En stor variation av planetens djurarter kallar Filippinerna hem. Conservation International, en ideell miljöorganisation som grundades 1987, erkänner Filippinerna som ett av endast 17 megadiverserade länder i världen. Mega-mångfaldiga länder är nationer som skyddar huvuddelen av jordens djur- och växtliv. Med andra ord har dessa länder extrem biologisk mångfald i termer av genetiska blandningar, släkt och bionätverk.

Med så mycket biologisk mångfald är landet också hem för ett stort antal hotade djurarter. Från och med dagen denna artikel publicerades har International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) förklarat 418 djurarter på Filippinerna som hotade: vilket innebär att de antingen är sårbara, hotade eller kritiskt hotade, enligt kriterierna för IUCNs röda lista.

I denna artikel listas de 50 bästa hotade djuren på Filippinerna:

  1. Filippinsk örn
  2. Filippinsk krokodil för sötvatten
  3. Tamaraw
  4. Waldens hornbill
  5. Visayan krigsgris
  6. Filippinsk kakadua
  7. Negros blödande hjärta
  8. Filippinsk nakenstödd fruktfladdermus
  9. Filippinsk sköldpadda
  10. Dinagat bushy-tailed molnråttor
  11. Havsbill havssköldpadda
  12. Den filippinska tarsieren
  13. Filippinsk fläckig hjort
  14. Sulu Hornbill
  15. Negros fruktduva
  16. Flame-breasted Fruit Dove
  17. Jätte musslor
  18. Cebu blommspett
  19. Gyllene fruktfladderträ
  20. Netkorall
  21. Lång polypgrön
  22. Falsk blommakorall
  23. Sei val
  24. Blåval
  25. Finval
  26. Dinagat hårstrå råtta
  27. Limbless mask skink
  28. Loggerhead sköldpadda
  29. Vattenorm med hund-ansikte
  30. Humphead wrasse
  31. Grön sköldpadda
  32. Svart shama
  33. Panay Crateromys
  34. Negros skakade
  35. Flamma-mallad babbler
  36. Vitvingad flygrev
  37. Mindoro zonduva
  38. Japansk natthäger
  39. Apo svälvstjärna
  40. Stenig sköldpadda
  41. Calamian hjortar
  42. Streak-breasted bulbul
  43. Catanduanes smalögda groda
  44. Filippinsk tubnosad fruktfladdermus
  45. Luzon påfågel sväljer
  46. Groda-ansikte mjuk skal sköldpadda
  47. Tawitawi brun duva
  48. Mindoro trädgroda
  49. Hazels skoggroda
  50. Mount Data skoggroda
Philippine Eagle (Pithecophaga jefferyi) |

1. Philippine Eagle (Pithecophaga jefferyi)

Den filippinska örnen, även kallad den apa-ätande örnen, är infödd i södra Filippinerna. Det kännetecknas av ett brunt och vitt fjädermönster och en buskig vapen och tros vara en av de största och kraftfullaste fåglarna på jorden. En fullvuxen vuxen kan växa till så stor som fyra meter lång och kan väga så mycket som nio kilogram (kg). Den apa-äta örnen är Filippinernas nationella fågel. Största hot mot den filippinska örnens överlevnad är avskogning, gruvdrift och föroreningar.

Bevarande skäl
IUCN har den filippinska örnen på sin röda lista över kritiskt hotade djur på grund av flera faktorer. 1988 lades den till listan över djur i hot om utrotning. På 1990-talet klassificerades det som kritiskt hotade.

Det finns mycket få av dessa örnar kvar. Deras globala befolkning har minskat stadigt under de senaste 56 åren. Olika lagstiftningar har antagits för att skydda den filippinska örnen, men sådana lagar har genomförts dåligt, vilket innebär att örnen fortsätter att minska.

Det finns naturreservat och andra skyddade områden i naturparker som Mt. Apo och Mt. Katinglad. Philippine Eagle Center, som kan hittas i Davao på ön Mindanao, övervakar uppfångningen av dessa örnar.

Filippinsk sötvattenskrokodil (Crocodylus mindorensis) |

2. Filippinsk sötvattenskrokodil (Crocodylus mindorensis)

Lokalt känd som Mindoro-krokodiler är de endemiska på Filippinerna. Den filippinska sötvattenskrokodillen är ganska liten jämfört med andra krokodiller och växer till cirka fyra och en halv till fem fot lång och väger cirka 15 kg. Mindoro-krokodilen listas också som kritiskt hotad av IUCN. Det rapporteras att från september 2011 finns det bara 250 av dem kvar i landet. Experter tillskriver olaglig jakt och dynamitfiske till nedgången av den filippinska sötvattenskrokodillen.

Bevarande skäl
Den filippinska krokodillen med sötvatten finns för närvarande på IUCN: s röda lista och klassificeras som en kritiskt hotad art. Uppskattningar av befolkningsutvecklingen säger att antalet arter av denna art fortsätter att minska. Ett av hoten mot denna art inkluderar överdrivet utnyttjande för kommersiellt bruk, men det största hotet som den hittills står inför är den enorma rensningen av regnskogar som fungerar som krokodilens naturliga livsmiljö. Skogarna rensas för att omvandlas till jordbruksmark.

Ett annat hot kommer från lokalbefolkningen själva, som olagligt jagar krokodilerna. Det finns ett aktuellt behov av att utbilda lokalbefolkningen när det gäller skillnaden mellan den lilla filippinska sötvattenskrokodillen och saltvattenkrokodilerna som också bor i samma område. Lokalbefolkningen tenderar att jaga de mindre och hotade lokala krokodilarter utan att inse vilken skada de orsakar.

Tamaraw (Bubalus mindorensis) |

3. Tamaraw (Bubalus mindorensis)

Tamaraw, även känd som Mindoro dvärgbuffel, är den enda kända nötkreatur som är inhemsk till Filippinerna. Fram till 1900-talet var den ursprungliga livsmiljön för denna art i huvudsak intakt och oskadd. De hittades en gång över hela Mindoro Island, från slätten upp till bergen. Men nu har befolkningen minskats till cirka 200, med många som noggrant är uppfödda i fångenskap. Ett annat kritiskt hotat djur enligt IUCN, de främsta orsakerna till att Tamaraw finns på listan över hotade djur på Filippinerna är olaglig jakt, avverkning och rensning av bostadsmark.

Utmärkande egenskaper
Tamaraw delar många fysiska egenskaper med andra typer av nötkreatur. Den har en tung kropp, ben som slutar i klövade hovar, en kort hals och ett hornat huvud. Till skillnad från de andra arterna som ingår i familjen tenderar emellertid denna att vara mindre och mycket stockier. Hanar har tjockare hals jämfört med kvinnor.

