyttjar deras mark.

Deras antal gör comeback, och IUCN märkte dem som "nära hotade 2015, eftersom den senaste totala befolkningen bara är lite blyg på 10 000.

Pakistan ger fyra tillstånd för var och en av de tre underarter som ska jagas varje år. Det betyder att 12 markhors kan dödas varje år. Dessa tillstånd säljs på öppna auktioner och används förmodligen för att finansiera djurens bevarandeinsatser. Olaglig jakt eller tjuvjakt straffas hårt och har minskat avsevärt.

  • 40 fascinerande fakta om Markhor (National Animal of Pakistan)
    UTROLIGA SPECIES SPOTLIGHT: Varför Markhor (Pakistans nationella djur) är i fara och vad som görs för att rädda dem.
  • Markhor | däggdjur | Britannica.com
    Markhor: Markhor, (Capra falconeri), stor vild get från familjen Bovidae (ordning Artiodactyla), som tidigare funnits i hela bergen från Kashmir och Turkistan till Afghanistan men nu kraftigt minskad i befolkning och räckvidd. Flare-horned markh
  • Markhor Goat - Viktiga fakta, information och livsmiljö