Den har en genomsnittlig axelhöjd på 39 till 41 tum och kan växa upp till 7, 2 fot i längd. Den tyngsta Tamaraw som någonsin registrerats vägde cirka 660 pund.

Tamaraws för vuxna har en mörkare grå eller brun färg. De har tydligt kortare ben jämfört med andra buffelarter. Deras inre nedre framben samt deras hovar har tydliga vita markeringar. Ören har också samma vita markeringar på spetsarna.

Waldens Hornbill (Aceros waldeni) |

4. Waldens Hornbill (Aceros waldeni)

Lokalt kallad en Kalaw, är det också känd som Visayan Wrinkled Hornbill. Kalaw är endemisk till de filippinska öarna Panay och Negros, även om den också finns i andra regioner i landet, t.ex. Zamboanga del Norte i Mindanao. Överdriven jakt och olaglig avverkning orsakade försvinnandet av denna art i områdena Negros och Guimaras. På grund av detta har den inkluderats i IUCN: s röda lista över kritiskt hotade arter i landet.

Utmärkande egenskaper
Denna färgglada fågel är också den näst mest kritiskt hotade arter av hornbill i världen. Precis som andra arter i sin familj, har Waldens hornbill också den distinkta beniga casque ovanpå sin räkning. Walden hornbill har emellertid en röd-orange färgad casque och det verkar som skrynkligt.

Utöver den rödaktorange räkningen har den också en distinkt kanten mandibel. Fjädrarna på det övre bröstet samt halsen är också röd-orange färgade. Ett annat tydligt drag är den nakna huden runt dess röda ögon.

Fjäderdräkten på kroppen är vanligtvis svart, men svansfjädrarna är vita med en svart spets. Kvinnliga Kalaws är mindre än män. Fjädrarna på bröst, nacke och huvud är svarta. Kvinnor är också bruna ögon med en blågrön färg på huden.

Visayan Warty Pig (Sus cebifrons) |

5. Visayan Warty Pig (Sus cebifrons)

Detta land däggdjur finns också i IUCN: s lista över kritiskt hotade arter på Filippinerna. En gång allestädes närvarande i centrala Filippinerna, särskilt på ön Cebu, kan grisen nu bara hittas på två öar: Panay och Negros. Vissa experter tror att en liten besättning fortfarande kan finnas på ön Masbate, även om den inte bekräftas. Försvinnandet av denna art på ön Cebu förorsakades inte bara genom olaglig jakt och avverkning utan också jordbruksmarkröjning. Djurets naturliga livsmiljöer förvandlades till risfält för att tillgodose den växande efterfrågan på grödor i regionen. Nu är små befolkningskoncentrationer av denna art uppfödda i fångenskap. Vissa lever fortfarande i naturen, även om de är mycket sällsynta, varför inte mycket förstås om däggdjurets naturliga beteende.

Utmärkande egenskaper
Denna art är också känd av en mängd olika namn bland lokalbefolkningen. Det kallas Cebu-skäggiga grisen, Baboy Talunon, Bakatin och Baboy Ilahas, bland andra. Vuxna Visayan Warty Pigs kan växa upp till 100 centimeter (cm) i längd. Hona kan ha en maximal axelhöjd på 45 cm medan män växer upp till 63 cm. Den längsta svanslängden är cirka 23 cm. Vuxna kvinnor väger mellan 20 och 35 kg medan vuxna män väger mellan 35 och 40 kg. Uppskattningar visar att de största vuxna av denna art kan väga upp till 80 kg.

Detta däggdjurs kropp är täckt om än glest med hårstrån. Håren är vanligtvis mörkgrå i färgen för hanarna och ljusbruna eller silviga för kvinnorna. Hanarna, särskilt de som finns på Panay Island, odlar hårstrån från huvudet ner till halsen, som så småningom blir manar. Den mest utmärkande egenskapen hos denna art är den vita randen som går längs näsbron hela vägen till munnen.

Filippinsk kakadua (Cacatua hematuropygia) |

6. Filippinsk kakadua (Cacatua hematuropygia)

Lokalt känd som Kalangay, Katala eller den röda ventilerade kakadua, är den filippinska kakadua ursprungsbefolkningen till Filippinerna. Denna art var vanligtvis i hela landet men idag är det bara 180 av dem som är kända för att leva i naturen i Palawans skogar. Dessa fåglar listas av IUCN som kritiskt hotade på grund av olaglig fångst av krypskytare i hopp om att få en vinst och sälja dem till privata samlare och husdjursentusiaster. En annan orsak till befolkningsnedgången är att fåglarna betraktas som jordbruksskadegörare och dödas eller fångas av jordbrukare som försöker skydda sina åkrar.

Utmärkande egenskaper
Den filippinska kakadua är täckt av vitt fjäderdräkt, vilket gör den riktigt attraktiv. Dock är fåglarnas understjärntäcken röda med vita spetsar. Fjädrarna under sina vingar är svagt gulaktiga i färgen. Den har också förmågan att efterlikna den mänskliga rösten, vilket gör det till ett högt uppskattat husdjur. Det är därför det är sårbart för olaglig handel med vilda djur.

Negros Bleeding-Heart (Gallicolumba keayi) |

7. Negros blödande hjärta (Gallicolumba keayi)

Denna typ av duva är endemisk för öarna Negros och Panay på Filippinerna och är en av de många kritiskt hotade duvor i landet som listas av IUCN. Dessa fåglar kommer alltid i par eller i en flock och är markmatare, vilket betyder att de jagar på marken och är enkla plockningar för krypskytare. Dess befolkning fortsätter att minska till denna dag på grund av pågående avskogning och överdriven jakt på kött och den exotiska svartmarknaden för husdjur.

Utmärkande egenskaper
Negros blödande hjärta är en mycket färgglad fågel. Den är medelstor och växer upp till 30 cm. Det är en markboende duva som har en karakteristisk kort svans. Dess namn, "blödande hjärta, " kommer från den ljusa smala linjen med röda fjädrar som omhyllas av vita fjädrar belägna vid bröstet och halsen.

För att lägga till sin livliga mängd färger är en mantel av iriserande grönt som täcker dess krona, mindre vingskydd, nacke, bröstsidor och övre mantel. Detta bildar ett ofullständigt bröstband. Dess inre vingskydd har ett gråvitt fjäderband. Fjädrarna på magen fjädrar har en krämig vit färg.

Filippinsk nakenstödd fruktfladderträ (Dobsomia chapmani) |

8. Filippinsk nakenstödd fruktfladdermus (Dobsomia chapmani)

Även kallad den filippinska nakna ryggflaggträden. Dessa är stora fladdermöss som finns i grottorna på Negrosön på Filippinerna. De listas som kritiskt hotade av IUCN, och en liten befolkning rapporteras också ha varit synlig på ön Cebu. Avskogning och rensning av jordbruksmark är de främsta orsakerna till att deras befolkning och livsmiljö minskas. På 1980-talet skar lokalbefolkningen ned lågskogar till förmån för sockerrörsplantager och fladdermössen försvann gradvis efteråt. 1996 förklarade IUCN att arten var utrotad, men återkallade klassificeringen år 2000 när en liten grupp sågs.

Utmärkande egenskaper
Den filippinska nakna ryggen fruktfladderträ är en av de arter av megaflötter som är endemiska för landet. De flesta av dess befolkning bor på ön Negros. Precis som alla arter av fruktfladdertröjor som har bara rygg möts vingarna längs kroppens mittlinje. Det är förvånansvärt smidigt när det flyger över himlen.

En vuxen Dobsomia chapmani kommer att mäta var som helst från 218 mm till 221 mm i längd, från spetsens spetsar till svansen. De väger vanligtvis från 125 till 143 gram. Vingarnas anslutning till ryggens mittlinje ger den ett pälsfritt utseende.

Filippinsk sköldpadda (Siebenrockiella leytensis) |

9. Philippine Forest Turtle (Siebenrockiella leytensis)

Också känd som Palawan-sköldpadda eller Leyte-dammsköldpaddan. Denna sötvattensköldpadda är infödd till Palawan-öarna på Filippinerna. De klassificeras som kritiskt hotade av IUCN och flera bevarandeprogram har genomförts för att öka dess befolkning. Med sitt mycket fientliga territoriella beteende trivs inte den filippinska skogssköldpaddan naturligt när den är i fångenskap. På grund av förlust av livsmiljöer och för mycket fångst av samlare har de minskat dramatiskt i antal.

Utmärkande egenskaper
Den filippinska sköldpaddan är känd av flera andra namn såsom Leyte-dammsköldpaddan, Palawan-sköldpaddan och den filippinska dammsköldpaddan. Även om vissa människor kallar det Leyte-dammsköldpaddan, finns det inte på Leyte Island. Denna sköldpaddsart är faktiskt en inföding av ön Palawan.

Dess ryggradsskott har en ganska gingko-form. Det har också en gradering av blekvit till gulaktig färglinje som finns nära öronen. Detta är också anledningen till att vissa människor kallar det bowtie sköldpaddan.

Dinagat Bushy-Tailed Cloud Rat (Crateromys australis) |

10. Dinagat Bushy-Tailed Cloud Rat (Crateromys australis)

Denna typ av molnråtta är ursprunglig till Dinagat Island på Filippinerna. De är nattliga av natur och är växtätare. De är en av flera molnråttearter som listas av IUCN som kritiskt hotade i landet. De har nästan drivits till utrotning på grund av förlusten av sina naturliga hem på grund av avskogning, krombrytning och överdriven jakt. Molnråttkött anses vara en delikatess bland lokalbefolkningen.

Utmärkande egenskaper
Dinagat molnråttan har en svans som är längre än kroppens längd. Längden på svansen är cirka 11 cm eller 28 cm. Kroppen är cirka 10, 4 tum (mätning från näsan till baksidan, exklusive svansen). Den har en ganska orange eller tawny färgad päls. Den bär inte färgmönster på kroppen.

Huvudet har inte den bekanta pälsvapen som finns i andra familjemedlemmar. Den har också en karakteristisk randig svans. Dess öron är kraftigt pigmenterade och runda. Varje öra har också korta, bruna hårstrån. De nedre delarna har en orange-liknande nyans som börjar från nacken hela vägen ner till magen.

Hawksbill Sea Turtle (Eretmochelys imbricate) |

11. Hawksbill Sea Turtle (Eretmochelys imbricate)

Denna havssköldpadda är ofta känd bland lokalbefolkningen på Filippinerna som Pawikan. Denna sköldpaddsort finns också i andra delar av världen. Havsköldpaddan Hawksbill delar många funktioner med andra typer av havssköldpaddearter.

Utmärkande egenskaper
Precis som andra sköldpaddor har den en skyddande karpace som fungerar som dess kännetecken. Till skillnad från den typiska landsköldpaddan har denna havssköldpadda en planerad kroppsform och lemmar formade som flippor för hydrodynamisk effektivitet vid simning.

Den mest utmärkande egenskapen är Hawks räkning (därav dess namn): en smal, spetsig näbb. Betraktas som en medelstor reptil, de kan växa upp till tre fot i längd och väga upp till 180 kg. Den tyngsta inspelade Hawksbill som fångats i naturen vägde cirka 280 kg.

Sköldpaddans skal är känd för sin bärnstensfärgade färg. Den har också streck av ljusa och mörka färger. Du hittar andra skalfärger, inklusive brun. Skalet verkar ofta vara fläckigt.

Hawksbills är vegetarian och vuxna finns vanligtvis matande i korallrevsområden. De häckar och foder i mangrover. Detta är en vandringsart av havssköldpaddor. Som sådant kan de trivas i en mängd olika livsmiljöer som mangrovesvampar, laguner och till och med i det öppna havet.

Den filippinska Tarsier (Carlito syrichta) |

12. Den filippinska Tarsier (Carlito syrichta)

Denna lilla primat är en annan hotad art som är endemisk på de filippinska öarna. Denna art var en gång utbredd i hela Sydostasien. Fossiler av dessa djur hittades också i Nordamerika och Europa. Tarsiers idag finns också i andra asiatiska länder som Indonesien och Malaysia.

På Filippinerna kan du hitta tarsier i den sydöstra delen av skärgården. Aktuella uppgifter visar att det finns arter som har hittats som bor på öarna Mindanao, Samar, Bohol och Leyte. Några av dessa finns också på Maripipi Island, Dinagat Island och Siargao Island.

Utmärkande egenskaper
Den filippinska tarsieren anses vara en av de minsta arter av primater i världen. De mäter cirka 118 till 149 millimeter (mm) och de väger någonstans från 113 till 142 gram. I motsats till deras små kroppar har tarsiers tydligt stora ögon. Deras anatomi visar att en hårdare ögonglob är lika stor som djurets hjärna. En tarsiers ögonglob kan ha en diameter på 16 mm.

Philippine Spotted Deer (Cervus alfredi) |

13. Filippinsk fläckig hjort (Cervus alfredi)

Den filippinska fläckiga hjorten är ett nattdjur och en av de tre endemiska hjortarterna i landet. De trivs främst i regnskogarna som finns på öarna Negros och Panay. De hittades emellertid på andra grannöar i landet som Samar, Masbate, Leyte, Guimaras och Cebu.

Utmärkande egenskaper
Denna art av hjortar är relativt liten med sina korta ben. Ändå är de de största hjortproven som du kan hitta på landets Visayanöar. En vuxen fläckig hjort kan växa upp till 51 tum i längd och cirka 31 tum i höjd, mätande från fotens fot till axeln. En vuxen rådjur kan väga så mycket som 85 kg.

Konserveringsinsatser pågår när naturvårdare arbetar för att skapa reservationsområden på olika öar. Trots sådana ansträngningar är emellertid bara uppskattningsvis 300 fläckiga rådjur fortfarande i naturen. Lokala djurlivsgrupper och naturvårdare är dåligt finansierade och har mycket lite stöd från regeringen.

Sulu Hornbill (Anthracoceros montani) |

14. Sulu Hornbill (Anthracoceros montani)

Hittills har studier visat att Sulu hornbill nu står inför den överhängande risken för utrotning. Det tros bara leva på en ö på Filippinerna och antalet faller. Den enorma nedgången i beståndet av denna art orsakas av jakt, illegal handel med vilda djur och förstörelsen av skogskanalerna där denna hornbill trivs.

Utmärkande egenskaper
Huvuddelen av hornbillens kropp är täckt av mörk svarta fjädrar. Däremot är svansfjädrarna vita. Ett övre lager fjädrar på dess övre delar är mörkgrönt och glansigt, som täcker en del av vingarna och ryggen. Fågelns räkning är svart såväl som huden runt ögat.

Manliga Sulu hornbills har krämfärgade iris medan kvinnor har mörkbrun. Juvenila hornbills av denna art har antingen vita vippor eller casque-mindre räkningar. Dessa fåglar ropar och skriker samtal i mönstrade intervaller.

Negros fruktduva (Ptilinopus arcanus) |

15. Negros Fruit Dove (Ptilinopus arcanus)

På grund av det faktum att Negros fruktduva inte har registrerats sedan det första exemplet av Negros fruktduva samlades 1953, satte IUCN denna fågel på deras röda lista. Det fanns en obekräftad rapport om en observation under 2002, liksom andra utdragna undersökningar, men ingen av dem kan bekräftas.

Denna arter av fruktduva är extremt blyg, flyr och gömmer sig från landmätare. Med det sagt finns det fler undersökningar som måste göras på Panay Island, där fågeln tros trivas. De viktigaste faktorerna som har bidragit till nedgången av denna fågelart inkluderar jakt och förstörelse av dess naturliga livsmiljö.

Utmärkande egenskaper
Förekomsten av Negrosfruktduvan bekräftas endast av ett enda prov - en hona som samlades på 50-talet. Den är cirka 16, 5 cm lång, vilket gör den mycket liten. Fjädrarna är mörkgröna och ger perfekt täckning i bladverk. Ett annat kännetecken är förekomsten av en fjädring runt ögat, som är ljusgult i färgen.

Det är också tydligt präglat av en gråvit färgning längs halsen. Den har också gula fjädrar i understädtäckorna. Gula fransar och mörka ränder gör en iögonfallande funktion på sina vikta vingar.

16. Flame-Breasted Fruit Dove (Ptilinopus marchei)

IUCN klassificerar Luzon Island endemisk Flame-breasted fruktduva som sårbar. Den snabba nedgången på öns skog har bidragit till den snabba nedgången av denna fågelpopulation. De andra faktorerna som bidrog till den snabba befolkningsnedgången inkluderar jakt och illegal handel med vilda djur.

Utmärkande egenskaper
Denna fruktduva är särskilt stor jämfört med andra lokala arter med en längd på 40 cm. Fjädrarna på huvudet är märkligt rostiga i färgen. En svart lapp av fjädrar markerar sina öronskydd. En annan orange lapp av fjädrar kan hittas sträcker sig från halsen ner till dess under delar.

Fjädrarna på sidorna är markant ljusgrå. Fjädrarna på vingarna och ryggen är huvudsakligen svartfärgade. Krumpan och svansen har mörkgröna fjädrar. Den har också en röd räkning och dess ben är också rödaktiga.

Jätte musslor (flodhäst) |

17. Jätte musslor (flodhäst)

Hippopus flodhäst är känd av många olika namn. Vissa kallar det Strawberry mussla, Bear Paw och även Horse's Hoof. Denna art tillhör en familj av stora saltvatten musslor, speciellt den gigantiska musslorfamiljen, varför lokalbefolkningen bara kallar det den jätte musslan. Dess bevarandestatus enligt IUCN är "bevarandeberoende", varför den ingår i den röda listan över hotade arter.

Utmärkande egenskaper
Skalet hos denna typ av musslor är ganska hårt och ganska tjockt. Revbenen är ganska framträdande. Det som gör det ganska distinkt från andra arter av musslor i sin omedelbara miljö är de rödaktiga fläckarna som du hittar på dess skal. Observera att dess mantel knappast kommer att komma förbi kanten på skalet. Manteln har en distinkt brungrön färg med svaga guldränder. En annan distinktion är frånvaron av tentakler i den inkommande bländaren, som vanligtvis finns i medlemmarna i familjen Tridacnidae.

Cebu Flowerpecker (Dicaeum quadricolor) |

18. Cebu Flowerpecker (Dicaeum quadricolor)

Experter tyckte att Cebu-blomspetten hade gått instinkt i början av 1900-talet. Denna tro berodde till stor del på förstörelsen av nästan alla öens skogar. Den goda nyheten är att den återupptäcktes tillbaka 1992. Idag kan Cebu-blomspetten hittas i Central Cebu Protected Landscape samt på tre andra platser.

Observera att trots bevarandeinsatserna är beståndet av denna fågelart fortfarande extremt liten. De har ett starkt fragmenterat intervall. IUCN klassificerar denna art som kritiskt hotad.

Utmärkande egenskaper
Denna blomknäppart är ganska kort och grov med 11 till 12 cm lång. Hanfåglarna av denna art har ett svart huvud med mycket ljusröda fjädrar på sin mantel och rygg. Den har också mörkblå vingar och samma färgkombination för sin svans. Hanar har också gula-grönfärgade fjädrar vid svansarna och rumporna.

Kvinnliga arter har ganska tråkiga fjädrar men de uppvisar samma mönster som manar. De har också mörkgrå fjädrar på ryggen. Kvinnor har inte en skarlakansröd mantel av fjädrar på ryggen, liksom deras manliga motsvarigheter.

Gyllene kapslad fruktfladderträ (Acerodon jubatus) |

19. Golden-Capped Fruit Bat (Acerodon jubatus)

Denna arter av megaflagträ är också känd som den jätte-gyllene-krönade räven, som är en av världens största bat-arter. IUCN har placerat den på den röda listan som en hotad art som står inför möjligheten att utrotas. Skogsförstörelse såväl som olaglig krypskydd har bidragit till den snabba nedgången av denna fladdermus.

Utmärkande egenskaper
Denna fladdermus är mycket större än andra lokala fladderträarter: den har en genomsnittlig vingpann på 5, 6 ft och en medelvikt på 2, 6 kg eller 1, 2 kg.

Dessa fladdermöss är inte aggressiva gentemot människor. Det är dock inte tillrådligt att hantera dem och är lite farligt. De är kända sjukdomsbärare, vilket betyder att även om du måste hantera dem, måste du fortfarande vaccineras ordentligt.

Dessa fladdermöss kallas "guldklädda" på grund av den gyllene pälslappen runt huvudet. Det locket av guld skiljer sig ut i kontrast till det svarta i kroppen päls.

Net Coral (Alveopora excelsa) |

20. Net Coral (Alveopora excelsa)

Populationerna i Alveopora excelsa minskar. På grund av denna befolkningsutveckling har den inkluderats i IUCN: s röda lista som en hotad art.

Den nuvarande handeln med akvarium har gjort denna specifika typ av koraller till ett mål, med dess utseende som gör det till ett attraktivt komplement till ett akvarium. Förutom utvinning och användning i akvarier är netkoraller också mottagliga för korallblekning. Studier visar att Alveopora excelsa har ett högt svar på blekningsfenomenet, vilket gör dem till en trolig art att möta omedelbar utrotning.

Utmärkande egenskaper
Denna typ av koraller bildar vanligtvis kolonier som sträcker sig upp till 2 meter (m). Deras polypskelett har vanligtvis en rosa färg. När deras tentakler har utökats förvandlas kolonierna så småningom till ett fält som är vackert guldbrunt i färg. Det är på grund av deras vackra färg att de är ett populärt val för människor som samlar koraller för akvarier.

21. Lång polypgrön (Alveopora minuta)

Även om denna art är relativt utbredd är den fortfarande sällsynt. I själva verket är observationerna idag få och långt däremellan. Det har skördats mycket för akvariumshandel. Dessutom är den också mycket mottaglig för korallblekning. En annan bidragande faktor till dess snabba nedgång är förstörelsen av dess revlivsmiljö. På grund av dessa faktorer har IUCN placerat dem på den röda listan som en hotad art.

Utmärkande egenskaper
Särskilda funktioner inkluderar knoblike grenar som verkar vara oregelbundet delande, vilket är ett tydligt drag i dess kolonier. Coralites kan ha en enda ryggrad men de kan också ha ingen septa. Observera att vissa prov kan ha ungefär en eller två septum.

Koraliterna är vanligtvis små, bara cirka 1 millimeter i diameter. Ovanför väggen kommer du också att märka att de vertikala ryggarna tenderar att bildas till en palisad.

22. Falsk blommakorall (Anacropora spinosa)

Den falska blommakorallen är faktiskt en typ av briar korall. Det är endemiskt för Filippinerna och i andra länder som Japan. Det finns i stora delar av Stilla havet och i Salomonöarnas vatten.

Trots att denna korallart är utbredd över olika territoriella vatten, är chansen att hitta den liten. Det är särskilt mottagligt för sjukdomar och korallblekning. Kombinera det med den fortsatta förstörelsen av dess naturliga livsmiljö och du har den perfekta cocktail för att döda korallpopulationer. Det är därför Anacropora spinosa ingår i IUCNs röda lista, som klassificerar denna korall som en hotad art.

Utmärkande egenskaper
Falsa blommakoraller trivs i grunt revsområden. De ser ljusbruna ut när du ser dem under vattnet. Dess grenar är vanligtvis cirka 10 mm tjocka, vilket avsmalnar till en punkt och slutet. Du kommer också att upptäcka att dess ryggar vanligtvis projicerar under. Dessa koralliter tenderar att bli långsträckta och har en oregelbunden form.

Sei Whale (Balaenoptera borealis) |

23. Sei Whale (Balaenoptera borealis)

Sevalar är världens tredje största valarter. De enda varelserna större än detta djur är Finvalen och blåhvalen. De lever vanligtvis i djupa vatten, hav och andra angränsande vattenmassor.

Den mogna populationen av valhvalar har sett en enorm nedgång, upp till 80 procent, sedan dagarna för kommersiell valfångst, varför den ingår på IUCN: s röda lista som en hotad art.

Utmärkande egenskaper
Sevalar kan nå upp till 64 fot och kan väga så mycket som 28 ton. Kvinnliga Sei-valar är lite mindre och når upp till 48 fot i längd och väger cirka 20, 5 ton. Dess diet består vanligtvis av djurplankton, krill och copepoder. För att hålla jämna steg med näringsbehovet behöver en vuxen Sei-val konsumera upp till 900 kg mat (cirka 2 000 kg) mat varje dag.

Sehvalen är också en av de snabbaste havsdjur i världen. De kan simma upp till 31 miles per timme eller cirka 27 knop, men de kan bara behålla den hastigheten under korta avstånd.

Blåval (Balaenoptera musculus) |

24. Blåval (Balaenoptera musculus)

Blåvalar är de största djuren på jorden. Men storleken bestämmer inte vilken art som kommer att dominera djurriket. Det finns olika typer av blåvalar och för det mesta hänvisar människor till Nordatlantisk blåval när de hänvisar till dessa varelser.

Andra varianter inkluderar södra Indiska oceanen, norra Indiska oceanen, norra Stilla havet och nordatlantiska blåvalar. Experter noterar också att på grund av mångfalden och andra osäkerheter finns det inget sätt att faktiskt kategorisera blåvalar. Det betyder att det är varken realistiskt eller lämpligt att försöka lägga dem i kategorier.

IUCN inkluderar blåvalar i den röda listan över hotade arter på grund av en oroväckande minskad befolkning. Experter uppskattar att den globala befolkningen av blåvalar har tappats med en hastighet av 70 till 90 procent. Denna uppskattning inkluderar alla typer av blåvalar.

The biggest threat to blue whales in the past was commercial whaling and exploitation, which is the major reason for their near extinction back in the 1960s. They were been provided protection at the latter end of the 60s, but whaling operations continued. Whaling operations ceased in the 1970s.

There are still threats to the survival of this species make no mistake. They are still prone to entanglements in fishing gear and ship strikes. The reduction of sea ice in the Antarctic will also affect migration, feeding, and breeding patterns.

Distinguishing Features
Blue whales are characterized by their slender and long bodies. They can weigh as much as 191 tons and stretch up to 98 feet long. Their colors usually consist of different shades of blue. Some are even bluish-grey in color. Their undersides tend to have a lighter color.

Fin Whale (Balaenoptera physalus) |

25. Fin Whale (Balaenoptera physalus)

Even though the cause of the major reduction in the global population of Fin whales is said to be reversible, it cannot be denied that they are also victims of the same sad history of commercial whaling. This is why IUCN still has this particular species in the red list as an endangered species.

Experts estimate that there is still a global decline in their population's numbers among those in the southern hemisphere. The good news is that estimations indicate Fin whales in the northern hemisphere are increasing in population. The status of the subpopulation found in pacific waters is currently uncertain.

Distinguishing Features
Fin whales–like Sei whales–have long, slender bodies. They have a brownish-grey coloration on their upper sides and a paler shade on the under sides. They are larger than Sei whales, but smaller than blue whales. The largest fin whale ever spotted was about 89.6 ft. The heaviest one ever recorded weighed 74 tons.

Russet Batomys or Dinagat Hairy-Tailed Rat (Batomys russatus) |

26. Russet Batomys or Dinagat Hairy-Tailed Rat (Batomys russatus)

This rat species is classified as an endangered species on the IUCN endangered species list. It is estimated to have a small global population, struggling to survive on one island: Dinagat Island in the Philippines.

Experts point to the destruction of its natural habitat as the main reason for the population decline. Logging activities, mining, and agriculture are the main reasons for the reduction of nearby forest lands where the Dinagat hairy-tailed was known to thrive.

Distinguishing Features
This species is actually one of five under the Batomys genus. It was categorized as a separate species in 1998 and is known only because of two specimens that were collected back in 1975.

It is more or less an attractive mouse species. It has slick looking fur that is rather thick. The fur on the upper part of its body is reddish-brown in color while its under parts are orange-grey. The tail on this animal is short. It has long whiskers.

Limbless Worm Skink (Brachymeles vermis) |

27. Limbless Worm Skink (Brachymeles vermis)

This unique reptile is endemic to the different islands of the Sulu Archipelago. They can be found in Tawi-tawi, Papahag, Bubuan, Butinian, and Jolo islands. This particular species is classified by the IUCN as endangered in spite of its wide range distribution, the rationale being the heavy deforestation in the aforementioned islands, two of which are completely deforested. The other islands have very small patches of forest remaining.

Lowland forest litter, detritus of the forest floor, loose soil, decaying logs, or any dry rotting material found on forest lands serve as the habitat of this species.

Distinguishing Features
Very little is known of the Limbless worm skink. They are only known to exist because of two specimens collected under leaves along a river bank. This is one of five known limbless reptile species in the world.

This particular species has six enlarged chin shields. It also has 22 to 24 rows of mid-body scales. It is also quite small, only reaching up to 74.7 mm. Its upper parts are dark-brownish in color while is undersides are reddish and pale.

Loggerhead Turtle (Caretta caretta) |

28. Loggerhead Turtle (Caretta caretta)

The Loggerhead turtle is included in the IUCN red list as a species that is vulnerable to extinction. The rationale behind its inclusion is based on the fact that 10 subpopulations under this particular species are also vulnerable to extinction. The current population size of this species is currently unknown. To determine the population of these turtles, researches use the number of nests per annum. According to current trends, there are around 200, 000 clutches laid each year. That is a combined total from all 10 subpopulations. There is an estimated range of about 3 to 5.5 clutches for every female found of this species, equaling an estimated 36, 000 to 67, 000 nesting females every year.

The total nest counts of this turtle species are still showing a significant decrease, amounting to about 47 percent of the combined total numbers compared to previous estimates. This turtle species was categorized as an endangered species back in 1996.

The Loggerhead turtle has a global distribution. They mainly live in temperate as well as subtropical regions, but can be spotted in different oceans and other bodies of water such as the Atlantic, Indian, Pacific, and Mediterranean.

Distinguishing Features
This species is a type of marine turtle. On average an adult turtle of this species will measure up to 35 inches in length. Adults can weigh up to 298 lbs. The largest specimen ever recorded weighed 1, 000 lbs. The skin color of this turtle ranges from different hues of yellow to brown. The shell on the other hand is usually reddish-brown in color. There are no gender specific differences in size and features, except that males have shorter plastrons and thicker tails.

Dog-Faced Water Snake (Cerberus microlepis) |

29. Dog-Faced Water Snake (Cerberus microlepis)

This species of water snake is endemic to the Bicol Peninsula. Specimens have been found in Lake Manapao and Lake Buhi. This snake is also known locally as the Lake Buhi Bockadam.

The IUCN has included this species in their red list as an endangered snake species. This is because its habitat is considered very limited. For example, Lake Buhi only consists of 19 square kilometers (km). Its biggest threats today include the destruction of its natural forest habitat.

Pollution, including the increasing poor quality of the lake water, is also a contributing factor to the snake's population decline. Since this water snake can also thrive beyond its immediate lake habitat and surrounding areas, it is possible that it may be growing expanding its territory into other nearby forest areas. More studies and surveys are needed to ascertain its distribution and abundance.

Distinguishing Features
This water snake is characterized by the 29 scale rows found along its midbody. It also has one divided rear upper labial. One will also notice its keeled scales on its crown. On its rows of scales, the snake sports two lateral stripes. Its bodily scales form a uniformly dark ventral pattern.

Humphead Wrasse (Cheilinus undulates) |

30. Humphead Wrasse (Cheilinus undulates)

The Humphead wrasse is a species of fish that is included in the IUCN red list for endangered species. Due to a number of threats, the populations of this fish are in a decline. One of the culprits is unreported, unregulated, and even outright illegal fishing. Another issue is that there are local fishermen who do not know about the vulnerable state of the fish or that catching them is prohibited.

The lack of oversight from the local governments where these fish exist is also an important factor affecting their numbers. There is a lack of political will to enforce laws that would protect this species.

On top of that, the degradation and loss of its natural habitat have a huge impact on the population. To add insult to injury, some local fishermen still practice destructive fishing methods like using cyanide and dynamite. Needless to say, the illegal fish trade is a major problem in Southeast Asia.

Distinguishing Features
This species of fish is the biggest member of the Labridae family. Male Humphead wrasse can grow up to 2 meters long and weigh up to 180 kg. Females are a bit smaller than the males.

Other distinct features include the two black lines found behind their eyes, thick lips, and a hump that looks like its forehead. Its colors vary from blue-green to purplish-blue.

Green Turtle (Chelonia mydas) |

31. Green Turtle (Chelonia mydas)

The biggest threat to the Green turtle today is illegal poaching, egg harvesting, and hunting. Many different human actions, whether intentional or unintentional, have effects on the lives of these marine turtles.

Unintentional encounters with this species include pollution, habitat destruction, entanglement in fishermen's nets, and also boat strikes. Habitat loss occurs when former nesting grounds are turned into reclaimed, residential, or commercial areas.

Disease caused by pollution also kills a sizable portion of this species. The various diseases affect not only mature Green turtles but also hatchlings as well. These and other factors contributed to the rationale for putting this species in the list of species threatened by extinction, according to the IUCN.

Distinguishing Features
Male Green turtles have physical and developmental differences compared to females, making them distinguishable. Males usually have longer claws on their front flippers and a larger tail.

32. Black Shama (Copsychus cebuensis)

The IUCN includes this bird species on its red list and classifies it as an endangered species. It has a notably small population and very small range. Both range and population are observed to be on a decline.

Another threat to this species is the continual degradation of its natural forest habitat. That also contributes to its fragmentation, which means the remaining forests cannot completely support the current Black shama population.

It is estimated that there are around 1, 000 to 5, 000 Black shamas living today. This is according to the latest survey, taken in the Nug-as Forest. Experts estimate the population may even reach up to 6, 500 Black shamas, but this estimate may be a generous one. However, experts estimate the population of mature Black shama to be somewhere between 670 to 3, 300.

Distinguishing Features
This species has a black coat of feathers and can grow up to 20 cm in length. They also have a distinct bluish gloss at the tip of their wings. The tips may even have a bit of brown on them. The males tend to have brighter colored feathers than the females.

Panay Crateromys (Crateromys heaneyi) |

33. Panay Crateromys (Crateromys heaneyi)

This species is also known as the Panay cloudrunner. Just like other endangered species on the island of Panay, Crateromys heaneyi has also fallen victim to the massive deforestation on the island, which is due to agricultural encroachment and illegal logging. It is believed that the creature mainly resides in the remaining forest area on the western side of the island, at an elevation of 400 m. Local residents also claim that the rodent can also be found at higher altitudes.

More surveys need to be conducted to ascertain the population size, but experts presume the degradation of the forest has caused the population to decline.

Distinguishing Features
This rodent species is actually the second largest of the cloud rats family in the country.

An adult Panay cloudrunner can grow up to 600 mm in length. It has a long bushy tail and the rest of its body is covered in greyish brown colored fur. This species is nocturnal and can be found nesting in the hollows of trees. The usual diet of these animals include an assortment of leaves, papayas, corn, guavas, bananas, and other fruits.

Negros Shrew (Crocidura negrina) |

34. Negros Shrew (Crocidura negrina)

The Negros shrew can only be found on the island of Negros in the Philippines and is locally named as the Katsuri. Because of the limited region where the Katsuri resides, it has been included in the IUCN red list and classified as critically endangered. The occurrence of the shrew is less than every 5, 000 square km. It can be spotted in only five locations on the island.

The heavy reduction in its population is due to the massive deforestation and the destruction of the Negros shrew's natural habitat.

Flame-Templed Babbler (Dasycrotapha speciose) |

35. Flame-Templed Babbler (Dasycrotapha speciose)

The Flame-templed babbler is another bird species that is endemic to the islands of Negros and Panay. Its primary habitat is the forests found in the tropical and subtropical lowlands of these islands. One major threat to the bird is habitat loss, since the remaining forest areas on these islands is steadily declining. Estimates show there is only 10 percent of forest remaining.

Distinguishing Features
Dasycrotapha speciose is a small to medium-sized bird that grows up to 16 cm in length. The "flame templed" part of its name comes from the flame-like orange patch of feathers found above and slightly around its eyes. Other than that, its bill, eye rings, lores, and forehead are all yellow.

Another distinguishing feature is the black nuchal collar. The upper parts of its body are covered in olive-colored feathers that have streaks of white, which are usually found on the back. The feathers on its underparts are also yellowish. One can also notice black spots on its throat.

36. White-Winged Flying Fox (Desmalopex leucopterus)

This species of bat is also known as the Mottle-winged flying fox. It is endemic to the tropical and subtropical forests of the Philippines. As of 2008, experts determined the biggest threat to the White-winged flying fox to be habitat loss, which is the cause of its massive population decline.

Distinguishing Features
The average length of this bat's forelimb is at 139.5 cm. It typically weighs around 340 grams. Just like other bats, this one also dwells above ground. Plants and other fruits serve as their primary food source. This bat is distinguished by its dark brown eyes. Its body is covered in grey fur. The bat sports a whitish streak beginning from its head and running down its back.

Mindoro Zone-Tailed Pigeon (Ducula mindorensis) |

37. Mindoro Zone-Tailed Pigeon (Ducula mindorensis)

This bird species is also known as the Mindoro imperial pigeon and is another endemic species to the country. It primarily inhabits montane forests in regions that are tropical and subtropical.

The primary threat to this unique is the massive loss of its natural habitat. Its status was changed from vulnerable to endangered in the year 2008.

Current population estimates range from 1, 000 birds all the way up to 2, 499.

Distinguishing Features
This species is distinctly marked by the colors of its head feathers, which are a light blue-greyish color. Pink feathers cover its throat, the lower part of its face, and its forehead. Its eyes have red orbital skin, which are surrounded by black rings. Its hind neck is red. It also has wing coverts that are edged in bronze feathers.

Japanese Night-Heron (Gorsachius goisagi) |

38. Japanese Night Heron (Gorsachius goisagi)

This species of night heron is endemic to Japan. However, it migrates to the Philippines during the winter. It spends other seasons in the various countries within Asia.

This bird prefers to reside and breed in damp forests that have dense foliage, so it has been particularly affected by deforestation in the Philippines.

Distinguishing Features
This heron has a wing span that can reach up to 47 cm. The color of their feathers change as they grow older. Mature herons have russet-colored feathers on their head and neck, while juveniles' feathers are black.

These herons have yellow skin on the outer layers of their eyes and a wide beak. Another unique feature is the black lines on the covert feathers of its wings.

Apo Swallowtail (Graphium sandawanum) |

39. Apo Swallowtail (Graphium sandawanum)

The Apo swallowtail is a butterfly species that is endemic to the country. It has been on the IUCN red list since 1985 as a species that is vulnerable to extinction.

Distinguishing Features
This butterfly's forewings are primarily black. At the center of their wings is a light green area. It also has light green spots in the same area. The basic color of this butterfly is brown. Its topside and underside are essentially the same.

The Apo's hind wings are also black but have short tails. The edges of these wings are wavy with a light green coloration. The thorax and head are also black with a gray underside.

Spiny Turtle (Heosemys spinose) |

40. Spiny Turtle (Heosemys spinose)

This turtle species is also known as the Sunburst turtle and the Spiny terrapin. The name of this turtle is derived from the spiky edges on its carapace.

Conservation Rationale
This turtle species is currently on the IUCN's red list as an endangered species. Detailed monitoring is necessary to ensure the protection of this type of turtle.

Calamian Deer or Calamian Hog Deer (Hyelaphus calamianensis) |

41. Calamian Deer or Calamian Hog Deer (Hyelaphus calamianensis)

This species of deer is on the endangered species list since it occurs in less than 5, 000 square km of its natural habitat. Sightings also occur in less than five areas or locations. They are known to be on a steady decline caused by illegal hunting.

Distinguishing Features
This deer can only be found in the Calamian Islands in the Palawan Province. Males can grow up to 26 inches in height and have three tined antlers.

42. Streak-Breasted Bulbul (Ixos siquijorensis)

The Ixos siquijorensis is threatened by the destruction of its forest habitat. Its population is now very small and its range is severely declining. Because of this the IUCN has included it on its red list as an endangered species.

The Streak-breasted bulbul is a species of song bird that is endemic to the Philippines. It lives mainly in tropical and subtropical forests in the lowlands, where it is usually moist. Its greatest threat today is habitat loss.

Distinguishing Features
Compared to other species in its family, the Streak-breasted bulbul has a longer tail. Its total length is 22 cm. It has brownish-grey feathers on its upper breast and under parts. It also has a distinct dark cap. Its plumage is more uniform than other species in its family.

43. Catanduanes Narrow-Mouthed Frog (Kaloula kokacii)

The IUCN includes this frog species on its red list under the "near threatened" category. This species of frog is chiefly found on the island of Catanduanes, though some may also be found in the other areas of the Bicol Peninsula.

The main threat to this species is the destruction of the lowland forest areas caused by residential and agricultural developments.

44. Philippine Tube-Nosed Fruit Bat (Nyctimene rabori)

This bat species is endemic to the islands of Cebu as well as in Sibuyan and Negros and is known locally as the Bayakan. Some believe that there are tube nosed fruit bats located in Panay Island as well. Due to the low population of this species, it has been included on the IUCN red list. Its current population trend is decreasing.

Distinguishing Features
Its most distinct feature–its tubular nose–is also the reason for its name. It was first described back in 1984. Some say that it is one of the strangest bat species in the world. It has a pair of separate, tubular nostrils They are about six mm in length and usually project outwards above the mouth. Another distinct feature are the stripes on its body: the Philippine tube-nosed fruit bat is one of only a few species of bats to have them. This bat also has a singular dark stripe going along the middle section of the its back. Other distinct marks include yellow spots on the wings and ears. It also has golden brown fur.

Luzon Peacock Swallowtail (Papilio chikae) |

45. Luzon Peacock Swallowtail (Papilio chikae)

The Luzon peacock swallowtail is a species of butterfly that is endemic to the Philippines. It is currently listed on the IUCN red list is categorized as an endangered species. This species of butterfly is illegal to trade.

Distinguishing Features
The wingspan of this butterfly ranges from 11 to 12 cm. The wings have a notably bluish-green color and a chain of spots as well. Its forewings are primarily black and are spotted with green scales. Its undersides are dark brown with white bands on the outer edges.

Its hind wings have tails with a wavy edge. The underside of these wings have whitish scales with spotted red edges. The body of this butterfly is black and also has a characteristic green scale pattern. Males have fewer red spots than females.

Frog-faced Soft Shell Turtle (Pelochelys cantorii) |

46. Frog-faced Soft Shell Turtle (Pelochelys cantorii)

This turtle is also known as Cantor's giant softshell. It is a species of freshwater turtle that can be found in the Philippines and other Southeast Asian countries. Due to the massive decline in its population, IUCN has classified this turtle species as endangered.

Distinguishing Features
This particular turtle species has a lot of distinct features. It has a pair of small eyes that are located near the tip of its mouth and a broad head. Its carapace has an olive color and a smooth texture. Juveniles of this species are known to have yellow heads and dark spots on their carapace.

Reports claim this species can grow up to six feet in length. The largest recorded carapace is about 51 inches in length. The heaviest recorded Frog-face soft shell turtle is 220 lbs.

This species is carnivorous and an ambush predator. Its diet consists of fish, mollusks, and crustaceans. It spends the great majority of its life motionless and buried. Its mouth as well as its eyes are the only parts of its body that remain slightly visible above the sand when it burrows. It only surfaces twice a day to replenish its air supply.

Tawitawi Brown Dove (Phapitreron cinereiceps) |

47. Tawitawi Brown Dove (Phapitreron cinereiceps)

This species of dove is endemic to the islands of the Sulu Archipelago in the southern part of the Philippines. The Tawitawi brown dove is currently threatened by habitat loss although surveys have shown the damage has been reduced significantly in past years. Because of this, the dove has been reclassified as "endangered" from its previous classification of "critically endangered."

Distinguishing Features
The Tawitawi brown dove is a medium- to large-sized bird. They are usually 27 cm long. Its color is brownish though some doves of this species may also have a matte grey hue. The hind necks as well as the nape may also have a glossed brown color.

The rest of the feathers, especially on its upper parts, have a darker olive-brown coloration. The feathers on its under parts have a rusty look, especially when you inspect its belly. It also has grey undertail coverts. These doves are often found flying solo but at times can be found in pairs.

Mindoro Tree Frog (Philautus schmackeri) |

48. Mindoro Tree Frog (Philautus schmackeri)

This is a frog species that is endemic to the island of Mindoro. It inhabits the lowland forests on the islands tropic and subtropic areas. This species can also be spotted in tropical as well as subtropical shrub lands.

The species is facing habitat loss as huge sections of the old forests are converted for human use. The demand for farm lands as well as residential lots is increasing in the Philippines, to the detriment of many native animals. Because of this, the Mindoro tree frog has been included on the IUCN red list and is classified as an endangered species. This species is severely fragmented and population trends are showing a decline.

Hazel's Forest Frog (Platymantis hazelae) |

49. Hazel's Forest Frog (Platymantis hazelae)

Hazel's forest frog is endemic to Negros Island as well as to the island of Masbate. Platymantis hazelae is included on the IUCN red list as an endangered species. Its distribution is severely fragmented and its population is declining.

Distinguishing Features
This forest frog have been observed laying eggs and living in screw pines. They lay their eggs on the leaves of forest trees. The entire body of this frog is covered in a camouflage pattern of different shades of brown. An adult frog is small enough to fit in the palm of your hand.

Hazel's Forest Frog (Platymantis hazelae) |

50. Mount Data Forest Frog (Platymantis subterrestris)

Mount Data forest frog is endemic to the mountain regions on the island of Luzon in the Philippines. It inhabits the moist mountains within the tropical and subtropical areas of the Cordilleras. Other than Mount Data, this species of frog has also been spotted in areas such as Mount Pulog and Mount Polis.

The range of this species is severely fragmented and is currently threatened by habitat destruction. Because of this and other factors, this frog species has been included on the IUCN red list as an endangered frog species.